Semestern startade igår, idag vaknade jag på tok för tidigt så det var bara att käka, sätta sig på cykeln och trampa iväg de 1,5 milen till Kamratgården. Det var svettigt och varmt som fan på cykeln, belöningen kom dock nästan omgående när man kom fram genomvåt och började skaka av köld i den härliga sommarblåsten. Men nog om mig, vad hände på träningen?

Det första som skedde var att spelargruppen entusiastiskt räknade ner till att klockan skulle slå 10:45 när Da Graca kom löpande till planen, besvikelsen bland övriga var påtaglig när Koffe hann beträda träningsplan med fem sekunder till godo. Poya samlade då gruppen i en ring och berättade om upplägget för dagens träning och avslutade med att säga att Young Fellows skulle komma och kolla på träningen, han pratade då om vikten av att ta hand om supportrarna, att de unga kidsen är vår framtida Kommandobrygga och att det var viktigt att spelarna visade vad IFK Göteborg står för. Det skämtades och skrattades också en del åt att det inte var alltför längesedan som Emil Holm befann sig på Young Fellows läktarsektion. Men någonstans är det ganska vackert och en tydlig bild av vad dagens Blåvitt är.

Gubbarna började träningen med en uppvärmningsövning där man på liten yta var tre lag, ett lag skulle jaga boll medan de två andra lagen agerade som ett gemensamt lag och skulle hålla bollen inom laget. Det var mestadels bra tempo och överlag höll hela gänget hög klass men självfallet var det en övning där de mest tekniska och bollsäkra lirarna kunde glänsa.

Samtidigt som utespelarna plus en målvakt värmde tillsammans körde två av målvakterna tillsammans med Remnér och det var riktigt kul att se att vår nummer ett och vår nummer två i form av Giannis och Amos håller riktigt hög klass (jag missade tyvärr det mesta av Dahlin). Jag hoppas att Amos den dagen Giannis lämnar Blåvitt får chansen och att han tar den. Remnér körde hårt med målvakterna och var tydlig med hur han ville att de skulle agera och var även tydlig när han ansåg att kvaliteten inte var där. Jag själv var imponerad av en dubbelräddning som Giannis stod för men Remnér utbrast högt och tydligt:

– The save is there but the rebound is shit!

I momentet efter var han mer nöjd när Giannis klistrade båda bollarna:

– That one is better!

Efter att uppvärmningen var klar var det dags för utespelarna (plus en målvakt) att köra en spelövning, Ferran instruerade laget, var tydlig med vad han ville men det var ändå inte helt enkelt för hela spelargruppen att förstå exakt hur man skulle agera men efter en del diskuterande fram och tillbaks satte man igång. Det var spel på en plan där de olika linjerna/zonerna var tydligt utmärkta, jag vet inte om jag själv förstod exakt alla förutsättningar men grundtanken (som jag förstod den) var att man skulle ligga i rätt zoner, försöka slå ut varandras lagdelar, pressa hårt och värdera när man återerövrade bollen om man skulle spela säkert och spela hem eller om man skulle ta en risk och gå offensivt.

Något som var väldigt tydligt var att Vibe tar ett stort ansvar, han instruerar mycket i spelet men även i pauserna och mellan övningarna, speciellt tar han ansvar för de yngre spelarna och idag pushade han Noah extra mycket, Noah som idag gjorde sin första träning med A-laget på Kamratgården som en del av A-truppen. Det var allmänt god stämning på träningen men man ställde krav på varandra, man skulle minsann göra jobbet för varandra. Amin är till och från lysande i spelövningarna och man undrar vad det är som gör att han inte riktigt får ut det på match…

Ferran är den som håller i övningarna, som instruerar och som är mest aktiv under själva övningarna vad det gäller att pusha och styra spelarna men till och från går Poya in och ger någon individuell feedback eller som vid ett tillfälle under den avslutande övningen där han gick in och styrde upp när han ansåg att kvaliteten hade sänkts, att spelarna gjorde det för komplicerat och tappade fokus på vad övningen egentligen hade för syfte. Det var en övning där spelarna var uppdelade i två lag på en mindre plan med två elvamannamål. Alla spelade dock inte samtidigt utan tre spelare från ena laget anföll mot två spelare från det andra laget, när anfallet var över gällde det för det anfallande laget att snabbt gå i försvarsställning men det var bara två av de tre gubbarna som fick försvara medan det andra laget nu anföll med sina tre gubbar. Det var hög intensitet och syftet var, som jag förstod det, att träna på snabba omställningar i överläge och hur man försvarar i underläge när man åker på en omställning.

Noah Alexandersson gjorde som sagt sin första riktiga träning med A-truppen och jag blev jäkligt glad av det jag såg, han var riktigt kvick, hängde med bra och slog några riktigt fina passningar. När jag kom hem fick jag höra det oerhört tråkiga beskedet att Paka åkt på ett avslitet korsband. Det känns väldigt tungt, Paka har gjort det så jäkla bra i år och man har sett glädjen i hans ögon när han fått spela skadefri och jag önskar honom all lycka till i sin rehab och hoppas att han kommer tillbaks starkare och bättre än någonsin. Men tillbaks till Noah, jag skulle faktiskt inte bli förvånad om unge herr Alexandersson har gjort nummer-10-rollen till sin innan säsongen är över. Det känns som att det finns en oerhört hög kapacitet hos den här unga grabben!

Avslutningsvis vill jag komma med en uppmaning och det är att alla vi inbitna supportrar tjötar rejält på vänner och bekanta att gå på matcherna nu i semestertider. Det hade varit så jäkla tråkigt om man match efter match nu i juli/augusti skall behöva se halvtomma läktare. Först och främst är det matchen på lördag mot Giffarna som gäller och då ska vi också hylla en av Blåvitts stora i form av Stefan Lindqvist. ”Linkan” har bedrövligt nog drabbats av den vedervärdiga sjukdomen ALS och på lördag ska vi hylla Stefan och samtidigt samla in pengar till ALS-forskningen. Som en del i den här dagen kommer IFK Legends att lira en förmatch mot Gamla HBK:are kl. 14:30 på Gamla Ullevi. Var gärna på plats redan då!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier