IFK Göteborg har firat 100 år, en finansbubbla har spruckit, sossar och moderater har turats om att regera landet och tio tränare har kommit och gått med taktiktavlor och nya idéer på Kamratgården. Nu när Coronapandemin skaffar sig ett hårdare grepp om landet känns det som ett bra tillfälle för oss att bjuda på den ultimata Blåvita elvan under 2000-talet!

Vi i BaraBen-redaktionen har under ett par hektiska dagar tagit fram fyra spelare till varje position i ett urklassiskt 4-4-2. Efter en hel del skrik, bråk och tårar har vi nu enats om vilka spelare som får den ofantliga äran att delta – men – arbetet har bara börjat, det är DU som avgör vem som föräras med en plats i den ultimata Blåvita elvan på 2000-talet!

2000-talets bästa målvakt och högerback är utsedd och nu är det dags för nästa hörnsten – mittbackar! Konkurrensen här är mördande. Det här blir riktigt spännande – häng med!

Skärmdump: gp.se

Thomas Rogne spelade (eller har spelat?) 66 allsvenska matcher och kommit med i målprotokollet vid ett tillfälle. Det norska fyrtornet visade tidigt vilken fin värvning klubbledningen hade gjort, att de satsade pengarna inte var kastade i kanalen. Den sympatiske norrmannen hade med största sannolikhet fått dra på sig en guldmedalj 2015 om det inte vore för att han skadade korsbandet hemma mot Gefle. När han kom tillbaka var han inte riktigt samma spelare, vilket är vanligt efter tuffa knäskador. Blåvitt tog det säkra före det osäkra år 2017 och lät den sympatiske norrmannen spela ut sitt kontrakt för att säkerställa allsvensk fortsatt existens. Rogne tackade för sig och stack till Polen där han fortfarande huserar.

Skärmdump: sportbladet.se

Mattias Bjärsmyr, försvarsjätten, vår mångårige kapten. Den gnällige smålänningen har via två sejourer spelat 235 tävlingsmatcher för föreningen. Han har dessutom prickat in sju allsvenska mål. När han lämnade Blåvitt (2017) var det inte odelat negativt i supporterled, man tyckte att han hade tappat i kvaltitet och alla står inte med öppna armar för att välkomna honom åter, men När dammet skingrat sig lär han vara ihågkommen som en av de riktigt stora i den Blåvita historien.

Smålänningen har ofta varit både rak och tydlig i media, något som retat såväl Blåvita som andra (inte minst när han sågade Alexander Isak). Han har ett jävlar anamma, han utstrålade pondus och ”vi är Blåvitt, vilka fan är ni?”. En respektlöshet som kunde (kanske borde?) tagit honom längre och hade han varit något år yngre kanske han på riktigt kunnat konkurrera om en stabil landslagsplats. Mattias Bjärsmyr har, utöver titlar i såväl Norge som Grekland, ett SM-guld, ett cupguld och en serie andraplatser. Och, som nämns ovan, han hade med största sannolikhet haft en SM-medalj till att putsa på om inte radarpartnern Rogne skadat sitt knä.

Skärmdump: sportbladet.s

Kjetil Wæhler kom till IFK Göteborg 2012 och den hårdföre mittbacken vann många supportrars hjärtan genom sin hårdföra spelstil. Han var också ett fullblodsproffs som många yngre spelare lärde sig mycket av. Norrmannen hade passerat 35 när han kom till Kamratgården, men det märktes varken på fysiken eller hungern. Den nuvarande PT:n vann ett Cupguld med klubben och noterades för 11 matcher och två mål i tävlingen. I allsvenskan blev det 63 framträdanden och tre mål innan flyttlasset drog vidare till Danmark efter att han, mot sin vilja, släpptes av dåvarande sportchef Mats Gren då man hade olika syn på ålder. Gren ville föryngra, vilket den evigt unge Wæhler hade svårt att förstå. Tiden fick kanske ge norrmannen rätt med tanke på att karriären var långt ifrån slut efter skilsmässan från Blåvitt.

Skärmdump: sportbladet.se

Nej, inte August, men väl Magnus Erlingmark tar plats på listan över 2000-talets bästa mittbackar. I ärlighetens namn var Erlingmark bättre på 90-talet, men han spelade även på 2000-talet och han var med och höll oss kvar i den högsta serien efter ett nervigt kval mot lokalkonkurrenten Västra Frölunda. Den långe mittbacken (mittfältaren, anfallaren) gjorde mäktiga 278 matcher och 43 mål för IFK Göteborg (ifkdb.se). Han vann inga titlar med Blåvitt under 2000-talet, men nämnas bör att han spelat hem fyra SM-tecken, ett VM-brons och en Champions League-gruppseger.
D

DEL 1: Best of 2000: Corona Edition!
DEL 2: Best of 2000: Målvakter!
DEL 3: Best of 2000: Högerbackar!
DEL 4: Best of 2000 – Bengt ”Bengan” Andersson, 2000-talets målvakt!
DEL 5: Best of 2000: Mittbackar del 1!
DEL 6: Best of 2000 – Emil Salomonsson, 2000-talets högerback!
DEL 7: Best of 2000 – Mittbackar del 2!
DEL 8: Best of 2000 – Thomas Rogne, 2000-talets mittback (del 1)!

DEL 9: Best of 2000 – En segerintervju med en glad Emil Salomonsson
DEL 10: Best of 2000 – Vänsterbackar!
DEL 11: Best of 2000 – Ragnar Sigurdsson, 2000-talets mittback (del 2)!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

1 week ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier