Niclas Alexandersson blev nyligen inröstad i den bästa Blåvita elvan under 2000-talet i vår artikelserie ”Best of 2000”. Över 800 Änglar röstade på Twitter och hela 85% av dem la sin röst på Alex! Här följer en intervju med Niclas om bland annat hans bästa minnen i Blåvitt, de suraste förlusterna och Noahs utvecklingspotential!

Hej Niclas, du blev inröstad av Blåvitts supportrar i 2000-talets bästa Blåvita elva med över 80% av rösterna. Hur känns det?

Det är såklart alltid hedrande när man får uppskattning för något man gjort och konkurrensen i den här typen av omröstningar är givetvis benhård. 

Vilka är dina tre starkaste minnen från din tid i Blåvitt?

Givetvis guldet 2007. Att som lagkapten få lyfta bucklan efter elva års längtan slår det mesta. Sedan måste jag nog säga avslutningen av karriären, då jag fick så mycket kärlek och hyllningar, så att en tiondel hade varit nog. Till sist säger jag alla lagkamrater och personal på Kamratgården och den speciella anda som fanns där.

Har du något som du ångrar från din karriär?

Nej, egentligen inget konkret. Möjligtvis att jag kunde tagit för mig ännu mer i vissa sammanhang. 

Vilken är den jobbigaste förlusten du varit med om?

Det finns två som svider extra. Dels förlusten mot Senegal i VM 2002. Vi hade vunnit ”dödens grupp” och kände att vi hade ett lag som skulle kunna ta medalj. När det sedan tog slut med ett ”golden goal ” var det som att sticka hål på en ballong. Det sved i månader efteråt. Vid den andra jobbiga förlusten, AIK 2009, hade jag egentligen lagt av och huvudet ville mer än kroppen.

Du är nu fotbollsansvarig i Änglagårdsskolan, kan du se dig själv arbeta inom Blåvitts organisation i framtiden? Vilken roll hade i så fall passat dig bäst?

På ett sätt känns det redan som jag indirekt arbetar för den Blåvita organisationen, då flera av spelarna som jag haft på skolan har kommit upp i a-laget. Nu är jag dessutom spänd på att följa tjejernas resa i klubben. Om det blir något annat kan jag inte svara på, men jag trivs i alla fall utmärkt på Änglagårdsskolan. Men jag har ju jobbat ganska länge med ungdomar och kanske är det det som passar mig bäst, att jobba med utveckling. 

Din son Noah tillhör nu a-truppen, vad känner du att han behöver utveckla för att utmana om mer speltid?

Det är egentligen en process där han behöver suga åt sig allt som sägs och görs. Både från tränare och äldre spelare. Rent konkret så kanske försvarsspelet är det han behöver utveckla och att han ska orka göra det som är hans styrkor under 90 minuter. Utmaningen är att vara redo när han får chansen. Det svåra är att man ofta inte är i 100% matchform då, på grund av just bristande matchträning. Det är egentligen utmaningen i alla lag när man ska matcha in unga spelare. Man behöver ge dem tid så att de kan nå sin potential. Det krävs ofta x antal matcher innan man blir varm i kläderna. Titta till exempel på en spelare som Jakob Johansson. 

Du som har spelat med Wendt, Gurra, Wernbloom & Berg tror du det är realistiskt att vi ser nån/några av dem på Kamratgården igen? Att de gör som du gjorde, kommer hem och visar vägen för de unga.

Chansen finns säkert, men hur realistiskt det är kan de bara svara på själva. Tajmingen ska vara den rätta både för dem själva och deras familjer. 

Till sist har du något du vill hälsa till alla Blåvita fans där ute?

Nu väntar vi alla på att Allsvenskan ska dra igång igen och när den gör det så hoppas jag att ni stöttar vårt kära lag mer än nånsin. 

Niclas är alltid lika tillmötesgående och jag tackar ödmjukast för att han ställde upp. Han gör, vad man hör, ett grymt jobb på Änglagårdsskolan men rent personligen hade jag gärna sett honom i Blåvitts akademi framöver för att på så vis ha ännu mer inflytande över Blåvitts framtida stjärnor!

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!
DEL 12: Best of 2000 – Högeryttrar!
DEL 13: Best of 2000 – Haitami Aleesami, 2000-talets vänsterback!
DEL 14: Best of 2000 – Intervju med Ragnar Sigurdsson!
DEL 15: Best of 2000 – defensiva/tvåvägs centrala mittfältare!
DEL 16: Best of 2000 – Niclas Alexandersson, 2000-talets högermittfältare!
DEL 17: Best of 2000 – Offensiva mittfältare!
DEL 18: Best of 2000 – Håkan Mild, 2000-talets defensiva mittfältare!
DEL 19: Best of 2000 – Vänstermittfältare!
DEL 20: Best of 2000: Pontus Wernbloom, 2000-talets offensiva mittfältare!
DEL 21: Best of 2000 – Anfallare (del 1)!
DEL 22: Best of 2000 – Intervju med Niclas Alexandersson!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier