IFK Göteborg har firat 100 år, en finansbubbla har spruckit, sossar och moderater har turats om att regera landet och tio tränare har kommit och gått med taktiktavlor och nya idéer på Kamratgården. Nu när Coronapandemin skaffar sig ett hårdare grepp om landet känns det som ett bra tillfälle för oss att bjuda på den ultimata Blåvita elvan under 2000-talet!

Vi i BaraBen-redaktionen har under ett par hektiska dagar tagit fram fyra spelare till varje position i ett urklassiskt 4-4-2. Efter en hel del skrik, bråk och tårar har vi nu enats om vilka spelare som får den ofantliga äran att delta – men – arbetet har bara börjat, det är DU som avgör vem som föräras med en plats i den ultimata Blåvita elvan på 2000-talet!

Nu har ni läsare varit med och tagit ut en målvakt och tre försvarare till 2000-talets bästa Blåvita elva, men ingen 4-4-2 uppställning är komplett utan en vänsterback, den enligt vissa (Per Texas Johansson främst) viktigaste positionen. De nominerade är…

Skärmdump: sportbladet. se

Först ut är trotjänarnas trotjänare, Hjalmar Jonsson som kom inför säsongen 2002. Han har blivit en kultspelare och en stor favorit bland fotbollssupportrar i allmänhet och Blåvittsupportrar i synnerhet. Hjalmar har upplevt så väl dalar som toppar där kvalet och SM-guldet sticker ut på olika sidor av skaran. Hjalmar såg en, får man säga, ny vår år 2015 när han spelade 19 matcher och dessutom hade ett snitt på 88 minuter per match. På fina ifkdb.se lär jag mig att Hjalmar spelade 429 matcher och prickade in 18 mål. I tävlingssammanhang blev det 327 matcher och det är inget annat än en väldigt stark bedrift.

Skärmdump: svd.se

Oscar Wendt kom till IFK Göteborg som junior och många på västgötaslätten undrade vad det var frågan om. Varför får han chansen att gå dit? När Wendt, 2003 som 17-åring, debuterar i Svenska Cupen viskas det om svågerpolitik. Vi kan väl konstatera att det handlade om ren avundsjuka mer än något annat för att Wendt, som förvisso endast spelat 36 allsvenska matcher har ju presterat en fotboll som få svenska vänsterbackar någonsin och har under långa stunder varit bofast i toppen av Bundesliga. Det blev 28 landskamper, men det borde blivit så många fler för Skövdesonen. Har vid upprepade tillfällen pratat om att Wendta hem, men så har det inte blivit och så lär det väl dessvärre inte bli. Oscar Wendt är kanske den som nått längst hittills, men hur står sig hans prestationer i IFK Göteborg?

Skärmdump: sportbladet.se

Ludwig Augustionsson, spelaren som tog proffsighet till en helt ny nivå, kom till IFK Göteborg som 18-åring men fick säsongen 2013 ödelagd av en elak knäskada, vilken han ådrog sig tätt inpå den allsvenska premiären (U21-landslaget och skador…). Det blev en comeback under 2013, men dessvärre skadade sig ynglingen även där och det riktiga genombrottet lät vänta på sig. Året 2014 blev således ”Luddes” genombrottsår. Han gavs chansen och som han tog den. Firma Larsson Augustinsson firade stora triumfer längs vänsterkanten och var en fruktad duo. Det blev bara 29 allsvenska framträdanden med ett mål och fyra assist för Ludwig innan han, i enighet med sin karriärplanering, drog vidare till FC Köpenhamn och sedermera Werder Bremen där han fortfarande spelar. Blev under Janne Anderssons ledning bofast i landslaget och lär väl vara med när EM skall avgöras 2021 (om det nu blir av…). Noteras bör också att ”Ludde” var med och bärgade ett guld i Svenska Cupen.

Skärmdump: sportbladet.se

Haitam Aleesami kom från norska Fredrikstad och såg till en början inte ut att vara mycket för världen, men med tränare Lennartssons förtroende växte Haitam och blev en av allsvenskans absolut bästa försvarare under sin relativt korta sejour i Sverige. Den tekniske norrmannen har ofta pekats ut som en av förre sportchefen Mats Grens bästa värvningar, sett till att man knappt betalade för honom när han kom och sålde hans kontrakt för över 10 miljoner. På 45 allsvenska matcher blev det två mål och åtta assist, vilket känns skralt med tanke på att det kändes som en målchans varje gång Haitam hade bollen på offensiv planhalva. Haitam var så bra att han köptes av Serie A-klubben Palermo. Den otroligt proffsige norrmannen följde med Palermo ner i Serie B, men lämnade senare för franska Amiens. Han har sagt att han gärna återvänder till IFK Göteborg, men kanske inte som spelare. Aleesami har dessutom tagit en fast plats i Lasse Lagerbäcks norska landslag.

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier