Sälja för att rädda ekonomin eller ha kvar i laget för att ta många poäng i Allsvenskan? Benjamin Nygrens succéartade framfart i början av den här säsongen har väckt många viktiga frågor som inte bara har med spelaren själv att göra.

Sveriges hetaste spelare just nu. Foto: Peter Aspengren

Till att börja med måste alla inblandade vara försiktiga. Hur smart och mogen Benjamin än må vara är det oerhört svårt för en 17-åring att fatta stora beslut om sin framtid. Och fotbollsbranschen är ju en av de värsta sett till flera faktorer; skador, pengar, kontrakt och så vidare.

Att Benjamin inte har en agent än ser jag som något positivt. Oavsett om han väljer att skaffa en sådan eller inte i framtiden (kan man undvika det i dagens toppfotboll?) finns det en fördel för honom att ha ett riktigt bra utgångsläge vid sådana förhandlingar.

För IFK Göteborg är frågan komplicerad och mångbottnad på flera sätt. Ska man skriva ett längre kontrakt med Benjamin, som verkar vara intresserad av det? Ska man sälja honom i sommar om han fortsätter spela så här bra, för att rädda årets (kanske flera års) ekonomiska resultat? Ska man fortsätta satsa på honom även om han själv skulle vilja flytta utomlands? Det finns inga enkla svar.

Framför allt måste Blåvitt fundera på om inte Benjamin Nygren i stor grad kan bidra till att IFK gör ett oväntat bra sportsligt resultat i år? Även om det inte är säkert att den här hysteriska formen håller i sig kan ju en poänggörare som honom ge en fin topp fem-placering. Något som såklart skulle betyda väldigt mycket för klubben.

Jag hoppas i vilket fall som helst att Blåvitt tar stor hänsyn till vad Benjamin vill. Det som är bra för klubben behöver inte vara bra för spelaren och vice versa. IFK Göteborg måste se till att akademins lirare känner sig fria att göra sina egna val.

I Benjamins fall är hans talang så stor att det är viktigt inte bara för Blåvitt – utan även för landslaget – att förvalta den på bästa möjliga sätt.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier