IFK Göteborg har firat 100 år, en finansbubbla har spruckit, sossar och moderater har turats om att regera landet och tio tränare har kommit och gått med taktiktavlor och nya idéer på Kamratgården. Nu när Coronapandemin skaffar sig ett hårdare grepp om landet känns det som ett bra tillfälle för oss att bjuda på den ultimata Blåvita elvan under 2000-talet!

Vi i BaraBen-redaktionen har under ett par hektiska dagar tagit fram fyra spelare till varje position i ett urklassiskt 4-4-2. Efter en hel del skrik, bråk och tårar har vi nu enats om vilka spelare som får den ofantliga äran att delta – men – arbetet har bara börjat, det är DU som avgör vem som föräras med en plats i den ultimata Blåvita elvan på 2000-talet!

Skärmdump: GP.se

Ragnar Sigurdsson kan mycket väl vara den ultimata mittbacken! Han kom från Fylkir i den isländska ligan inför säsongen 2007, 20 år gammal, och tog omgående en ordinarie plats i mittlåset tillsammans med Mattias Bjärsmyr. Ragge lever och dör för fotbollen och har alltid haft siktet inställt på att bli så bra han bara kan bli och det märktes på den inställning han visade upp i den Blåvita tröjan. Ragnar sa om sig själv att fotboll var allt för honom när han växte upp, skolan och utbildning fick stå åt sidan. Han gav allt för att bli professionell fotbollsspelare, när alla andra festade på loven satt han hemma och åt havregrynsgröt.

Under Ragnars debutsäsong vann Blåvitt sitt första SM-guld sedan 1996 och sorgligt nog har vi inte tagit någon mer SM-titel sedan dess. Ragnar hade en enorm påverkan på Blåvitt medan han var här, under 2007 släppte man in 23 mål på 26 matcher i allsvenskan och ända till Ragnar lämnade sommaren 2011 höll man sitt snitt på färre insläppta mål än spelade matcher. Ett enormt imponerande facit. Ragnar var som sagt starkt bidragande till SM-guldet 2007, han fick Kristallkulan för Västsveriges bästa spelare samma säsong, 2008 tog han hem Svenska Cupen vilket var en skön titel för Ragge då det sägs att han efter finalförlusten 2007 ska ha tagit sin silvermedalj och kastat den in i väggen på Fredrikskans IP. 2010 utsågs Ragge till Årets Ärkeängel. Under sommaren 2011 lämnade han Blåvitt för spel i FCK för att sedan ta sig vidare till Krasnodar, Fulham, Rubin Kazan, Rostov och nu senast tillbaks till FCK på ett korttidskontrakt. Han har dessutom gjort 95 landskamper för Island och spelat både EM och VM för nationen.

Ragnar har allt som en mittback ska ha och lite till, han är oerhört stark i kroppen, förlorar sällan en nickduell trots att han ”bara” är 1,87 m lång men tajmingen och kraften i hans huvudspel kan mäta sig med vilken toppspelare som helst. Han kombinerar sitt fina luftspel med en oerhörd snabbhet och blir sällan till aldrig ifrånsprungen av en anfallare och skulle han bli det kan han alltid förlita sig på sina oerhört fina glidtacklingar och brytningar. Även hans positionsspel håller riktigt hög nivå, han har fina fötter och en teknik som många offensiva spelare kan stirra sig avundsjuka på och han är inte heller någon ovan målskytt. I Blåvitt gjorde han stabila 20 mål på 202 matcher. Varav målet mot Djurgården kanske är det mest minnesvärda!

2015 inför EM sa Ragnar följande till GP:

– Jag saknar livet i Sverige och Danmark sjukt mycket! Sverige och Danmark är mycket olika och jag fick det bästa av båda delar. Jag drömmer fortfarande om att spela för IFK Göteborg och FC Köpenhamn igen. Jag hoppas verkligen att min kropp håller sig stark så man kan komma tillbaka en dag och framför allt prestera.

Uttalanden från spelare i media om diverse återkomster ska man såklart ta med en nypa salt men jävlar vad skönt det hade varit att se Ragnar Sigurdsson i den Blåvita tröjan igen. Grattis till en plats i den Ultimata Blåvita elvan på 2000-talet och välkommen tillbaks till Kamratgården!

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier