IFK Göteborg har firat 100 år, en finansbubbla har spruckit, sossar och moderater har turats om att regera landet och tio tränare har kommit och gått med taktiktavlor och nya idéer på Kamratgården. Nu när Coronapandemin skaffar sig ett hårdare grepp om landet känns det som ett bra tillfälle för oss att bjuda på den ultimata Blåvita elvan under 2000-talet!

Vi i BaraBen-redaktionen har under ett par hektiska dagar tagit fram fyra spelare till varje position i ett urklassiskt 4-4-2. Efter en hel del skrik, bråk och tårar har vi nu enats om vilka spelare som får den ofantliga äran att delta – men – arbetet har bara börjat, det är DU som avgör vem som föräras med en plats i den ultimata Blåvita elvan på 2000-talet!

Högerkanten klarades av av bara farten när Niclas Alexandersson joggade hem titeln 2000-talets högerytter. Jag får en känsla av att det kommer att bli lite jämnare när vi nu ska utse vem som får äran att ta plats bredvid Håkan Mild.

Faksimil: gp.se

Först ut är Sebastian Eriksson och här får jag lägga band på mig själv och se till att övriga nominerade också omnämns. Han kom till IFK Göteborg som 17-åring och skrev på sitt första seniorkontrakt året efter. Det har än så länge blivit 189 allsvenska matcher och 11 mål för den rivige mittfältaren. Han har med åren blivit något av en schweizisk armékniv då han spelat på de flesta positioner. Men visst är det som offensiv mittfältare Sebastian Eriksson varit som allra bäst? Jag minns själv när jag satt på läktaren under en U-21-landskamp och hörde massa förbundsfolk prata om honom som en otroligt fin offensiv kraft och de kunde inte förstå hur man kunde sätta en så kvalitativ spelare som defensiv mittfältare. När Sebastian Eriksson för första gången kom tillbaka fick vi se prov på det där offensiva kunnandet och han var under stunder en av allsvenskans absolut bästa spelare. Han hade inte bara utvecklat sitt temperament och lärt sig gester i Italien. Han hade också förfinat sitt spelsinne och sitt passningsspel. Åsebrosonen har fem landskamper på A-nivå och 16 på U-21-nivå på meritlistan. Det lär väl knappast bli fler ungdomslandskamper för den temperamentsfulle snidaren, men frågan är om EM 2021 är utom räckhåll. Det har blivit två Svenska Cupen-guld, men inget SM-guld (var förvisso del av truppen 2007) än så länge.

Faksimil: sportbladet.se

Pontus Wernbloom kom till IFK Göteborg 2004 och gjorde allsvensk debut 2005. Han imponerade stort med fyra gula och ett rött kort på sina sju inledande allsvenska matcher. Den omåttligt populäre grovjobbaren blev ordinarie efter Håkan Milds sorti men skulle till 2007 tappa sin plats på mittfältet. Wernbloom gnuggade på och när kompisen Marcus Berg lämnade för Groningen såg den 51-faldige landslagsmannen sin chans och knep platsen i anfallet där han stod för fina insatser. Under sin tid som anfallare fick den allsvenska publiken se en ny sida hos Wernbloom: hans mjuka fötter. Det blev 92 allsvenska matcher innan AZ i Nederländerna såg storheten i den ofta gapskrattande mittfältaren/anfallaren. Hans kompromisslösa spelstil tog honom vidare till Ryssland och sedan även till Grekland, där han dessvärre gått skadad under en lång tid. Innan det var dags för Wernbloom att packa väskorna vann han ett SM-guld och ett guld i Svenska Cupen.

Faksimil: expressen.se

Pontus Farnerud, tidernas snyggaste sportchef, kom till klubben i sitt hjärta inför säsongen 2012 som en riktig bomb. Meritlistan talar för sig själv och med titlar i Frankrike och en ligatitel i Norge visade Blåvitt att man ville bli något att verkligen räkna med. Dessvärre för den allsvenska publiken (där gick vi miste om show!), föreningen och han själv blev det endast 49 allsvenska matcher och långtifrån alla dessa innebar 90 minuters spel. Farnerud kämpade mot en krånglande höft och det var också den som fick honom att efter säsongen 2013 lägga skorna på hyllan endast 33 år gammal. Den tidigare TV-puckenspelaren vann, sin vana trogen, en titel med Blåvitt när Svenska Cupen bärgades 2013. Dribblern från Landskrona spelade utöver ligafotboll i Norge, Portugal, Frankrike och Sverige 11 landskamper.

Faksimil: ifkgoteborg.se

Patrik Karlsson Lagemyr kom till IFK Göteborg som 11-åring och har således avverkat i princip de lag som går att avverka på vägen om ett A-lagskontrakt. En mönsterelev som med sina fina fötter får publiken att inte sällan dra på smilbanden. Han var en sådan spelare som det pratades om tidigt, att där fanns en spelare i juniorlaget som skulle bli något alldeles extra (den har vi hört förut förvisso) och visst var han sevärd och visst har han producerat poäng, men han har också, under långa stunder fått vänta på det där stora genombrottet på grund av skador. Så, en vårdag 2019, hemma mot Elfsborg försatte han oss alla i trans när han med sitt första mål för säsongen påbörjade vad som senare kom att beskrivas som vändningen för Poyas Blåvitt. Under 2019 var det farligt så fort ”Paka” hade bollen och motståndarna visste inte till sig av frustration: Hur skulle de stoppa honom? På sina 13 matcher gjorde han fyra mål och lika många assist, men om vi tittar på ”hockeyassist” får vi nog se att han var inblandad i betydligt fler. Så hände det igen, det som inte fick hända. På en ryamatta i Östersund skadade Patrik sitt korsband och säsongen 2019 ödelades. Blåvitt hittade egentligen inte tillbaka till samma anfallsspel efter att han hade lämnat och visst vore det helt fantastiskt om han fick komma tillbaka till samma nivå igen.

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!
DEL 12: Best of 2000 – Högeryttrar!
DEL 13: Best of 2000 – Haitami Aleesami, 2000-talets vänsterback!
DEL 14: Best of 2000 – Intervju med Ragnar Sigurdsson!
DEL 15: Best of 2000 – defensiva/tvåvägs centrala mittfältare!
DEL 16: Best of 2000 – Niclas Alexandersson, 2000-talets högermittfältare!
DEL 17: Best of 2000 – Offensiva mittfältare!

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier