Bild: Hanna Brunlöf Windell, GP

Det har kommit mycket information om nye tränaren Jens Berthel Askou, tränaren som blåvitt värvade från AC Horsens för drygt 500 000 danska konor, motsvarande cirka 800 000 svenska enligt Horsens Folkeblad. I övergången verkar det även finnas prestationsbaserade bonusar. I denna text försöker jag sammanställa den information som kommit ut gällande Askous spelsätt och taktiska idéer, snarare än hans CV och historik som har diskuterats flitigt. Om ni känner till något som jag har missat, dela gärna med er!

Vid den inledande presentationen av Jens Askou säger han några korta rader själv och därefter Ola Larsson:

– Vi ska försöka skapa fler stora chanser än vi har gjort. Vi måste få in fler folk in i straffområdet och kanske bli ännu mer direkta i vissa faser av spelet. Vi måste också bli bättre i vårt försvarsspel. Några mål som vi har inkasserat har varit för lätta, säger Askou.

Ola Larsson fyller på:

– Det är en tydlig ledare, en tydlig drivare på träningsplanen, bra på träningen. Det är en tränare som är hungrig och vill vidare i sin karriär och är utvecklingsorienterad. Han vill jobba med unga spelare och utveckla spelet och ta det vidare till nästa nivå.

GP intervjuade journalisten Torben Andersen på nyss nämnda Horsens Folkeblad. Han beskriver Askou utförligt.

– Det räcker knappt att säga att han går in i allt till 100 procent. Jag skulle säga 110 procent. Han är otroligt dedikerad och gillar detaljer. På planen är han krävande. Han är väldigt rak och säger vad han gillar och inte gillar. Men han är också en väldigt öppensinnad person, alla kan komma till honom, både unga spelare och de rutinerade. Hans dörr är alltid öppen. Han pratar mycket individuellt med spelarna.

Han menar att det i princip var omöjligt för Horsens att undvika nedflyttning med de begränsade ekonomiska resurserna och spelarmaterialet man hade, men att man värvade Askou för framtiden. Det handlade alltså om ett långsiktigt bygge. Det var en tuff arbetsmiljö. Efter att man precis åkt ur var det således ingen förtroendedipp för honom, varken hos klubben eller hos spelarna. Torben Andersen förklarar att det inte handlade om en tränare som riskerade att ”tappa omklädningsrummet” vid motgång, i stället hade hans spelare fullt förtroende för honom.

Andersen fortsätter att beskriva Askous tränarstil:

– Som tränare är han känd för sin organisation. Hans lag ska vara organiserat och kompakt och spelarna ska jobba stenhårt. I Danmark ses han nog som en defensiv tränare, men det är inte så svartvitt. Det kan bero på vad han har haft för spelarmaterial. Han visste att Horsens var tvungna att vara fokuserade på att försvara om de skulle ha en chans att hänga kvar. Så jag tror det beror på spelarmaterialet. På våren hade han bara en anfallare och vid något tillfälle tvingades han spela med en wingback längst fram.

Med det spelarmaterialet han haft under den senaste säsongen har Askou spelat för det mesta 3–4–3 eller 3-5-2 med hög press och höga wingbacks där han ställer oerhörda krav på dessa både offensivt och defensivt. Det ska ha varit effektivt, sevärt och underhållande. En nyckel som lyfts fram är hans så kallade ”taktiska flexibilitet”. Jens Askou är en tränare som inte är rädd att förändra taktiskt under matchens gång och anpassa sig efter matchbild. Formationsbyten kan tydligen ske mitt under matcherna, där det kan skifta till 4–3–3 eller annan shape. Torben Andersson kallar honom för ”en flexibel och modern tränare”. Andra danska journalister menar att han i säsongsinledningen var otroligt skicklig taktiskt och Horsens vann flera gånger på grund av ”taktiskt geni” från Jens Askou, där Horsens under säsongsinledningen överpresterande sett till förväntningar.

Att ta gift på att han är en tränare som föredrar trebackslinje tror jag inte blir helt korrekt. Det verkar som att det handlar om en tränare som utgår mer från spelarmaterial än från att han själv vill implementera sin egen spelfilosofi från grunden, även om det är klart att han har en sådan, vilket alla tränare har. Mer kan jag dock inte säga eftersom jag inte känner till spelamaterialet han hade tillgång till i Horsens.

Om jag hade förstått danska lite bättre hade jag gladeligen lyssnat på denna intervju av danske fotbollsprofilen Gisle Thorsen. För den som har lyssnat och vet mer, dela som sagt gärna med er. I ett kortare klipp med danska Discovery+ berättar Askou lite kort om några delar i hans spel med Horsens förra säsongen. Han visar några defensiva varianter, där det verkar som att han förklarar att han gillar positionsbyten och rörelse i det defensiva spelet. Han visar hur han vill skapa 3v2-numerär på kanterna när han spelar med wingbacks, och att han på så sätt försöker återerövra därifrån.

Uppbyggnadsspelet som han visar på efter omställning omställning liknar lite det Malmö FF försökte göra mot oss i den matchen från säsongsinledningen (förklarar detta närmare här): liten överbelastning på ena sidan, få ena forwarden att röra sig mot motsatt sida, och därefter snabbt, diagonalt kantbyte för att få så mycket yta att ställa om på som möjligt. Snabba omställningar är centralt, att aktivera forwards direkt vid bollvinst. För att kunna spela detta spel förklarar han att: ”I rekryteringen är det viktigt att leta efter spelare som kan spela med intensitet och orka många löpmeter. Vi rekryterar efter fart, klara av situationer 1v1 mot motståndare både med och utan boll”, berättar Jens Berthel Askou.

Vi ska inte räkna med några större förändringar redan på söndag, men det ska verkligen bli spännande att se vart detta leder till senare delen av sommaren.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier