Tobias Sana spelar inte längre i IFK Göteborg. Jag tänker inte gå in på varför, vad som har hänt eller inte har hänt i någon halvtidspaus, för jag har noll insyn i det. Det jag vet är att killens kontrakt är upprivet. Och det kommer märkas på planen. För några dagar sedan twittrade jag ut en bild på den mängd xT (expected threat) som Sana bidragit med under förra säsongen, och hur viktig han var för vårat offensiva spel. Inte bara vad gäller mål, assists och en bra for på fasta, utan under öppet spel med bolltempo och förmågan att spela bollen framåt till mer farliga lägen. I ett baktungt Roland Nilsson-352 var Sana närmast ensam i att tänka offensivt och vilja att transportera bollen framåt i banan. Även under Mikael Stahre har han legat i topp, om dock inte med samma marginal längre.

Data: PlaymakerAI

Om man för ett ögonblick tänker i Moneyball-termer kan vi säga något i stil med att: ”Vi ska inte försöka ersätta Tobias Sana, vi ska ersätta 9,66 xT”. Inte lika tungt som när Peter Brandt säger det i filmen, men ni fattar vad jag menar. Jag tror inte vi kommer gå ut under ett sommarfönster och leta upp en liknande spelartyp som Sana för att rent av ersätta. Snarare borde vi kanske tänka på om vi redan har den typen av skickliga spelare i truppen redan? Jag vill ändå påstå att vi har något där.

Igår kväll satt jag och räknade lite mer på hur xT-trenden hos våra 4 högst rankade spelare såg ut om vi bara gick efter matcherna som följde efter det redan så mytomspunna träningslägret i Tanumstrand. Resultatet:

Data: PlaymakerAI

Som vi kan se ligger Tobias Sana fortfarande i topp, men inte med några hästlängder. Detta kan förklaras på flera sätt, men främst ligger lösningen i att vi efter lägret mer eller mindre förde all offensiv via högerkanten då Hosam Aiesh hade en gryende form. Sana och Wendt vad fortfarande viktiga i sina sätt att transportera bollar med hjälp av passningar och dribblingar, men överlag så fick vänsterkanten ta ett mindre ansvar under säsongens sista 8 matcher. Något som också varit fallet under inledningen av nuvarande säsong också. Sana ligger i dagsläget på plats 4 vad gäller xT, med Hosam Aiesh, Marcus Berg och Alexander Jallow framför sig.

En annan stor inverkan på våran xT är såklart Marcus Berg. Med sin droppande spelteknik och Berbatov-fötter har han blivit den centrala uppspelspunkt vi saknat så länge. Problemet med Marcus Berg, om vi ska kalla det problem, är att han också behövs längst fram, då Oscar Vilhelmsson inte känns stekhet för tillfället. Men det är en annan diskussion.

Mitt förslag, om vi nu ska vara såna, är att kolla vad vi har i egna leden. Pontus Farnerud har fått en del kritik för sina värvningar, men en värvning jag tycker blivit lite bortglömd, är att han tog 6,70 xT från Halmstad. Amir Al-Ammari var nästan lika högt rankad över sina lagkompisar där som Sana var hos oss. Värt att notera är att xT innefattar bara öppet spel, i alla fall när jag räknar. Jag är helt övertygad om att Amir Al-Ammari kan bidra med lite av den bolltryggheten som Tobias Sana stod för. Inte att han skall spela på vänsterkanten, men ni fattar. Kanske ett formationsbyte kan hjälpa till.

Nu fattar jag ju att man inte bara kan flytta på en spelare och ta in en annan och så löser sig saker direkt. Men jag tror, med lite tid, att de spelare vi redan har kan axla rollen som Sana en gång hade.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier