Noah Alexandersson blev i början av juni presenterad på IFK Göteborgs hemsida som den senaste av flera ungdomar från Blåvitts akademi som jobbat till sig ett kontrakt med a-laget. I en intervju med BaraBens Dan Ahlman berättar han bland annat om sina känslor för Blåvitt, hur hans pappa påverkat hans utveckling och vad han har för mål med sin fotbollskarriär.

Grattis till A-lagskontraktet!

Stort tack!

Hur gick det till när du fick ditt kontrakt, kom det som en blixt från klar himmel?

Mitt mål har alltid varit att nå A-laget men jag hade ingen aning om när det eventuellt skulle ske så när jag fick reda på det blev jag givetvis väldigt glad och stolt. 

Hur har du landat i att du faktiskt har spelat till dig ett A-lagskontrakt med Sveriges finaste förening?

Jag har haft som dröm och mål sedan jag var liten att en dag få tillhöra Blåvitts A-trupp och när man landar i att man nu är där så är det givetvis stort för mig då IFK är klubben i hjärtat. Men jag är inte nöjd nu bara för att kontraktet är påskrivet. Nu börjar det hårda arbetet med att försöka jobba mig till en plats i laget för att sedan kunna hjälpa klubben till framgång de kommande åren.

Du är den senaste av många unga spelare som plockats upp i A-truppen, hur går snacket i U-lagen för tillfället?

Det är inte så att man snackar jättemycket inom laget om hur man tänker kring A-laget men det skapas nog en större tro för oss juniorer när man ser att kompisar och lagkamrater flyttas upp och får chansen, vilket kan öka motivationen hos samtliga yngre spelare. Sen är alla väldigt glada för varandras skull när man flyttas upp och det visar verkligen på att vi är en bra och tajt grupp som gläds åt varandra.

Vem/vilka i U-lagen tycker du att man ska hålla ett extra öga på framöver? 

Det finns jättemånga duktiga spelare i U-lagen med hög potential och som kan blir riktigt bra men för att nämna någon så är väl Samuel Ohlsson ett namn att hålla koll på framöver.

Din pappa är Niclas Alexandersson, Blåvit legend och mångårig landslagsman. Hur tror du det har påverkat dig och ditt fotbollsspelande?

Pappa har verkligen varit till stor hjälp för mig under åren. Jag har haft honom som tränare både i Västra Frölunda och på Änglagårdsskolan där han lärt mig mycket av det han erfarit från sin egna karriär. Han vet vad som krävs för att lyckas vilket gör att han kan råda mig om vad jag behöver göra för att ge mig själv chansen till att bli en så bra fotbollsspelare som möjligt. Men med det sagt så har han aldrig satt någon press på mig utan sagt att det är upp till mig hur bra jag vill bli. Men såklart har han varit till stor hjälp.

Kan det på något vis kännas pressande när man kommer till Blåvitt och har en Blåvit legendar som far?

Det sätter såklart en extra press på mig att ha en pappa med den bakgrunden som han har. Det finns alltid de som tycker att man lever på sin pappas namn men den pressen kommer mest från mig själv för att jag vill bevisa motsatsen. Det blir som sagt en liten extra press på mig men det är inget jag går och tänker på speciellt mycket utan jag försöker bara göra mitt bästa och sen kan jag inte göra mer. Men jag tror, som jag sa, att den största pressen kommer från mig själv, jag är extremt självkritisk. Jag vill hjälpa laget så mycket som möjligt och ge fansen något att glädjas åt så därför sätter jag press på mig själv.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare och person?

Jag skulle beskriva mig som en offensiv mittfältare som trivs centralt med ett bra spelsinne och jag gillar att vara kreativ och slå öppnande passningar. Jag är ganska snabb och kan spela på nästintill alla positioner från mittfält och framåt. Som person är jag rätt lugn men jag gillar att vara social och lära känna människor. Utanför plan kan jag dock vara ganska lat… haha!

Vilken position i dagens Blåvitt spelar du helst på, och varför?

Jag skulle säga att ”nummer-10-rollen” är den som passar mig allra bäst, där har jag också spelat mestadels i min karriär så här långt. Jag gillar att komma rättvänd och hitta instick bakom motståndarnas backlinje och i den rollen får jag möjlighet att göra det men jag spelar självfallet där Poya säger att jag ska spela 🙂

Vad har du för mål med ditt spel i Blåvitt på kort och lång sikt?

På kort sikt vill jag fortsätta utvecklas då jag fortfarande är väldigt ung vilket jag kommer ha bra möjlighet att göra i A-truppen. Sedan så vill man såklart komma närmare en plats i laget och få speltid. På längre sikt vill jag etablera mig i Blåvitt och Allsvenskan och hjälpa laget så gott det går.

Om du blickar ännu längre fram, vad har du för mål med din fotbollskarriär?

Självklart vill man ju nå utlandet och spela för en klubb i en större liga. Jag vill se hur bra jag kan bli och sen får man se hur det går men att vinna några troféer, och då helst med Blåvitt, hade såklart inte suttit fel.

Hur följde du Blåvitt innan du, som spelare, blev en del av föreningen?

Jag har ju varit Blåvit sen jag var ett litet barn så jag har följt laget noga och har gått på så många matcher jag haft möjlighet till.

Har du något du vill hälsa alla Blåvita supportrar?

Att jag längtar efter att få springa ut på Gamla Ullevi framför Sveriges bästa supportrar och göra mitt allt för fansen och klubben!

Sex snabba

Smeknamn: Har faktiskt inget! Kanske får något nu?

Äter helst: En go’ köttbit med pommes!

Lyssnar helst på: Blandat, Hip Hop, R&B, Pop… jag gillar helt enkelt en stor variation.

Favoritfilm/serie: Inception.

Intresse förutom fotboll: Jag har spelat handboll länge och älskar att kolla på skidor, annars gillar jag att resa och vara med mina polare.

Eventuellt favoritlag förutom Blåvitt: Manchester United.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier