IFK Göteborg har firat 100 år, en finansbubbla har spruckit, sossar och moderater har turats om att regera landet och tio tränare har kommit och gått med taktiktavlor och nya idéer på Kamratgården. Nu när Coronapandemin skaffar sig ett hårdare grepp om landet känns det som ett bra tillfälle för oss att bjuda på den ultimata Blåvita elvan under 2000-talet!

Vi i BaraBen-redaktionen har under ett par hektiska dagar tagit fram fyra spelare till varje position i ett urklassiskt 4-4-2. Efter en hel del skrik, bråk och tårar har vi nu enats om vilka spelare som får den ofantliga äran att delta – men – arbetet har bara börjat, det är DU som avgör vem som föräras med en plats i den ultimata Blåvita elvan på 2000-talet!

Försvarlinjen är utsedd och det har inte varit till allas belåtenhet, men det är väl precis som det ska vara. Blåvitt berör. Vi flyttar ett hack upp i planen och ger oss på mittfältet. Först ut är högeryttermittfält.

Skärmdump: sportbladet.se

Niclas Alexandersson kom till IFK Göteborg redan 1996 efter över 150 matcher i Halmstad BK. Efter 52 matcher och 13 mål lämnade han för Sheffield Wednesday och han blev kvar på de brittiska öarna till 2004 då han återvände till IFK Göteborg. 2007 var han del av det lag som vann föreningens senaste SM-Guld. 2008 la Alexandersson skorna på hyllan men Blåvitt hade skadeproblem under 2009 varpå Vessigebros finest tog ner skorna för ytterligare fem matcher. Totalt spelade Alexandersson 298 matcher och gjorde 49 mål. Under sin tid i Blåvitt firade han stora triumfer i landslaget. Totalt blev det 109 landskamper och vi är många som minns fullträffen mot England i VM 2002.

Skärmdump: dn.se

Hallänning nummer två på listan kommer från Varberg, cirka 3 mil norr om metropolen Vessigebro, och kom till Blåvitt 2005 efter proffsliv i Heerenveen, Nederländerna. Stefan Selakovic blev känd för den breda massan (utanför fotbollen) vid hemkomsten när han hamnade i klammeri med rättvisan, något som lär ha tärt en del på honom. Värvades väl som anfallare men presterade allra bäst som högerytter. Selakovic gjorde 41 mål på 201 matcher innan han slöt cirkeln i Halmstad där tränare Jens Gustafsson förvägrade ”Sella” ett inhopp i dennes sista match i karriären. Något som jag aldrig kommer förlåta honom för. Ett SM-Guld blev det dessutom för yttern som även spelade 12 landskamper.

Skärmdump: sportexpressen.se

Yttern/anfallaren med den yviga frisyren och det välsmorda munlädret gjorde sig känd för att vara något av en glidare, för att använda sig av ett en aning gammaldags uttryck. Jonas Henriksson var en sevärd spelare som kanske inte fick ut sitt allra yttersta på planen i Blåvitt. 71 matcher blev det och så väl fans, han själv som föreningen hade nog gärna sett att det blivit fler. Avslutade formellt karriären 2012 i Häcken och tog värvning på marknadsavdelningen i Blåvitt. Trots att Jonas Henriksson slutade spela har han hållit igång på lägre nivå (division 1 och 2) med Grebbestads IF där det har blivit smått osannolika 80 mål på 119 matcher och det i princip utan träning. Jämför det med vilken spelare på den nivån som helst och du kommer att se att det är stark tobak vi pratar om.

Skärmdump: sportexpressen.se

Jakob Ankersen, yrvädret från Esbjerg kom till Blåvitt inför säsongen 2015 och var helt otroligt bra i sina bästa stunder. Det blev 57 allsvenska matcher för den pillemariske yttern som drog till Belgien och gick samma öde som de flesta spelare som går dit från allsvenskan till mötes. Det verkar som att man ska heta Robin Söder för att fixa Belgien, men det får vi prata om en annan gång. Ankersen har för övrigt en tvillingbror vars karriär nått något högre höjder. Efter utflykten till Belgien som avbröts lika snabbt som den började flyttade han till Aarhus och blev lagkamrat med Tobias Sana. En inte alltför vågad gissning är väl att Ankersen hade inbringat mer pengar till Blåvitt om det hade varit något längre tid kvar på kontraktet när Zulte var framme och luftade plånboken.

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!
DEL 12: Best of 2000 – Högeryttrar!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier