Det har talats om #tålamod hela den här säsongen, vi supportrar ska ha tålamod, sponsorer ska ha tålamod, klubbledningen ska ha tålamod, alla ska ha tålamod. Vi är inne i en omställningsperiod, vi håller på att sanera ekonomin och vi bygger något nytt, det är en mellansäsong och resultaten kommer komma. Jag undrar dock vilket tålamod tränarstaben har? Följer man sin plan? Får spelarna förtroendet att misslyckas för att utvecklas? Har vi verkligen kontinuitet i spelet och i laguttagningarna? Svaret är, från min synvinkel, nej!

Vi har spelat 25 allsvenska matcher i år, vi har inte haft något Europaspel att tänka på och ändå har vi bara vid ett tillfälle ställt upp med samma startuppställning två matcher i rad. Självfallet måste man som ledarstab ta hänsyn till skador, avstängningar och spelarförsäljningar men att på 25 allsvenska omgångar bara lyckas behålla samma laguppställning två matcher i rad vid ett tillfälle, det är i mina ögon, ett tydligt tecken på att man är extremt osäker på vad man gör, man hittar inte rätt i taktik och uttagningar, vissa spelare förekommer naturligtvis mycket mer än andra men flera spelare får inte chansen att komma rätt i sin roll, får inte chansen att utvecklas med kontinuerlig speltid på en och samma plats. Ibland startar man, ibland hamnar man på läktaren, ibland sitter man på bänken utan att komma in match efter match för att helt plötsligt befinna sig i startelvan igen. Hur ska vi finna den röda tråden i vårt spel när både taktik och startuppställning förändras gång på gång på gång?

 

Omgång 1

Efter segermatchen mot Trelleborg i premiären är det en spelare som försvinner från startuppställningen och två spelare som får göra positionsförändringar.

Omgång 2

I hemmapremiären åkte man på en förlust mot Hammarby och till omgång tre var det återigen en spelare som fick lämna startuppställningen och två spelare som fick byta position.

Omgång 3

I omgång 3 fick man stryk borta mot Östersund och då fick två spelare lämna startuppställningen och en spelare fick byta position.

Omgång 4

I omgång fyra slog man Dalkurd hemma och då fick två spelare lämna startelvan och en spelare fick skifta position inför mötet med AIK.

Omgång 5

I bortamötet med AIK blev det som bekant förlust och då fick fyra spelare lämna startelvan och en spelare fick byta position.

Omgång 6

I omgång sex slog man Häcken hemma och efter det var det bara en spelare som fick lämna uppställningen och det var ett fullt normalt målvaktsbyte.

Omgång 7

I omgång sju besegrade man Malmö borta och då behöll man för första gången exakt samma startuppställning.

Omgång 8

Samma elva som slog Malmö borta lyckades inte i omgång åtta stå emot Norrköping på hemmaplan utan där blev det förlust och då fick en spelare lämna startuppställningen.

Omgång 9

I omgång nio åkte man till Borås och där spelade man oavgjort och efter den poängen fick två spelare lämna startuppställningen.

Omgång 10

I omgång 10 förlorade man hemma mot Djurgården och efter den förlusten försvann tre spelare från elvan.

Omgång 11

I omgång 11 reste man till Sundsvall och förlorade klart och då försvann tre spelare från elvan.

Omgång 12

Därefter blev det stryk borta mot Kalmar och då fick fem spelare lämna startuppställningen.

Omgång 13

I omgång 13 vann man äntligen igen när man tog emot Örebro hemma och då fick en spelare lämna elvan och två spelare fick byta position.

Omgång 14

Därefter åkte man på den snöpliga förlusten borta mot Sirius och då fick två spelare lämna elvan och fem spelare fick byta position.

Omgång 15

I omgång 15 tog man en solklar seger hemma mot BP och efter de välbehövliga poängen fick två spelare lämna elvan och en fick byta position.

Omgång 16

Efter segern mot BP var det dags för förlust igen när Kalmar var för starka på sin hemmaplan och efter den matchen fick två spelare lämna elvan och tre man fick byta position.

Omgång 17

I omgång 17 åkte man på ytterligare en rejäl smäll mot Sirius när man tappade en betryggande ledning på hemmaplan och då fick en spelare lämna elvan och två gubbar fick byta position.

Omgång 18

Efter förlusten mot Sirius ryckte man upp sig igen och besegrade Östersund på hemmaplan och då fick en spelare lämna elvan.

Omgång 19

I omgång 19 åkte man på en förlust borta mot Peking och efter det försvann två spelare från elvan och formationen ändrades.

Omgång 20

Därefter spelade man oavgjort borta mot Dalkurd och då fick en spelare lämna elvan.

Omgång 21

Efter poängen borta mot Dalkurd tog man även en poäng hemma mot Elfsborg och efter den matchen fick en spelare lämna elvan.

Omgång 22

Därefter blev det storstryk borta mot Häcken och då fick två man lämna elvan.

Omgång 23

Efter stjärnsmällen borta mot Häcken var det ett sargat lag som åkte till Stockholm och förlorade mot AIK och efter den förlusten försvann tre spelare från elvan.

Omgång 24

Därefter var det Bajen borta och ytterligare en storförlust och då fick tre man lämna elvan och det blev återigen någon sorts förändring i uppställningen.

Omgång 25

Det finns, som jag inledde inlägget med, självfallet naturliga förändringar som har varit nödvändiga att göra med tanke på skador och avstängningar men det är extremt mycket rotation i startelvorna och matchtrupperna. För mig signalerar det en osäkerhet, ett famlande i mörkret, man letar ständigt efter snabba lösningar på problem man har oerhört svårt att lösa. Allt ska självfallet inte läggas på ledarstaben utan en stor del av ansvaret ligger självklart också på de som har byggt själva truppen där spelare har kommit och gått och där det har varit svårt att skapa någon riktigt kontinuitet. Självfallet förstår jag att man som allsvenskt lag inte kan räkna med att man har samma spelartrupp i slutet av året som man hade när man inledde säsongen men skiftningarna i truppen kan ske mycket, mycket smidigare än vad de har gjort.

Ingen är nöjd med årets säsong, varken i föreningen eller från supporterhåll och vi alla kan se att det är en trupp, ledarstab och ledning som inte mår bra. Truppen är inte tillräckligt bra men man får inte heller ut den potential som finns, vi har inte fått den utveckling som vi har hoppats på och det ser riktigt oroande ut inför avslutningen av säsongen, men oavsett vad som nu sker om ledarstaben och den sportsliga ledningen är kvar resten av säsongen eller om det sker förändringar måste man på allvar se över årets säsong, lägga undan all prestige och avgöra om vi är på rätt väg eller inte. Vad är anledningen till att vi befinner oss där vi gör? Vad är anledningen till bristen på kontinuitet och utveckling? Jag är iallafall säker på en sak och det är att jag inte vill uppleva en liknande ångestfylld säsong ett år till.

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier