Vart är vi på väg?

Alla som sett något av VM har märkt hur VAR påverkar sporten fotboll och förvandlar den till något nytt. Domare får instruktionen att avvakta känsliga beslut för att VAR löser det och flera matcher innehåller mer var än ett infekterat sår. Det blir så tydligt att domarnas självförtroende och beslutsförmåga kraftigt begränsas och det blir stundtals tragikomiskt. Ingen vågar fira ett mål, flera spelsekvenser/förseelser ställs mot varandra och standardtillägget på tre minuter är ett minne blott.

Fotboll är inte en sport som klarar av VAR i sin nuvarande form och avbrotten förstör rytmen och tempot fullständigt. Fortsätter det så hårt kan vi snart vänta oss reklam i VAR-pauserna. Något som bara är bra för dem med liten blåsa.

Vad har då detta med Blåvitt att göra, jo, just nu diskuteras möjligheterna till att införa VAR i allsvenskan. Känslan att lägga detta ok över de axlar jag ifrågasätter i stort sett oavbrutet (jag är en grinig jävel) är sådär. Det krävs en viss typ av domare för att våga gå emot tekniken, jag betvivlar att speciellt många av dessa dömmer allsvenskan även om de själva tror det.

Hur ska då detta kunna finansieras, för inte bara är det destruktivt det är dyrt också, jo med de nya tv-pengarna. Istället för att använda dessa till säg, subventionerat gräs så vi slipper döda folks knän och tappa spelare som idag väljer bort allsvenskan, verkar det här bli en del av lösningen. Enligt Sef skulle det kosta ca. 50 miljoner att införa VAR i allsvenskan. Känner spontant att de pengarna kan användas bättre. Kanske kan alla klubbar få en förstklassig restaurang i anslutning till arenan att sälja vid behov, likt Östersundsbaracken.

Sef:s presenterade inför säsongen en utredning som nu utvärderas av klubbarna (efter att tidigare kraftigt ha dementerat arbetet på en sådan rapport), men många är positiva, i alla fall om man ska tro DN:s enkät. Både Sef och SvFF hävdar att det inte är på tapeten, men eftersom de tidigare totalförnekat att det ens pågått diskussioner är förtroendet kanske inte jättestort. Dessutom är ju SvFF knappast kända för att fatta genomtänkta beslut och jag kan ge mig fan på att Björn Eriksson och Co kommer att trycka på så snart fanskapet börjat kränga VAR-utrustning.

Opinionen måste vara tydlig, fotboll är en sport för, av och med människor. PUNKT.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier