Faksimil: expressen.se

Med darrande fingrar initierade jag en kontakt med Håkan Mild. Jag tänkte att jag skulle fråga hur det känns att bli framröstad till 2000-talets bästa defensiva mittfältare i Blåvitt (och världen) och om jag fick skicka några frågor till honom. Hur inleder man ens ett mail till en person man högaktar så? ”Hej Håkan!”, för personligt. Jag känner ju inte honom. ”Hej Håkan Mild!”, nej låter som en inledning på ett Nigeriabrev eller som någon som vill kränga pensioner eller tandförsäkring hos någon obskyr nystartad klinik någonstans i Gamlestan. ”Hej!”, det låter trevligt och glatt.

Håkan svarade snabbt (det kändes som en vecka!) och tackade ja till min ödmjuka undran. Glad Påsk, skrev han också (OTROLIGT stort bara det). Jag ville ställa frågor om karriären som spelare och som sportchef. Jag ville veta allt, men jag ville inte skriva för många frågor (ville inte att han skulle ångra sig när han sett dem).

Grattis till utnämningen! Hur är det att fortfarande vara så populär bland supportrar?

Väldigt roligt, det gör mig lite stolt?

Frågorna, insåg jag, blev lite spretiga och kronologin kunde varit bättre. Jag skyller på bristande rutin och nervositet. Vi börjar vid Håkans imponerande meritlista.

Du har en diger meritlista: VM-brons, fler SM-guld än de flesta elitspelare kan drömma om. Vad är du mest stolt över och varför? 

Svårt att säga, inte bra på att vara stolt men såklart VM var väldigt stort samtidigt som SM Guld med IFK betyder otroligt mycket då det är där jag har mest känslor.

Du har ju ofta pratat om laget före jaget och det är säkert en av anledningarna till din popularitet. Men i vilka situationer har Håkan Mild satt jaget före laget? För det måste väl ha hänt? 

Tror du behöver vara individuellt disciplinerad för att kunna lyckas riktigt bra i ett lag men självklart har jag tänkt på mig själv när jag flyttade utomlands.

Vilken var din absolut största styrka som spelare? 

Spelförståelse och inse vad jag var bra på och utveckla det.

Varför blev det inte en längre utlandskarriär, tror du? 

För mycket IFK DNA i kroppen bland annat?

Vad var det som gjorde att du tog dig hela vägen till ett VM-brons? Talang? Hårt arbete?

Både och, du kommer inte så långt utan talang och hård träning.

Vem var den bästa spelaren du spelade med i IFK Göteborg? 

Stefan Rehn, hade allt utom möjligtvis den där snabbheten för att bli toppspelare i de stora ligorna

Ja, jag tror inte att någon blev förvånad över att det var hårt arbete och talang som tog Håkan så långt. Det hårda arbetet är en röd tråd i Håkan Milds karriär, vilket han också kommer in på när han pratar om arbetet som sportchef. Men först kommer vi in på förändringar.

Kim Källström pratade om en förändring (hänvisar till sommarpratet) i omklädningsrummet. Att han inte riktigt passade in. Hur upplevde du att omklädningsrummet förändrades under din långa karriär?

Mer individualiserat, lättkränkta och känsliga för kritik, spelare som kände sig missförstådda när det gick mindre bra , men generellt sett är de flesta jag träffat professionella och bra människor.

Efter spelarkarriären

Med Alexander Jallows spruckna övergång i färskt minne blev jag tvungen att också ställa frågor om jobbet som sportchef.

Var du så att säga klar med spelarkarriären när du blev sportchef eller hade du kunnat spela några år till? Du var ändå inte lastgammal när du la av. 

Jag hade kontrakt som spelare med några år kvar på det när jag blev sportchef, brukar inte ångra något när jag väl tagit beslut och inte heller i den här frågan, hade nästan 9 år i en otroligt utvecklande och lärorik miljö, finns få yrken som är så spetsiga som sportchef är i en klubb av IFKs dignitet, speciellt om man är lite kaxig och går för medaljer i sina uttalande, gör man inte det kan det vara lite bekvämare.

Jag vet inte vad du har för insyn i dagens fotboll, men det verkar som att agenter spelar väldigt stora roller inom fotbollen. Hur var det när du jobbade som sportchef? Sprack affärer på grund av agenter? 

Fanns och finns agenter som vi inte ville jobba lika mycket med, som inte såg till spelaren på lite längre sikt utan bara jobbade kortsiktigt och mindre charmigt men minns inte att någon affär sprack på grund av agenten.

Vad är det mest anmärkningsvärda som hänt under din tid inom fotbollen? 

Det var kanske när vi fick betalt i Spanien för att vinna den sista matchen av jag tror Madrid för att dom skulle få en bra placering, kommer inte ihåg vilka vi mötte men det var inget jag hade varit med om förut.

Jag menar inte att du ska recensera någon nu, men vad tror du det beror på att vi inte får se hemvändare i samma utsträckning som på din tid?

Tror säkert om IFK vill så kommer vi nog få se hemvändare den närmsta tiden också.

Till sist ger jag dig chansen att göra lite reklam. Vilken glass unnar du dig en varm sommardag?

Seasalt  caramel är mest populär men för mig blir det ekologisk vanilj och blåbär i en bägare, fantastisk glass som vår Glassmästare Anders Lejonbjörn utvecklat.

Jag tackar Håkan Mild för att han tog sig tid att besvara mina frågor. Tack för glasstipset; det får bli en sväng förbi glassbutiken till helgen (knappast en slump att Mild rekommenderar just Blå och Vit glass, va?)

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!
DEL 12: Best of 2000 – Högeryttrar!
DEL 13: Best of 2000 – Haitami Aleesami, 2000-talets vänsterback!
DEL 14: Best of 2000 – Intervju med Ragnar Sigurdsson!
DEL 15: Best of 2000 – defensiva/tvåvägs centrala mittfältare!
DEL 16: Best of 2000 – Niclas Alexandersson, 2000-talets högermittfältare!
DEL 17: Best of 2000 – Offensiva mittfältare!
DEL 18: Best of 2000 – Håkan Mild, 2000-talets defensiva mittfältare!
DEL 19: Best of 2000 – Vänstermittfältare!
DEL 20: Best of 2000: Pontus Wernbloom, 2000-talets offensiva mittfältare!
DEL 21: Best of 2000 – Anfallare (del 1)!
DEL 22: Best of 2000 – Intervju med Niclas Alexandersson!
DEL 23: Best of 2000 – Sam Larsson, 2000-talets vänsterytter!
DEL 24: Best of 2000 – Anfallare (del 2)!
DEL 25: Best of 2000 – Marcus Berg, 2000-talets anfallare (del 1)!
DEL 26: Best of 2000 – Andra chansen!
DEL 27: Best of 2000 – Laget!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

6 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier