IFK Göteborg har firat 100 år, en finansbubbla har spruckit, sossar och moderater har turats om att regera landet och tio tränare har kommit och gått med taktiktavlor och nya idéer på Kamratgården. Nu när Coronapandemin skaffar sig ett hårdare grepp om landet känns det som ett bra tillfälle för oss att bjuda på den ultimata Blåvita elvan under 2000-talet!

Vi i BaraBen-redaktionen har under ett par hektiska dagar tagit fram fyra spelare till varje position i ett urklassiskt 4-4-2. Efter en hel del skrik, bråk och tårar har vi nu enats om vilka spelare som får den ofantliga äran att delta – men – arbetet har bara börjat, det är DU som avgör vem som föräras med en plats i den ultimata Blåvita elvan på 2000-talet!

Sista platsen på mittfältet ska tillsättas och det är vänstermittfältarna som står på tur!

Faksimil: Aftonbladet.se

Hans ”Hasse” Blomqvist har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Jag var 20 år gammal när han kom till Blåvitt och det var en omedelbar förälskelse som uppstod. Jag hade aldrig förut sett någon trolla med bollen som han gjorde, åtminstone inte på svensk mark. Han spelade bara 15 matcher i Blåvitt, han var skadeförföljd i hela sin karriär och så även i IFK Göteborg. Jag lider när jag tänker på vilken karriär han kunde fått om skadorna inte hade stått i vägen och jag lider när jag tänker på alla underbara ögonblick som vi aldrig fick se med Hasse i den Blåvita tröjan. Det blev dock som sagt 15 matcher och den mest minnesvärda var mot Malmö FF, det var Hasses första allsvenska match på fyra år efter en rad av mystiska skador och vilken comeback det blev. Hasse bjöd på hela sitt register, han var kvick, visade upp sin otroliga teknik och lekte med MFF:s spelare och gjorde dessutom två mål i segern med 3-0. Varje gång Hasse spelade och varje gång han fick bollen gick pulsen upp på mig och ett leende spred sig hos mig där jag stod på läktaren. När Hasse var avbytare och värmde upp längs kanten kunde jag komma på mig själv att istället för att följa matchen, följde jag minsta steg som Hasse tog och kollade bort mot ledarstaben för att se om de skulle kalla till sig den lille bolltrollaren! Det finns såklart mängder med spelare i den Blåvita historien som har betytt mer än Hasse Blomqvist men ingen annan som varje gång dess namn nämns får mig att känna ”tänk om, tänk om han bara hade fått trollbinda oss en match till, en säsong till…”

Faksimil: Sverigesradio.se

Tobias Sana är en spelare som har fått oss Blåvita supportrar att njuta, att tvivla, att bli fly förbannade… ja han har framkallat hela känsloregistret och lite till men i grund och botten är han en gudabenådad spelare. En spelare som mycket väl kunde ha erövrat världen men verkligheten kom i vägen och resten är som man säger historia. Men när han kom fram i Blåvitt var det som vänstermittfältare, han var en dribbler, en showman, han kunde finta upp vem som helst på läktaren men han kunde också göra det för komplicerat för sig. Många gnällde över att han inte producerade tillräckligt med poäng när han kom fram men som jag minns tiden var det en spelare som gång på gång serverade sina lagkamrater smörpassning på smörpassning och jag kan inte förstå hur det inte blev fler poäng för grabben. Nu är han tillbaks i Blåvitt som central mittfältare och det är en mer mogen spelare som vi ser, han kan fortfarande trolla med bollen men han väljer sina tillfällen och jag tror att vi kommer få se en Tobias Sana framöver som hjälper till att lyfta Blåvitt till nya höjder!

Faksimil: Tipselit.se

Sam Larsson, ännu en trollgubbe på vänsterkanten. Av någon anledning får vi se spelare på spelare briljera längs vänsterkanten i den Blåvita tröjan. Sam kom fram genom Blåvitts ungdomsverksamhet och gjorde sin tävlingsdebut 2012 endast 19 år gammal. Sam lämnade Blåvitt sommaren 2014 men innan dess hann han med att ge oss många oförglömliga ögonblick. Tillsammans med Augustinsson bildade han kanske allsvenskans vassaste vänsterkant. Sam har en speed, framförallt med bollen vid fötterna som ger honom ett övertag på vilken back som helst, han har en fantastisk speluppfattning och kan hitta passningar som ingen kan förutse och han kan finta upp vem som helst på läktaren. Sam var en fröjd att se och hämtade även hem en titel i form av seger i Svenska Cupen 2012/13.

Faksimil: GT.se

Giorgi Kharaishvili dök upp på Kamratgården från ingenstans eller ja han dök ju upp från Georgien men vafan ni förstår vad jag menar. Giorgi värvades inför säsongen 2018 och vi såg snabbt att den där grabben hade något extra. Hans tillslag på bollen är något utöver det vanliga, han ser ofta passningsvägar som du och jag kanske nödvändigtvis inte hade uppfattat och tar sig också ofta fram till farliga målchanser. Något jag sett på diverse forum är att Giorgi skulle spela för sig själv och att han kanske inte alltid tar jobbet men jag skulle påstå det motsatta och att Giorgi är väldigt viktig för vårt defensiva arbete. Han är inte rädd för att ta en löpning från straffområde till straffområde för att försöka avstyra en kontring. Giorgi skapar som sagt en hel del och det visar också den officiella statistiken då han producerar poäng i mer än varannan match.Hade Coronan inte dykt upp hade Giorgi efter en succévår blivit såld för 30-50 miljoner i sommar, vad som istället sker får vi se framöver men att Giorgi är en gudabenådad fotbollsspelare det kan vi helt enkelt bara konstatera!

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!
DEL 12: Best of 2000 – Högeryttrar!
DEL 13: Best of 2000 – Haitami Aleesami, 2000-talets vänsterback!
DEL 14: Best of 2000 – Intervju med Ragnar Sigurdsson!
DEL 15: Best of 2000 – defensiva/tvåvägs centrala mittfältare!
DEL 16: Best of 2000 – Niclas Alexandersson, 2000-talets högermittfältare!
DEL 17: Best of 2000 – Offensiva mittfältare!
DEL 18: Best of 2000 – Håkan Mild, 2000-talets defensiva mittfältare!
DEL 19: Best of 2000 – Vänstermittfältare!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier