TOBBE É KLAR. Till helgen ska nummer sju, IFK Göteborgs åttonde största spelare genom tiderna, avtackas av hemmapubliken på Gamla Ullevi inför och under matchen mot Malmö FF. Tobias Hysén, 36, gör sitt sista allsvenska framträdande på fotbollsplanen. För att uppmärksamma detta historiska tillfälle kommer här min lista över IFK Göteborgs tio största, bästa och mest profilstarka spelare genom tiderna.

/ROBERT LAUL
journalist Aftonbladet (@robbielauler)

Aftonbladets Robert Laul gör i dag gästspel på BaraBen.com.

10. THOMAS RAVELLI, född 1959
Under sina åtta säsonger i IFK Göteborg vann målvakten sex SM-guld och var bärande under föreningens Champions League-framgångar i mitten av -90-talet med en kvartsfinalplats som bäst. Parallellt med detta var Ravelli hjälte i det landslag som tog VM-brons i USA 1994. Som målvakt var han spelintelligent och reflexsnabb och kompenserade eventuella brister i luftrummet med kloka värderingar.

9. JOHNNY EKSTRÖM, född 1965
Höll på att springa till sig ett kontrakt med självaste Barcelona efter Europacup-semifinalen 1986, men Gary Linekers VM-skyttetitel följande sommar vägde tyngre för Barcas värvningschefer. Johnny Ekström är en Blåvittprofil på ”Bebbens” bohemnivå, kom och gick i olika omgångar men levererade alltid i allsvenskan samt under IFK:s Europaäventyr både på 1980- och -90-talet. Under första proffssejouren i Italienska Empoli fick den vindsnabbe anfallaren smeknamnet ”Il ciclone”, i Göteborg kallades han för ”Kallebäcksexpressen” och nationellt är han nog mest känd som Johnny ”Bråttom” Ekström – fotbollsproffset som en gång undrade vad spaghetti heter på italienska. 

8. TOBIAS HYSÉN, född 1982
Fjärde generationen Hysén som spelat i IFK Göteborg: Tidigare har ”Tobbes” farfars far Erik och hans bror Karl, farfar Kurt och pappa Glenn spelat i Blåvitt. Att ”Tobbe” dessutom är urtypen för en kamratspelare, alltid med ett gott ord eller varm blinkning till sin omgivning, gör honom till en av de tydligaste kulturbärarna i den moderna, allsvenska  fotbollshistorien. Meriterna finns där också: SM-guld 2007, skyttekung 2009, topp tio på listan över allsvenska mål i föreningen (88 stycken) och 13:e flest spelade allsvenska matcher (230 stycken). En oförglömlig Youtube-anekdot är när Glenn Hysén, direkt från Blåvittklacken under en bortamatch mot Kalmar, släpper nyhetsbomben ”Tobbe é klar” med vilt jubel i publikhavet som följd.

7. GLENN HYSÉN, född 1959
Mittlås i laget som vann Uefacupen 1982, blev utlandsproffs i PSV Eindhoven men kom tillbaka 1985 och var lagkapten när Blåvitt upprepade Uefacup-triumfen 1987. Även bröderna Tord och Tommy Holmgren samt Stig Fredriksson och målvakten Thomas Wernersson spelade i finallagen både -82 och -87, men ingen av dem nådde lika långt som Glenn internationellt: Engelsk klubbmästare med Liverpool, Guldbollen-vinnare och VM-spelare 1990. Idag är Glenn Hysén nybliven 59-åring och en av staden Göteborgs allra största profiler och mest populära personer.

6. ERIK BÖRJESSON, född 1888
Har kallats det tidiga 1900-talets Zlatan Ibrahimovic och skulle kunna beskrivas som Sveriges första fotbollsstjärna. Fyramålsskytt i Sveriges allra första landskamp 1908 mot Norge (den så kallade 11-3-utplåningen) och trefaldig svensk mästare med Blåvitt dit han värvades från anrika Jonsereds IF. ”Erik den Stores” son Reino Börjesson blev också en framgångsrik spelare i Blåvitt plus VM-silverlaget 1958 så ett bra exempel på en familj med fotbollen i blodet. 

5. FILIP ”SVARTE-FILIP” JOHANSSON, född 1902
Oavsett hur man räknar så toppar ”Svarte-Filip” listan: Flest A-lagsmål (333), flest allsvenska mål (180) och alla tiders skyttekung i allsvenskan när han säsongen 1924/25 gjorde 39 mål på 21 matcher – ett rekord som står sig ännu idag. I landslaget snittade han nästan ett mål per match (14 mål på 16 A-kamper) och till råga på allt spelade ”Svarte-Filip” bandy, också där med ett fruktat skott. Smeknamnet kommer från hans tjocka och mörka kalufs. 

4. GUNNAR GREN, född 1920
”Il professore” blev hans smeknamn i italienska Milan där han var hjärnan i den legendariska svensktrion ”Gre-No-Li” (Gren, Gunnar Nordahl och Nisse Liedholm). Gunnar Gren står idag staty utanför Gamla Ullevi och har även representerat övriga två Alliansklubbar. VM-året 1958 (Gunnar var gjuten i silverlaget som högerinner) spelade Gren i Öis och några år senare varvade han ner i Gais, men det var i Blåvitt som Gunnar Gren firade sina största inhemska klubblagstriumfer: svensk mästare 1942 och allsvensk skyttekung 1947. Enligt legendariske silvertränaren George Raynor hade Gren den mest begåvade fotbollshjärnan även om Nordahl sköt fler mål och Liedholm ses som en större strateg i Italien i dag. 

3. BENGT ”FÖLET” BERNDTSSON, född 1933 
”Fölet” var sannerligen den klassisk evighetsmaskinen personifierad. Fortfarande kort före sin död, sommaren 2015, spelade han med veteranlaget uppe på Kamratgården. ”Fölet” har gjort flest allsvenska matcher genom tiderna i änglatröjan (348) och näst flest A-lagsmatcher totalt (599, slagen med tio matcher av Mikael Nilsson). Vänsterspringaren var en av två IFK Göteborg-spelare i VM-truppen 1958. Vem den andre var är en bra quiz-fråga (Ove Ohlsson, Blåvitt-anfallaren som gick till AIK, skolades om till back och till och med stod i mål en match där han höll nollan, låt vara mot Bajen, men ändå).

2. BERTIL ”BEBBEN” JOHANSSON, född 1935
För dagens blåvita pensionärer är ”Bebben” möjligen ännu större än Torbjörn, åtminstone som publikfavorit. Johansson har dessutom vunnit SM-guld både som spelare (1958) och tränare (1969). En bohem och tekniker, ingen typisk Blåvitt-spelare, men desto mer omtyckt och populär. Fångad på ett klassiskt fotografi hängandes vid hörnflaggan, varifrån han med precision gärna slog bollen rakt i mål, med en ännu oöverträffad skruv. För den yngre generationen är ”Bebben” kanske mest känd för citatet: ”Blåvitt får aldrig dö”. Näst flest allsvenska mål genom tiderna i  Blåvittröjan blev det, 162 stycken. 

1. TORBJÖRN NILSSON, född 1954
Anfallaren går under smeknamnet ”Gud” i Göteborg och det är inget epitet det slängs med i onödan. Sköt upp Blåvitt till allsvenskan 1976, ledde laget till Uefacup-guld 1982 och vann skyttekungen i Europacupen (dåvarande Champions League) två år i rad, något bara fyra spelare lyckats med genom historien: Ronaldo, Messi, Gerd Müeller – och Torbjörn ”Totte” Nilsson. Under 1980-talet en av Europas allra bästa anfallare, men trots olika proffsäventyr levererade Torbjörn alltid bäst hemma i Blåvitt. Har gjort näst flest mål i Blåvitt genom tiderna, 329 stycken varav 88 i allsvenskan. En genuin och omtyckt kamratspelare, och en personlig förebild och idol.

/Robert Laul
journalist Aftonbladet (@robbielauler)

LÄS ÄVEN: Del 1 – ”Tack Tobbe, du är facit” av Erik Nilson.
LÄS ÄVEN: Del 2 – ”Tack för allt du gjort” av Irma Flores Bertilsson.
LÄS ÄVEN: Del 3 – ”Tack för allt, Tobbe!” av Daniel Andrén.
LÄS ÄVEN: Del 4 – ”Gentlemannen Tobias Hysen.” av Marcus Schött.
LÄS ÄVEN: Del 5 – ”Tack Tobbe” av Henrik Löfqvist.
LÄS ÄVEN: Del 6 – ”En hyllning till Tobias Hysén!” av Pontus Farnerud
LÄS ÄVEN: Del 7 – ”Att minnas en ängel… ” av Daniel Bernmar.
LÄS ÄVEN: Del 8 – ”De tio största Blåvitt-profilerna” av Robert Laul.
LÄS ÄVEN: Del 9 – ”Jag kramade Tobbe och skrek” Giuliano Adaglio.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier