IFK Göteborg har firat 100 år, en finansbubbla har spruckit, sossar och moderater har turats om att regera landet och tio tränare har kommit och gått med taktiktavlor och nya idéer på Kamratgården. Nu när Coronapandemin skaffar sig ett hårdare grepp om landet känns det som ett bra tillfälle för oss att bjuda på den ultimata Blåvita elvan under 2000-talet!

Vi i BaraBen-redaktionen har under ett par hektiska dagar tagit fram fyra spelare till varje position i ett urklassiskt 4-4-2. Efter en hel del skrik, bråk och tårar har vi nu enats om vilka spelare som får den ofantliga äran att delta – men – arbetet har bara börjat, det är DU som avgör vem som föräras med en plats i den ultimata Blåvita elvan på 2000-talet!

Faksimil: Aftonbladet.se

Niclas Alexandersson, denna legendar. Självfallet skulle han ta platsen som högerytter i Blåvitts bästa elva på 2000-talet. Man kan tycka synd om en så skicklig spelare som Stefan Selakovic att han inte hade en chans i omröstningen men har man spelat under samma period som ”Alex” får man helt enkelt förlika sig med att man får stå i skuggan.

Alexandersson har spelat 298 matcher i den Blåvita tröjan och stänkt in hela 49 mål. Han tog SM-guld 1996 och 2007 och har dessutom vunnit Svenska Cupen 2008. Alex utsågs till Årets Ärkeängel 2004 och samma år fick han också Kristallkulan som Västsveriges bästa fotbollsspelare. Han har 109 landskamper på sitt imponerande CV och flertalet säsonger i Premier League. Alex har varit med och besegrat lag som Milan och Glasgow Rangers i Champions League, han är helt enkelt en legendar i den Blåvita historien!

Alexandersson kom tillbaks till Blåvitt inför säsongen 2004 efter ett misslyckat sista år i Premier League och Everton. Han hade mer eller mindre ingen speltid och det var många så kallade experter som var skeptiska till Blåvitts värvning av 32-åringen. Men satan i gatan vad Alex skulle överbevisa alla som inte trodde på honom. Alex var totalt dominant i sin comeback och hade hans offensiva lagkamrater varit något vassare i de avgörande lägena hade det nog blivit en bättre placering än den, ändå fina, tredjeplats som man tog.

Alexandersson var en elegant på planen, smart, spelskicklig, teknisk, stod för briljanta framspelningar och gjorde dessutom en hel del mål själv. Men han var också en grovjobbare, han lyfte laget med sin inställning och det är många allsvenska domare som fått både en och två, rättmätiga (och kanske några mindre förtjänade) utskällningar. 2007 var han en viktig komponent i blandningen av rutinerade gubbar och yngre, talangfulla och hungriga spelare. Under Olsson, Rehn och Teddy spelade man en enkel men effektiv fotboll där lagkapten Alex såklart var en av de viktigaste pusselbitarna i tränartrojkans lagbygge.

Alexandersson gav alltid allt, han ställde krav på sin omgivning och brann (brinner fortfarande) för de Blåvita färgerna. Inte minst visade han det efter att han lagt skorna på hyllan men skadorna hopade sig i den Blåvita truppen och man vände sig till Alex för att se om han inte kunde göra en tillfällig comeback. Han höjde kvaliteten på träningarna och spelade dessutom några matcher under sin oväntade comeback ett år efter att han officiellt hade lagt av.

Idag tillhör hans son Noah A-truppen och Niclas är fotbollsansvarig på Änglagårdsskolan. Fotbollen och Blåvitt är fortfarande en stor del av hans liv och det skulle inte förvåna mig om han framöver får en officiell roll inom Blåvitts organisation. Grattis Alex till utmärkelsen som 2000-talets bästa Blåvita högermittfältare, vi ses på läktaren när säsongen drar igång!

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!
DEL 12: Best of 2000 – Högeryttrar!
DEL 13: Best of 2000 – Haitami Aleesami, 2000-talets vänsterback!
DEL 14: Best of 2000 – Intervju med Ragnar Sigurdsson!
DEL 15: Best of 2000 – defensiva/tvåvägs centrala mittfältare!
DEL 16: Best of 2000 – Niclas Alexandersson, 2000-talets högermittfältare!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier