Så här i ”sillytider” passade vi på BaraBen att ta oss ett litet snack med Blåvitts sportchef Pontus Farnerud om hur hans arbete ser ut, hemvändare och vad som händer med truppbygget.

Hoppas du haft en trevlig jul och nyårsafton! Hur är läget?

Faksimil: ifkgoteborg.se

– Tack detsamma! Det är bra och framförallt en väldigt intensiv period vad gäller jobb.

När vi är inne på just det, hur ser ditt arbete ut just nu?

– Jag är mitt uppe i arbetet med spelartrupp och ledarstab, det har skett och kommer fortsatt ske förändringar. Det är mycket samtal och mail med både klubbar, agenter, spelare, ledare och även en del scouting. Med tanke på förändringarna som vi gjort lägger jag även en hel del tid på kontrakt och avtal som ska skrivas mellan klubbar, agenter, spelare och ledare. Under denna period har jag också en tät dialog med både vår ledning och vår ledarstab.

Som utomstående känns det som att det kan bli en hel del förändringar i truppen. Sargon, Calisir, Affane, Da Graca och Alex har lämnat och Calle har kommit in. Hur många spelare till in och ut skulle du uppskatta att det blir innan allsvenskan drar igång igen?

– Det är såklart svårt att säga men det jag har lärt mig från föregående år är att det gäller att vara flexibel för oväntade förändringar som kan ske men vi har självklart en grundplan om vad vi vill göra och hur vi vill att truppen ska se ut.

Gustav Svensson har ryktats både till Blåvitt och Kina, finns det plats för honom med tanke på att vi redan har Jakob, Pontus, Erlingmark, Sebastian och Alhassan i truppen? Eller behöver någon lämna för att det överhuvudtaget ska vara aktuellt?

– Vad det gäller Gustav precis som andra spelare i liknande situation så handlar det om tre saker. 

1) Hur stor är spelarens vilja att komma hem och vara en del av Blåvitt? 

2) Hur ser det i truppen, framförallt på den spelarens position och vad kan han tillföra med sina egenskaper jämfört med våra kontrakterade spelare på samma position?

3) Den ekonomiska situationen, vi måste titta på helheten och vi är väl medvetna om att det är både en möjlighet och utmaning med tanke på spelarna som varit i föreningen tidigare, utifrån klubbkänsla, kvalitet, erfarenhet, ålder och skadehistorik/skadeproblematik. Vi måste alltid utgå från vad som är bäst för IFK Göteborg, både sportsligt och ekonomiskt.

Vilka positioner ser du som allra viktigast att förstärka på?

– Det är något som jag inte kan kommentera.

Många hoppas på att vi får se Berg i Blåvitt efter EM. Har ni regelbunden kontakt med honom och när behöver ni få ett definitivt besked från honom med tanke på er planering av truppbygget?

Vi har kontakt med de flesta av spelarna som är i liknande situationer. Generellt så är det viktigt för oss att i ett så tidigt skede som möjligt veta om spelaren är intresserad av att komma hem just med tanke på planering av truppbygget.

Hur ser det ut med spelare från akademin? Är det aktuellt att flytta upp några nya talanger i A-truppen?

– När vi har en lucka i truppen är det alltid akademin som vi kollar på först men i nuläget kommer vi inte flytta upp någon.

Poya fick lämna och Rolle kom in som ny coach, har det förändrat ditt arbete på något vis. Tittar ni på andra spelartyper än tidigare exempelvis?

– Det förändras väl till viss del beroende av tränare men i stort skiljer det sig inte nämnvärt. Det är alltid viktigt att vi tillsammans har en bra dialog där jag har yttersta ansvaret för vilka spelare vi värvar, samma sak gällande spelare vi säljer eller avslutar kontrakt med.

Kan det rassla in någon värvning nu det närmsta eller får vi supportrar hålla oss till tåls ett tag till?

– Som jag beskrev tidigare har vi en plan och i den ingår nya spelare.

Vad hoppas du på nu under 2021?

– Att livet och fotbollen kan återgå till det normala.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier