IFK Göteborg har firat 100 år, en finansbubbla har spruckit, sossar och moderater har turats om att regera landet och tio tränare har kommit och gått med taktiktavlor och nya idéer på Kamratgården. Nu när Coronapandemin skaffar sig ett hårdare grepp om landet känns det som ett bra tillfälle för oss att bjuda på den ultimata Blåvita elvan under 2000-talet!

Vi i BaraBen-redaktionen har under ett par hektiska dagar tagit fram fyra spelare till varje position i ett urklassiskt 4-4-2. Efter en hel del skrik, bråk och tårar har vi nu enats om vilka spelare som får den ofantliga äran att delta – men – arbetet har bara börjat, det är DU som avgör vem som föräras med en plats i den ultimata Blåvita elvan på 2000-talet!

Först ut är givetvis lagets trygga famn, de som laget kan luta sig mot när det blåser, de som osjälviskt med livet (framtida liv i form av reproduktion i alla fall) som insats kastar sig åt höger och vänster, skriker och gormar. Den ene beter sig mer besynnerligt än den andre. Det är naturligtvis målvakter det handlar om.

Skärmdump: GT.se

Bengt Andersson har satt många hjärtan i brand. Attraktiva Bengan, som 2001 korades till årets ärkeängel, är först ut och guldsäsongen 2007 stod han för inte bara ett bejublat framträdande på fotbollsgalan, utan också för ett gäng svettiga räddningar. Jag minns själv en match, det måste varit ett derby, där Bengan i en tilltrasslad situation nyper bollen mellan benen på samma sätt som en mänsklig målvakt använt händer och mage för att hålla fast bollen.

Skärmdump: GP.se

Kim Christensen kom för att ersätta ovan nämnde Bengt Andersson och gjorde det med bravur. Ett guld i Svenska Cupen, ett supercupenguld (båda mot Kalmar FF), en tredjeplats i allsvenskan och en andraplats i allsvenskan på meritlistan. Men frågan är om han inte är bäst ihågkommen för sitt lika obegripliga som geniala tilltag med stolparna?

Skärmdump: GP.se

John Alvbåge skulle ersätta den förvisso evigt unge Bengt Andersson som närmade sig sina 40. Bengt ville annat och efter ett år på bänken flyttade Alvbåge till Danmark och kom tillbaka till Blåvitt som förstemålvakt tidigt 10-tal. Säsongen 2015 får ses som Alvens främsta där Blåvitt till slut hamnade tvåa med endast 22 insläppta mål. Alvbåge var dessutom med och vann Svenska Cupen samma år, och det är otroligt nog Blåvitts senaste titel. Alvbåge står dessutom noterad för fyra A-landskamper, vilket inte är fy skam.

Skärmdump: GP.se

Efter att John Alvbåge mot slutet av sin Blåvittkarriär blandat och gett för mycket var det dags för kronprins Pontus Dahlberg att ta över. Alvbåge lånades ut för att ge plats åt hans unge arvtagare. Allsvenska debuten skedde den första april 2017 och sedan dess har Dahlberg inte tittat tillbaka. Det blev inga titlar för Dahlberg, den gången, men vi fick se ett sällan skådat genombrott på en position där vi inte är vana att se unga spelare släppas fram. Höjdpunkten måste vara när han iskallt väntar in Markus Rosenberg som inte vet annat än att chippa bollen i Dahlbergs famn. Eller när han skrek sig hes på sir Väs efter en filmning.

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier