Efter ett hjänsläpp till utvisning mot Djurgården och ett alldeles för tidigt insläppt mål mot Halmstads BK var det svårt att veta vart vi stod ”på riktigt”, tänkte jag inför matchen mot Kalmar igår. Nu fick vi se ett lugnare IFK mot ett motstånd som vill bygga spelet bakifrån men ändå inte vill sitta djupt och inte är blytunga som DIF. Resultatet blev ett REJÄLT fall framåt i spelet målvakt fram till straffområdet. I den sista tredjedelen har vi fortfarande svårt att komma till riktigt farliga målchanser och kommer ofta till skott utifrån. Men jämfört mot tidigare instatser var detta något annat och det fanns mycket att ta med sig för tränarstaben. Vad datan säger och visar? Låt oss se. Tack till playmakerAI som fortsatt förser oss med mästerlig data från matcherna i Allsvenskan!

Till denna matchen ville jag kolla på tre saker, eller KPIer för att prata Ola Larsson-ska. Dels ville jag se hur vi tog oss till sista tredjedelen, dels hur vi tog oss in i straffområdet och till sist, vad vi hade för medelpositioner i passningsmottagningarna.

Positionsspel och passningskarta

Finns en trend som Jens Askous fotboll visat under egentligen alla matcher så här långt, och det är att vi centrerar vänsterkanten för att överlasta åt höger. I alla fall när det kommer till passningsspelet. Mittbackarna Gustav Svensson och Sebastian Hausner breddar REJÄLT jämfört med hur man brukar ställa upp, och det finns två stora skäl till det: Andreas Pyndt och Elis Bishesari. Pyndt, som ändå tog emot mer boll i avancerade positioner igår, droppar ofta ner och bildar tre-back vilket skjuter fram våra ytterbackar. Som kartan visar ligger både Trondsen och Ohlsson lika högt, men Trondsen faller gärna in mot mitten för att kortpassa i större utsträckning. Detta leder också till att Abraham och Thordarsson faller ner för att erbjuda kort alternativ. Allt har redan sagts om Bishesaris fötter, och det är faktiskt rätt markant hur mycket lugnare försvaret ser ut i passningsspelet med honom bakom sig än med Dahlberg. Dock lite mer svajj när det kommer till inlägg och linjespel, men allt i sinom tid, tänker jag.

Malick tog många löp i djupet igår. För den som spelar Football Manager kan man säga att han spelar som en Mezzala, alltså en central mittfältare som tar många djupledslöp i innerkorridoren. Santos(och Abraham) rörde sig över stora ytor och öppnade således korridorerna för våra centrala mittfältare. Det kräver sina lungor och Malick har det utan tvekan. Thordarsson hade mer av en duell-och-pass-match snarare än toklöp i djupet, men med mer synk och tid kan detta bli riktigt bra. Mucolli som falsk nia föll ut ungefär som väntat, droppa långt ner och ömsom fördela, ömsom hålla i boll. Intressant position för honom och var ständigt spelbar. Repris mot Norrköping?

Bishesari – Hausner var den vanligaste passningsleden igår, inte så konstigt. Kalmar identifierade(med rätta) Hausner som den svaga länken vad gäller uppspel och styrde spelet ditåt. Det går till och med att argumentera för att Hausner med en felpass bjöd in Kalmar i matchen då den passen ledde till en bra Kalmar-chans och blåste liv i det innan dess ganska livlösa hemmalaget. I övrigt är det som vanligt Andreas Pyndt som är spindeln i nätet(60 passningar) och trots sin fabless för kortpassningar även visade prov på ett längre spel igår.

Passningar till offensiv tredjedel

När det gäller passningarna till offensiv zon tänkte jag först dela in kartorna i ”öppet spel” och ”inkl fasta” som jag kommer göra med straffområdeskartorna, men jag fick bara någon passning mindre så jag tror inte det behövs. Kan se på kartan först så tar vi snacket sen:

Som vi kan se är det ett varierat spel vad gäller långt och kort, men som tyvärr också påvisar det jag propagerat för en längre tid nu: våran oförmåga att hota centralt. Diverse experter och tyckare säger ibland på skämt att ”IFK är bra mellan straffområdena” och det ligger en viss sanning i det. Här kan man hävda att vi saknar en riktig nia, men jag tror inte det är så enkelt. Laurs Skjellerup, som ju är våran nia när han väl är frisk, har inte tagit emot speciellt mycket bollar längre fram än de passningar som visas här, Och även om yttrarna skall löpa djupt i vakuumet så har det inte skett ännu. Det ser mycket bättre ut, det är inte det jag menar, men det finns också stor förbättringspotential här.

Passningar till straffområdet

Så då till den kanske viktigaste KPIn. Hur tar vi oss in i straffområdet? Här har jag valt att filtrera på öppet spel och fasta situationer för att påvisa en viss skillnad. Börjar med inklusive fasta:

Ser inte så illa ut vid första anblick. Det är enkelt att singla ut hörnan. Kanske skulle sagt att kartorna visar lyckade passningar in i straffområdet också, alltså var det bara en hörna som nådde blåvit spelare. Om det finns efterfrågan kan jag inkludera även de som inte nådde egen spelare, men det tar vi en annan gång. Filtrerar vi bort de fasta, alltså utan hörnor, frisparkar och inkast:

Då ser det inte lika livsfarligt ut, kan man säga. Dock kommer de passningarna från centrala positioner, så det är något. Men också till kanterna av straffområdet. Det här är ingen ko på isen, men det är som sagt ett litet frågetecken som Jens och staben tittar på, det hörs på varje presskonferens mer eller mindre. Ser man till skottkartan återanvänder jag kartan jag la upp igår:

Trots vårat spelövertag och att vi ofta kunde ställa om och äga boll på Kalmars planhalva mestadels av matchen kommer vi till relativt få öppna lägen centralt fortsatt. Många skott snett utifrån, som inte alls behöver vara fel, men jag saknar fortfarande lite mer bett. Ta Kalmars två avslut i målområdet, mer eller mindre. Där kan vi bli bättre! Det var ett ENORMT fall framåt igår, nu hoppas jag vi tar fasta på detta och fortsätter utveckla det offensiva spelet, med eller utan en naturlig nia!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier