En 17-åring gör succé i allsvenskan. Han gör det dessutom i en storklubb. Han visar att han klarar av det, kanske växer han rentav i rampljuset. Han blir en produkt och det kan man tycka vad man vill om. Alla dessa rykten om att än den ena än den andra storklubben är intresserad av guldkalvens signatur verkar inte röra Benjamin Nygren i ryggen, vilket imponerar.

På twitter pågår en tävling i ”vem vet mest?” och alla har källor som bekräftar att han är klar för Genk. Eller var det Gent? Femtio miljoner var priset, iallafall det vet jag. Eller var det 35+bonusar och någon klausul? 20% vidareförsäljning hit och fem miljoner euro dit. Det hela liknar en fars som hade passat bättre i Falkenberg än kring IFK Göteborg.

Många menar att det är bättre för Benjamin att stanna kvar ett år till. Det är säkert bäst för honom, men kan man ta hänsyn till det? Jag har svårt att göra det. Jag har svårt att tro att föreningar kan unna sig den lyxen att låta en spelare växa för att sedan gå som Bosman ett år senare. Vi har tydliga exempel på att spelares lojalitet gentemot klubbar inte väger alltför mycket när det är dags att studsa tillbaka efter ett äventyr på kontinenten; exempel på spelare som hamnat i andra allsvenska klubbar finns det gott om.

Men vem vet egentligen mest? Vem vet bäst? Jag kan fastslå att det inte är jag. Är det 17-åringen som dansat en vår i allsvenskan? Är det föräldrarna som vet vad som är bäst för sitt snart myndiga barn? Så kan det naturligtvis vara. Är det ens viktigt vad som är bäst för spelaren? Jag tycker inte det. Om jag vore sportchef (gud förbjude) så hade jag försökt skriva ett kontrakt som stämmer överens med spelarens ålder och prestation. Om spelaren inte skulle vilja skriva på det hade jag försökt få honom såld. Frågan är: pågår förhandlingar eller sitter man lugna i båten för att säkerställa att Nygren inte bara är säsongens smak?

Incitamenten är många för att skriva på ett nytt kontrakt och stanna ytterligare något år i Göteborg. Han får möjlighet att utvecklas i en trygg miljö. Han får spela fotboll på en relativt hög nivå, vilket kan vara svårt att få i det stora Europa – de 17- 18-åringar vi ser på TV med jämna mellanrum är talanger på en annan nivå. Om han stannar kvar tror jag att han kommer få åka med på en januariturné 2020. Det kommer han inte få göra om han spelar sporadiskt i Genk. Eller Gent.

Jag hoppas att Nygren blir kvar och blommar ut så att han kan välja och vraka mellan klubbarna. Men, inte på bekostnad av missad inkomst för Blåvitt. Akademin kostar pengar och här är ett ypperligt tillfälle att casha in på den.

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier