Då jag missade att följa matchen live via skärmen som jag hade hoppats, fick jag nöja mig med att följa twitter och livescore för att hänga med. Går man efter twitter gör vi en ren klappkass match och alla ska avgå. Så brukar det låta efter förlust och tyder på att många har ju såklart investerat mycket i klubben och vill att det ska gå bra, självklart. Men, då jag visste resultatet i förväg kunde jag med ett annat lugn se matchen i efterhand, och jag slogs av två saker: Vi spelar bra(andra halvlek speciellt) och Johan Bångsbo sätter knappt en fot fel på hela matchen. Jag följde honom lite extra under matchen och här är mina tankar.

3-1 i baken är aldrig godkänt, så jag har inte riktigt gått full Bagdad-Bob ännu, men det är vad det är. Försvarsspelet vid 3-1 målet är beklämmande på många sätt, men det kommer också av en snabb omställning från Elfsborg där vi inlett andra halvlek på ett bra sätt, tycker jag.

Jag hade mina föraningar om hur Per Frick skulle skava och jävlas med Johan Bångsbo inför matchen. Jag skrev till och med på twitter att jag närmast hoppades att Mattias Bjärsmyr skulle vara tillbaka för att få upp grisighets-ration i backlinjen lite. Men jag fick fel. Bångsbo vann i princip varenda duell med Frick, och skötte sig klart bäst i backlinjen. Med lite data från wyscout kan vi också få en glimt av hur vi kan hota offensivt med hans fina vänsterfot.

Bild: Wyscout

Som vi ser så ligger Bångsbo högst i bollerövringar i matchen, en plats som brukar vinnas av Gustav Svensson. Detta kan till stor del förklaras i att Elfsborg mest fokuserade sitt offensiva spel på våran vänsterkant, då Bångsbo i form av vänster mittback hamnar i fler dueller. Men de ska vinnas också, och det gör han med den äran. Med bollvinster innefattar också att vi får tag i bollen, och inte bara rena brytningar. Man ser också att våran högerkant hade det lite mer beskedligt vad gäller dueller. Helt i linje med Elfsborgs spelsätt den här matchen.

BIld: Wyscout

Här är datan som spelar ROLL, enligt mig. Bångsbo hittar alltså Marcus Berg 5 gånger under matchen. Inget att trilla av stolen för, säger ni, Bjärsmyr/CJ/Hahn kan också få dessa nummer? Vilket stämmer, men jag vågar lova att ingen av de andra centrala försvarsspelarna fått bollen på Bergs fötter i samma utsträckning som Bångsbo fick den här matchen. Exempel nedan:

Bild: Discovery

Bångsbo (1) driver bollen framåt och slår bollen på mötande Marcus Berg (2), som passar tillbaka på rättvänd mittfältare. Gott så? Nja, här finns mer att plocka av, tycker jag. Notera hur mycket meter Bångsbo tar och hur i linje han blir med våra två centrala mittfältare. Al-Ammari möter för kort passning, vilket är fine. Däremot behöver inte Gustav Svensson ligga så långt ner här, tycker jag. Här finns klar potential i att föra ett mer aggressivt och progressivt anfallspel högre upp. Går Gurra upp i banan måste motståndarna följa med, och de blir längre mellan lagdelarna. Uppenbart att laget inte spelat enligt detta devis innan, enligt mig.

Bild: Discovery

Exempel två: Bångsbo (1) slår en passning mot Marcus Berg med något mer ”high risk/high reward”-tänk. En misslyckad passning där och Elfsborg kan kontra med god marginal. Men Bångsbo slår den perfekt och Berg kan återigen trä in en passning på rättvänt mittfältare/ytterback.

Bild: Discovery

Exempel tre. Liknande läge som i exemplet innan. Bångsbo (1) söker mötande Marcus Berg (2), som får den på foten och kan skarva ut till Yacob på vänstersidan. Här finns också mer att ta med, tycker jag. Oscar Wendt kan absolut ta flera steg framåt för att pressa ner sin motståndare i banan, samtidigt kan Yacob skära in i ett tidigare skede, Vilhelmsson kan dra ner backlinjen alternativt komma bakom Berg för skarv eller dylikt.

Jag tror ni fattar vart jag vill komma med denna analysen. Kan vi integrera Johan Bångsbos fina uppspelsfot mer under matcherna kommer vi kunna etablera ett högre offensivt spel på motståndarens planhalva utan att ta omvägar som att slå runt bollen i backlinjen tre-fyra varv bara för att dynga långt i slutändan. Marcus Berg är seriens bästa felvända forward, och får han bollen på fötterna kommer vi se oerhört mycket bättre ut när vi går framåt. Bångsbo spelar sådär självklart som jag hoppades Bernardo Vilar skulle göra. Jag tycker inte att Mattias Bjärsmyr är given i backlinjen, trots 3 i baken. Kan gå i krig för den åsikten. Tack för ordet.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier