Stryk med 0-1 borta mot Halmstads BK på en vad det såg ut som, ganska stabbig och torr matta. Har såklart inte tänkt förklara bort förlusten pga gräset, men det var många spelare i laget som inte verkade få ordning på benen och slog många passningar fel. Långa som korta. Snacket efteråt handlade mycket om det höga bollinnehavet vi hade, hur många skott vi hade och att vi antagligen skulle vändt på skutan om Mucolli inte lagt en så röten straff. Nåja. Min roll här på bloggen är ju att driva det datadriva, så att säga, så jag tänkte helt enkelt grotta ner mig i det som finns.

All data kommer från PlaymakerAI

Det stora problemet i denna matchen, enkelt sett, är att vi släpper in ett mål efter 2 minuter. Det är såklart omöjligt att spekulera i vad som hade hänt ifall det och det hände, men likväl ändrar det mycket. Halmstad ställer sig mer eller mindre på egen planhalva och låter oss föra spelet, trygga i sin defensiva shape och i vetskapen att vi antagligen till slut kommer skicka in ett inlägg eller inspel från kanten, och där är man stark i sitt positionsspel.

Halmstads karta över sina average positions sett till passningar. Alltså var spelarna oftast befann sig när man tog emot passningar. Ganska låga, som sagt, och med tydlig tilt till våran vänsterkant, vilket förklaras mer när vi ser våran karta.

Som kartan ovanför visar ligger man oerhört lågt med hela laget, men framför allt packar man ihop laget centralt, drar ofta ner Nahir Mohammed som extra mittfältare och tvingar IFK att söka sig till kanten. Gammalt, beprövat och rejält försvarsspel som överlevt flera generationer och som HBK med Magnus Pehrsson och Pelle Olsson klarar med bravur. IFK hade svårt att penetrera detta försvar.

Ju större linje, desto fler passningar slogs mellan de spelarna. Minst 4 passningar för att få en linje.

När vi då studerar våran passningskarta tillsammans med våran avg-position karta märker vi att Andreas Pyndt är spindeln i nätet(100 passningar ca) och att han ofta hovrar till vänster, vilket sammanfaller väl med hur HBK pressar. Lägg också till att Trondsen gärna söker sig inåt snarare än breddlöper på kanten, så är det inte konstigt att vi lägger spelet på den kanten. Nya tillskottet Paulos Abraham var också pigg och tiggde boll på ett bra sätt. Initialt var jag osäker på Abraham som 8:a men tycker att det fungerade bra om än med viss matchovana.

Det man också kan se av kartan är att Gustaf Norlin, 9:a i matchen, kommer ner och möter boll men är inte alls med i spelet på det sättet vårat spelövertag borde ge sken av. Samma gäller Oscar Pettersson som var närmast helt osynlig i första halvlek, men bättre med i den andra vilket var ett fall framåt. Det är för mig lite av en gåta hur vi vill använda OP men inväntar ett ”riktigt” test innan jag dömer ut experimentet helt. Tanken med front-trean OP-Norlin-Mucolli är just fart och djupledsspel, med Mucolli som maestro med mer boll. Men med HBKs snabba mål och ställning av bussen blev det djupledshotet avslaget, minst sagt. Någon plan B fanns inte heller då Laurs Skjellerup är skadad och Linus Carlstrand spelade med Västra Frölunda. Resultatet blev att IFK Göteborg tilläts trilla boll på mittplan mest hela matchen, vilket det 80%iga bollinnehavet speglar. Spelare i HBK har efter matchen i diverse mediaplattformar menat att man inte menade att bli riktigt så låga, men att det blev så ändå, vilket kan läggas i våran pluskolumn att vi tryckte ner Halmstad såpass ändå.

Passningar till sista tredjedelen

Halmstads låga och centrerade block ledde till att vi oftast sökte offensiva ytor mot kanterna, då främst till vänster, som sagt, vilket kartan ovanför visar på tydligt vis. Jag gnällde på X några gånger om att jag tyckte spelet blev väl statiskt och långsamt här, samt att man gärna fastnade på en kant. HBK gjorde det bra, men sattes inte på några större prov under matchen då vi sällan bytte kant och fick motståndaren i rörelse. När vi väl bytte kant var det genom korta passningar genom hela backlinjen + Pyndt, så det gick inte med någon vidare fart, vilket jag hörde Jens Askou danskvråla vid några tillfällen.

Passningar in till straffområdet.

Samma visa här egentligen, de gånger vi kom in i straffområdet var det i relativt ofarliga delar av det. Vi försökte och försökte och det var nästan ömmande att se oss stånga oss mot Halmstads låga block. Vissa hävdar att Halmstad spelade tråkigt och bakåtsträvande, men vinner man med 1-0 på två skott och 20% i bollinnehav är det bara att lyfta på hatten, enligt mig. Samtidigt är vi inne i en förändringsfas och det blir såklart mer kritiskt ifall resultaten går emot. Mot Djurgården blev vi skadeskjutna efter 30 min av en utvisning och nu mot HBK ställer vi till det för oss genom att släppa in ett tidigt mål efter lite hattiga ingripanden i försvaret. Det är svårt att göra mål i fotboll, men det känns verkligen som att det är ännu svårare för oss och har så varit i flera år.

Gustaf Norlin(8 passningar) och Oscar Pettersson(8 passningar) var inte med i matchen riktigt, och i en match där vi belägrar Halmstads planhalva såpass mycket är det ett klart minus. Visst är Arbnor Mucolli oerhört viktig(36 passningar) och är den som står för det mesta i xG, xA och xT-väg även utöver straffen. Men har han en sämre dag som nu, märks det för väl. Där måste tränarstaben kunna hitta en lösning, gärna redan mot Kalmar. Kalmar har också stukat självförtroende och kommer antagligen ha tuggat rejäla mängder taggtråd inför matchen i helgen. Det kommer säkerligen finnas mer ytor bakom backlinjen som vi kan utnyttja, så jag hade gärna sett detta typen av forwards-trio där också. Om än med Thomas Santos på ena kanten, för det här med högerback är än så länge slöseri med offensiv kraft. Tack för ordet och tack till PlaymakerAI för all data!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier