Efter att ha kommit undan med blotta förskräckelsen mot Varberg med matchens sista spark var vi nog många som ansåg att kommande försäsong och transferfönster skulle vara den viktigaste perioden för föreningen på ganska många år. Jag var en av dem, i alla fall. Så nu, med en vecka kvar till allsvensk säsongspremiär hemma mot Djurgården, vad har vi för resultat?

Well, jag skulle säga att bilden av IFK Göteborg anno 2024 vad gäller trupp och taktisk approach är…polariserad. Det finns folk som anser att saker och ting ser mycket bättre ut än förra säsongen, det finns folk som anser att det ser sämre ut. Så är det kanske varje år och varje säsong, men för egen del är det mer polariserat i de blåvita leden än på länge. Men vi tar det en sak i sänder. Här är min genomgång av hur det har sett ut på de olika positionerna under försäsongen, de matcher som jag har sett:

Målvakt
Pontus Dahlberg är den självskrivna ettan, men har haft en hel del känningar och krämpor under inledningen(gick av i genrepet mot Sarpsborg i helgen) vilket sprider en osäkerhet. De två-tre inledande matcherna på försäsongen fick unge Elis Bishesari spela från start och charmade den blåvita supporterskaran med sina fina fötter och moderna sätt att agera sista utpost. Dahlberg är väl inte klappkass med fötterna, men helt klart ligger hans styrkor som målvakt i andra delar av spelet. Bishesari fick stå fler matcher, men blev väl mer eller mindre avklädd när det skulle spelas ”vanligt” målvaktsspel. Men klubben verkar tro hårt på honom och har tagit positionen som andrekeeper framför Adam Benediktsson. Oroande är att Dahlberg klev av sist, som sagt, och ör osäker inför premiären. Tränare Jens trodde det räckte att Pontus skulle få sova ut lite längre. Hoppas det räcker…

Högerback
I Discovery+ under februari-mars nån gång satt tränare Jens Askou och ställde upp laget som han tänkte sig se det. På högerbacken fann vi då Thomas Santos, spelaren som kom in som ett yrväder och assisterade till 7 mål från sin ytterforward-position. Tanken var att Santos skulle ånga förbi på överlapp och ändå komma till de inlägg han erkänt behärskar bäst. Problemet har varit att Santos inte fått spela särskilt mycket högerback under försäsongen. Och i ärlighetens namn varit ganska svag de gånger han spelat där. Santos har just nu inte positionsspelet, tänket eller uppspelsfoten för att spela ytterback så som vi gjort det senaste. Santos har också direkt visat klass när han spelar ytterforward, så Jens har en del huvudbry här. För vem ska spela högerback istället? Emil Salomonsson är den klaraste ersättaren, men har i två matcher fått se sig omsprungen av Abundance Salaou(som egentligen är mittfältaren) och har nästan spelat mer vänsterback än högerback under försäsongen. Även Oscar Wendt har spelat här, i något försök att centrera backlinjen så att Anders Trondsen på andra kanten kan tänka mer offensivt. Här finns det en hel del frågetecken.

Mittbackar
Johan Bångsbo är såld. Ingen har, i skrivande stund, plockats in som ersättare. Snarare har Ola Larsson menat att täckningen på mittbacksplatserna är god, vilket inte jag håller alls med om. Om han menar kroppar att ställa på positionen så visst, men kompetensen? Gustav Svensson är given och bredvid honom tog Sebastian Hausner den andra platsen från det att Jens tog över egentligen. Som mittbackspar är det väl helt ok, men när någon av dem går sönder är det Oscar Wendt eller Adam Carlén som Ola då menar är täckningen. Detta gör mig orolig, visst har Wendt foten och smartness att klara sig någon match hit och dit, men knappast över tid. Carlén har spelat ganska mycket mittback under försäsongen och med klart blandat resultat. Ganska ofta kommer hans mittfälts-tänk in när det ska duelleras och då har det tyvärr smällt åt fel håll. Något vi också såg i matchen mot Sarpsborg(Carlén-Hausner) när vi står högt är hur sårbara vi är för bollar bakom backlinjen. Hausner är, enligt utsago, snabb. Men övriga tre är inte det och med vårat tänk att stå högt…så ja, här ser jag också en del frågetecken.

Vänsterback
Här finns det också frågetecken, men på rätt sätt, så att säga. Vi har två vänsterbackar, Oscar Wendt och Anders Trondsen. Frågan är helt enkelt vem av dem som ska spela. Över alla matcher jag sett under 2024 har de båda spelat ungefär lika mycket, även om Oscar ibland spelat högerback och mittback beroende på manfall osv. Här är det mest dagsform som avgör skulle jag säga. Inte särskilt orolig för den här postitionen.

Sittande mittfältare (6:a)
Här fick vi en trevlig överraskning när under gällande träningsläger i Spanien en dansk från Silkeborg blev klar. Andreas Pyndt klev rakt in i elvan och spelade 6:a så som man önskade Elias Hagen fått lov att göra för ett år sen. Med Pyndt som motor initieras det kortare snabba spelsätt som Jens och Ola letat efter. Ett riktigt fynd här. Problematiken här gäller i matcher då vi är mer tillbakapressat och duellspel får råda. Hur fungerar en lirare som Pyndt då? Något som också hänt sedan Pyndts intåg är att de två åttorna bredvid/framför tagit lite för långa löp framåt och skapat stora ytor i innerkorridoren bredvid Pyndt, som sällan täcker ytorna ut på kant utan mest håller sig centralt.

Löpande mittfältare (8:orna)
Oerhört viktig position som är central framför allt i hur vi pressar i försöken att vinna boll högt. Spelare som Lucas Kåhed, Kolbeinn Thordarsson, Abundance Salaou och även Arbnor Mucolli är spelare som huserat här under försäsongen. Men den som stulit alla rubriker sedan hans inträde är yrvädret Malick Yalcouye som virvlade in som en mangafigur och gjorde den enda platsen som 8:a till sin. Utan att kunna ett ord engelska(eller svenska för den delen) har han startat varje match sedan han blev klar och sitter helt klart på en otrolig potential. Som en mer offensivt lagt Alhassan Yusuf om så vill. I det sättet som IFK vill använda sina åttor med att löpa mycket i korridorer och pressa ytterspelare så våra egna yttrar kan centrera mer, är kondisen a och o, snarare än bollbehandling i första hand. Malick ser klart ut att lösa flåset och sitter på en hel del boll också. Malick har också förmågan att komma sent in i boxen vid inlägg och kontringar, något vi egentligen bara haft Sebastian Ohlsson som gjort tidigare. Med Ohlsson och Malick på varsin 8:a-position känns vi klart hotfulla centralt, för första gången på länge. Inte alls orolig för dessa positioner sett till manskap kontra kapacitet.

Ytterforward höger
Här finns det också folk och kapacitet som räcker, men spelare som kommer med olika saker till brädet. Thomas Santos, som spelat där mest, är en djupledsgående gasell som gärna kommer på inlägg snarare än driver inåt, även om han flutit runt en del i den positionen också. Ser dock klart mer mänsklig ut i det avseendet. Arbnor Mucolli har också tänkt starta här, med nyss nämnde Santos på högerbacken för att skapa en ruskig högerkant. Mucolli gillar att driva in med bollen klistrad vid sin vänsterfot och hitta inspel eller skott. Nyförvärvet Oscar Pettersson gör sig också egentligen som bäst här sett till hans två senaste säsonger i BP, och gillar att komma med fart en-mot-en. Har inte fått det att lossna ännu, men tror också att han snarare skall spela till vänster, när alla är skadefria.

Ytterforward vänster
Oscar Pettersson, som sagt. Oscar har spelat här mest, men inte fått det att stämma till en början. Det gäller fler än han dock, så ingen skugga skall falla över honom specifikt. Det gäller för resten av laget att passa ihop också och jag är säker på att det kommer med tiden. Relationer osv. Santos och Mucolli har spelat här också, och med nya lånet Paolus Abraham är jag inte orolig för bredden kontra kapacitet här heller. Här finns det bra täckning.

Anfallare
Här däremot har jag flera frågetecken. Ser man till headcount har vi tre spelare här: Laurs Skjellerup, Linus Carlstrand och Gustaf Norlin. Laurs är tänkt som start, men har inte kunnat spela frekvent under försäsongen pga slitage, känningar och sträckningar. Oroande då han med sin längd och mottagarfrekvens är vital för vårat anfallsspel och med de två andra spelarna förändras spelet ganska kapitalt. Carlstrand är lovande och ser ut som en riktig forward, men verkar väga lite för enkelt för att spela ensam som mötande forward. När det gäller lägen i boxen skall Linus vara något extra, men vi har historisk haft väldigt svårt att sätta våra anfallare i de lägena. Gustaf Norlin jobbar alltid förtjänstfullt men saknar lite för mycket saker för att utmana på riktigt. Har ändå gjort några mål under försäsongen och har gjort det bra när han fått chansen. Men här väger vi lätt, är jag rädd. Kan vi få Laurs att spela regelbundet är jag mer positiv, men tror inte på 14-15 mål från honom direkt. Vi får se.

Slutsats
Får ju se när vi börjar spela, men jag tror på förhand att vi kommer få det svårt i år. När vi får bett i pressen är vi bra, men för svaga i att förvalta bollvinst till avslut och farligheter. Och när pressen inte biter kommer motståndet till ganska många bra lägen i sin offensiv med 4 mot 3-lägen lite för ofta. Vi måste få en bättre synk i hur vi täcker upp för varandra där, annars blir vi straffade satan. Kanske kommer vi inte ha en 9a som gör 14-15 mål, men förhoppningsvis sprider vi ut målen på fler spelare än vanligt. Sirius är lite målet, kan jag känna, vars front-trio gjorde 10 mål sinsemellan förra säsongen.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier