Värd sin vikt i saudiska blodpengar? Foto: Wikimedia Commons

Paris Saint-Germain har accepterat ett bud på 259 miljoner pund på sin franske storstjärna Kylian Mbappé från den saudiska klubben Al-Hilal, enligt Sky Sports. Om den övergången blir av skulle det vara den överlägset dyraste på herrsidan genom tiderna. Det är inte heller en vågad gissning att Mbappé också skulle bli den bäst betalda idrottaren i världen.

Men vad har då detta med Blåvitt att göra, kanske ni undrar? Ja, egentligen inte särskilt mycket. Och det är också det som är min poäng.

Den här sommaren har spelare efter spelare försvunnit till Saudiarabien: Benzema, Kanté, Firmino, Mendy. Detta är toppspelare från några av Europas bästa klubbar. Det är uppenbart att kungadömet i Mellanöstern har växlat upp i sina sportswashingambitioner. Övergångssummorna har ökat och värvningarna har blivit betydligt mer prestigefyllda. Den moderna fotbollen har naturligtvis rört sig åt det här hållet under en lång tid, men i nuläget är det som att de europeiska toppklubbarna och -spelarna bara låter sig köras över när tillräckligt mycket kosing ligger i kuverten.

Svensk fotboll lever inte i ett tomrum, även våra ligor är på ett större plan ihopkopplade med hur resten av fotbollsvärlden utvecklas. Men än så länge är det inte mot Allsvenskan som Al-Nassr och company tittar mot när det gäller stjärnvärvningar som ska öka den saudiska regimens legitimitet. Det är också något vi ska vara glada för.

En scen som utspelade sig på tunnelbanan igår fick mig att reflektera över detta även innan dagens transfernyhet. Min hund Reina, som hade en Blåvitt-bandana på sig, blev ett samtalsämne. En pojke i nioårsåldern satt mittemot mig med en Manchester United-keps och Real Madrid-tröja på sig. Jag skojade om att min hund hade valt att hålla på Blåvitt och att det ju var lite synd eftersom det går åt helvete för oss i år. Men efter att jag hade sagt det kom jag på mig själv att tänka: Det stämmer ju inte alls. Det är inte alls synd att Reina håller på Blåvitt. Det är inte alls synd att vi förmodligen spelar i Superettan nästa säsong. För jag håller hellre på ett lag som spelar i näst högsta divisionen i Sverige än låter mig köpas av en stenrik, makthungrig och antidemokratisk regim.

För kass svensk fotboll. Mot den moderna fotbollen.

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier