Vill börja med att lägga in en rejäl brasklapp redan här: I skrivande stund har inte IFK gjort klart med Elias Hagen. Snarare har Bodö/Glimt krävt ganska mycket(skall ha nekat ett bud på 9 miljoner kr, enligt GP) och försökt skrämma bort oss från honom. Men då Hagen varit ryktenas man i blåvitt-silly under vintern tänkte jag göra en liten djupdykning och försöka få fram vilken typ av mittfältare det är som vi, enligt rykten, är så måna av att få in.

data: wyscout

Till att börja med: Elias är en ganska gänglig 22 åring från Norge, och var under långa stunder förra säsongen den spelare som dikterade tempot på Bodö/Glimts mittfält. För att mer detaljstudera Elias Hagens spelsätt och hur det kan komma att passa in i IFKs spelsätt, krävs kanske en snabb genomgång om hur Bodö/Glimt spelar. Från att deras stora resa till toppen började har man implementerat en ganska klassisk 4-3-3-upställning, där mittfälts-trean bestått av en sexa(defensiv spelfördelare) och två åttor(löpstarka mittfältare). Således har det mesta av spelet sköts av den defensiva spelaren, och där skulle Elias Hagen ta över taktpinnen efter att den stora sonen, Patrick Berg, flyttat utomlands. Tyvärr, för Elias del, blev det så att Patrick Berg vände hem igen och skickade ut Elias på bänken. Därav har IFK visat intresse.

Med tanke på hur laget spelar, är det lätt att placera ut Elias Hagen på planen. Det är en CENTRAL mittfältare, som sällan följer med och fullföljer anfallen jämfört med sina två mittfältskollegor längre fram. Rollen som sådan är att vara spindeln i nätet, att spelfördela och sätta tempot för lagets passningsspel i stort. Hagen har också en stor del progressiva passningar och passningar till sista tredjedel, då en stor del av spelet är att slå passningar på felvänd forward(kan ju vara en Marcus Berg i IFK, kan tänkas) som i sin tur lägger tillbaks på rättvända spelare i avancerade positioner. Mycket av Elias Hagens passningsspel är kortpassningar, vilket också lyckad-procenten(91,9%) tillstår. När man går fram är det sällan tack vare Hagens svepande Gerrard-passningar fram i banan, utan korta snabba passningar till mer löpande spelare.

data: wyscout
alla enheter är i per 90-format förutom Lyckade passningar som är %

Ovan ser man en jämförelse på några kriterier där jag jämfört Elias Hagen mot Patrick Berg. Siffrorna är överlag ganska jämna, vilket snarare är ett kvitto på taktikens implementering än stora skillnader på spelarna sinsemellan. Man ser också att den positionen inte är planerad att vara i boxen speciellt ofta, så xG, antal touch i boxen och skott är relativt låga. Däremot är xA, passningar TILL box och progressiva aktioner(mest passningar i detta fallet) också ganska högt.

Något som varit Elias Hagens signum under säsongen i Eliteserien har varit hans förmåga att slå sista passningen innan ett skott. Ett så kallat ”Shot assist”.

data: wyscout

Man kan också se på kartan nedan en mer detaljerad bild på hur dessa shot assists tillkommer. En del är hörnor, men många är också öppna passningar direkt från spelet.

data: wyscout

Som man kan se på kartan ovanför opererar Elias Hagen mest centralt och tar sig sällan ut till kant eller in i straffområdet för avslut.

data: wyscout

Kartan ovan visar antal ingångar i boxen, med olika sorters passningar och bolltransporter. Kartan hamrar än mer fast vilket spelsätt Hagen har. Nedan kommer jag också visa en ganska typisk spelsekvens i Bodö/Glimts speluppbyggnad:

data: wyscout

Bodö står högt med backlinjen och pressar ner motståndaren på defensiv planhalva. De två centrala mittfältarna tillsammans med anfallare och ytterforwards pressar ner backlinjen samtidigt som motståndarens nr10 i detta exemplet måste pressa bollhållare. Hagen får en bra yta i mitten relativt fri, och kan hitta medspelare i avancerade positioner när motståndare kommer lägga press. Hagen är, som jag skrev tidigare, inte de stora passningarnas man, utan spelar mer med ett högt passningstempo på lite kortare distans. Detta är också ett kännetecken på att Bodö/Glimt är ett konstgräslag, och det måste också vara med i beräkningen av en spelare. Hur kommer han att passa på Gamla Ullevis plan när det beger sig?

Hur passar han in i IFKs spelsätt?

En berättigad fråga. På sociala medier har ganska många frågetecken höjts runt Hagen då han dels är defensiv mittfältare enligt benämningen, en position där vi är relativt tjocka med Gustav Svensson, Sebastian Eriksson, Simon Thern och Amir Al-Ammari för att nämna några. Dock så måste man kunna se skillnad på defensiv mittfältare och defensiv mittfältare. Hagen är en spelfördelare och temposättare i första hand. Om man ponerar att han faktiskt ansluter under fönstret kan en ev mittfältstrea bestå av Gustav – Hagen – Thern där Gustav fortsatt är en bollvinnare defensivt och där Thern får en mer påfyllnadsroll framåt. Då kan Hagen mer ha fokus på sitt passningsspel, även om spelsättet kommer skilja sig betänkligt mot hur han har det i Bodö/Glimt. Jag antar att scouting-teamet har detta i åtanke när man scoutar honom, såklart. En plan finns alla gånger på hur man ska implementera Hagen på bästa sätt, om han nu blir klar. Personligen är jag väldigt nyfiken på honom, och det skulle kännas som ett typ av vägval om man skulle lägga pengarna det ryktas om på honom. Det är inte tänkt att nöta in ett 4-4-2 med denna typen av mittfältare.

Till sist: Det är stor skillnad på hur Bodö/Glimt och IFK Göteborg spelar fotboll, vilket kan göra att siffrorna är något dopade. Det är inte bara att komma hit och bli bärande på studs. Underlaget skall också nämnas här. IFK har också ryktats ihop med Tobias Christensen, som mer är en djupgående offensivt lagd mittfältare som skulle ”passa” IFK något bättre i dagsläget. Med Elias Hagen kommer det krävas en hel del ändringar både från spelaren och laget i stort. Jag applåderar att man spänner bågen och inte bara kikar på billigt och ungt. 22 år och ordinarie(fram tills Bergs återkomst) i ett Bodö/Glimt som stormat fram i Norge senaste åren, det är en hylla vi inte kikat på på länge.

Jag tror på scoutingen, i detta fallet. Skulle gärna se att han blev klar snart!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier