Den här matchen går att analysera utifrån en mängd olika ingångsvinklar och om man lyfter ut resultatet och insatsen ur den kontext man nu befinner sig i där man ”måste” plocka tre poäng så är det klart godkänt med en poäng borta mot serieledarna. Även spelmässigt gör man en helt klart godkänd insats där man taktiskt väljer att vara kompakta och låga och satsa mer på kontringar och snabba omställningar och till mångt och mycket fungerade det bra. Elfsborg kommer till väldigt få chanser och med Blåvita mått mätt kommer IFK till helt okej med chanser framåt. Nu har vi dock inte lyxen att plocka ut Blåvitt ur den kontext som man själva har satt sig i. Oavsett motstånd kan vi inte vara nöjda om vi inte får med oss tre poäng.

Marcus Berg har fått mycket skit i år, vilket han också har varit förtjänt av. Man har inte kunnat känna igen honom och det beror såklart mycket på att hans kropp är rejält sargad. Idag däremot fick vi se en Berg som kom mycket närmre den Berg som vi varit vana att se tidigare säsonger. Visst hade man önskat att han varit tillräckligt kvick för att kunna gå på eget avslut vid ett par tillfällen men han var väldigt mycket mer involverad i spelet idag och han levererade en helt annan kvalitet i de moment som han var involverad i. Och hans arbete för laget var oerhört viktigt. Att han kämpar och sliter dag ut och dag in för Blåvitt ska han ha respekt för.

Våga skjuta, tufft att göra mål! Att Carléns skott letade sig in bakom Elfsborgs målvakt var precis vad Blåvitt behövde. Ett skott en bra bit utifrån som styrs på en försvarare är sånt som Blåvitt tidigare har fått emot sig, man har absolut inte fått det med sig och ska man ta poäng borta mot serieledarna måste man såklart få sådant med sig. Att man strax därefter också får med sig ett (korrekt) dombeslut som innebär att Elfsborg inte lyckas kvittera omgående är såklart också oerhört viktigt och något som ett lag i Blåvitts situation ”måste” få med sig. Jag väljer att ta det som ett tecken på att bollarna kommer börja studsa Blåvitts väg framöver…

Apropå att få saker och ting med sig så var det såklart oerhört olyckligt att Elfsborg lyckades kvittera omgående i andra halvlek. Blåvitt tog inte möjligheten att försvara ledningen man hade och på så vis göra Elfsborg mer och mer osäkra ju längre andra halvleken hade flutit på men med det sagt var det starkt att man inte föll ihop totalt och att man tillslut plockade en poäng utan att släppa till speciellt många målchanser mot allsvenskans mest målglada lag.

Mucolli och Santos är kanske inga namn som på förhand skrämmer allsvenskan men av det jag har sett på träning och match från dem såhär långt väljer jag att se förhoppningsfullt kring vad de kan bidra med under resterande delen av säsongen. Santos erbjuder ett helt annat hot med sin snabbhet än vad vi har fått tidigare under säsongen och Mucolli är den spelaren som kan göra det där oväntade. Dessutom känns det som att båda två även kan leverera i defensiven. Jag tror även att de här två herrarna var högst delaktiga i att Berg höjde sig idag.

Glenn Nyberg känns som en jäkligt sympatiskt domare, till skillnad från en del andra. Det känns som att han har en bra dialog med spelarna och att han gör sitt yttersta för att se till att det finns en ömsesidig respekt mellan domare och spelare. Att han dessutom ställer sig och hjälper Salaou när han fått kramp ökar bara på hans sympatiska framtoning. Han gör såklart fel som alla andra men jag gillar ändå Glenn på nåt vis…

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier