Något jag tycker är väldigt skoj är att ta ut ett gäng med statistiska data på några väl valda attribut och kasta runt dessa i Excel och Tableau för att se vad som händer. Jag blev väldigt förtjust i denna typen av analyser som fotbollsmagasinet Total Football Analysis har gjort genom åren och tänkte göra ett försök här på hemmaplan för att ev hitta potentiella nyförvärv på våran bräckliga högerytterposition. Förra säsongen gjorde jag ett försök med vänsterbackar och även om inte IFK lade rabarber på några av mina rekommendationer där, blev bla Karim Mammar och Gustav Friberg plockade av allsvenska klubbar till denna säsongen, så något kan data visa, vill jag hävda.

Några brasklappar: Jag gör detta på skoj, dels för att komma med något annorlunda i scouting och nyförvärvs-frågor snarare än känslostyrda inlägg på twitter. Jag har samlat all data via Wyscout och alla spelare måste ha spelat minst 400 minuter för att komma med i graferna. Jag har valt att inte fokusera på en kant utan tar med alla ytterspelare som Wyscout identifierat genom sitt interface. Jag har heller inte tagit med någon typ av rimlighetstänk här, till exempel att det blir känsligt att värva från rivaler osv. Har ej heller koll på kontrakt och värde på spelare. Som sagt, detta är BARA kul. I alla fall för mig. Hoppas någon av er tycker det också. Då åker vi!

Analys 1: MÅLFARLIGHET

Det är en illa dold hemlighet att vi behöver en ytter som kan medverka lika mycket i målproduktionen som med inlägg och framspelningar. Gustaf Norlin hade en bra säsong förra säsongen, men har inte riktigt kommit igång ännu, även om han gjorde ett mål sist mot Häcken. På högerkanten har vi spelat med lite olika besättningar där Sebastian Olsson(nu skadad) gjorde det som allra bäst och där Eman Markovic fortsatt haft det jobbigt sedan han kom hit egentligen. Mot Häcken senast spelade även Linus Carlstrand på högervingen, men det är inte hans bästa position och det ser inte riktigt naturligt ut med honom där, i min mening. Vad säger grafen?

Adam Bergmark Wiberg – Öster
Har just nu ett snitt på 0.84 mål/90 och ett xG värde per 90 på 0.52. Höga siffror som ev är något dopade då Adam ibland också spelar forward. Inte helt olikt Gustaf Norlin dock. Adam Bergmark Wiberg snittar också på 3.5 skott per match, så han kommer oftast till rätt många avslut.

Ousmane Diawara – Landskrona
Har ett snitt på 0.41 mål per 90 och xG per 90 till ett värde av 0.49. Även här har Wyscout registrerat Diawara som anfallare vissa matcher, eller perioder i matcher, vilket kan påverka siffrorna. Diawara är inte lika skottvillig som Adam Bergmark Wiberg, men har ändå ett värde på 2.8 skott per match

Jaheem Burke – Västerås
Har ett snitt på 0.48 mål per 90 min och ett xG värde per 90 på 0.36. Mest skottvillig i detta gänget med 4.1 skott per match


Analys 2: SKAPA CHANSER

Förutom att göra mål skall yttermittfältarna också vara de spelare som är inblandade i mest framåt, vilket visar sig i hur ofta man slår den avgörande passningen via ett inspel, inlägg, djupledsboll eller liknande. Vi försöker också här mäta hur många expected assists som mäts upp per 90 spelade minuter.

Camil Jebara – Landskrona
Jebara snittar på ca 1.4 nyckelpassningar per match och har ett xA-värde på 0.32 per match. Till att komplettera har han också ett värde av passningar som leder till skott(shot assists) på 2.2 per match

Jake Larsson – Örebro
Jake har ett högre snitt på nyckelpassningar per match på 1.58 men något lägre xA-värde av 0.26 per match. Även Jake spelar oftast fram till något mer än 2 skott mer match. Här har IFK varit och visat intresse förr, men skador och osäkerhet kring Jakes psykiska hälsa satte stopp, vill jag minnas. Jake verkar vara tillbaka i gott slag, vad det verkar och kanske finns intresset fortfarande kvar.

Gustav Lundgren – GAIS
Vid sidan av Julius Lindberg har Gustav Lundgren spelat en högkvalitativ fotboll den här säsongen. Hans underliggande siffror i den här analysen visar på ett värde av 1.04 nyckelpassningar och ett xA-värde på 0.32. Lundgren är också med och spelar fram till många avslut, men 2.7 skottassist per match på kontot just nu.

———————————————————————————————————

Analys 3: DRIBBLINGAR

Att kunna slå sin gubbe är en svår konst. Vi har varit något bortskämda med Hosam Aiesh, Tobias Sana och Kevin Yakob i den delen de senaste säsongerna. Av de spelarna vi har just nu på positionen ligger mycket krav på Eman Markovic att klara just den delen, men det har inte riktigt blivit så. I superettan finns det ett flertal trollgubbar och grafen nedan visar detta:

Camil Jebara – Landskrona
Tar mycket löpningar med boll och vill gärna också utmana sin gubbe, ofta med lyckat resultat. Vad gäller progressiva löpningar per 90 min har Jebara ett snitt på 4.48 och ett värde på dribblingar per 90 på 10.2. Ett riktigt yrväder som också genom sin spelstil ofta hamnar i dueller på offensiv planhalva. 16.55 gånger per 90 i snitt, för att vara exakt. Påminner inte så like om Taha Ali, nu i MFF.

Richard Friday – GAIS
Trollgubbe på kanten hos makrillarna som har blandat och gett under säsongen. Kanske inte den jämnaste spelaren i världshistorien, men de underliggande siffrorna visar ändå på en stor dribblingstalang. Progressiva löpningar ligger på 5.11 och antal dribblingar per 90 ligger på 7.9. Även Friday hamnar i många dueller på grund av sin spelstil, och 13.1 per 90 är inte långt efter Jebara, även om Friday har färre minuter totalt i dagsläget.

Moonga Simba – GIF Sundsvall
Sundsvall har också dem sin egna trollgubbe på kanten, och Simba snittar på ett progressivt löp-värde av 4.1 och antal dribblingar per 90 på 8.20. Hamnar i mest dueller av alla tre med sina 17.23 per 90.


Analys 4: DEFENSIVT ARBETE

Självklart är det inte bara offensivt man behöver kika på när man kollar på en helhet, det gäller att även dra sitt strå till stacken defensivt också. Något man kan lägga märke till via grafen under här är att många av trollgubbarna och de mer skottglada yttrarna oftast ligger ganska lågt räknat i defensiv-jobbet. Det kan ju bero på flera saker, men den viktigaste parametern är nog lagens taktik. Flera spelar ett 4-3-3 och ligger då som ytterforward i en front-trea. Tanken är ju att andra spelare skall sköta defensiven så dessa spelare främst skall tänka framåt mot mål. Något att beakta, i alla fall.

Anton Ekeroth – Eskilstuna
Ligger ofta som wingback i AFC, men vikarierar högre upp emellanåt. Har ett brytningsvärde på 8 per match och totala lyckade defensiva aktioner på 13.23 per match.

Sebastian Lagerlund – Utsikten
Likt Ekeroth ovan mest av en frejdig ytterwingback men som även spelar högre upp i banan emellanåt. Har ett brytningsvärde på 7.67 per match och totala lyckade defensiva aktioner på ett snitt av 13.64 per match

——————————————————————————————————————–

SLUTSATS

Då IFK Göteborg den här säsongen har valt att gå just med en central forward och mer offensivt lagda yttrar, har jag valt att gå med emfas på de spelare som sticker ut mer offensivt snarare än defensivt. Spelet framåt har varit den starkast bidragande orsaken till den torftiga situationen i allsvenskan den här säsongen, och jag är övertygad om att nyförvärv kommer komma på flera positioner under sommaren. Här är iaf tre val jag hade velat kika på:

För direkt impakt: Adam Bergmark Wiberg
Avig spelare från Öster som kan kombinera ett ytterforwardsspel med att kunna spela anfallare centralt. Har siffror som kan styrkas med att slutprodukten kommer växa på högre nivå, och är en spelare som ofta söker skottet och avslutet, något vi sannerligen saknar i dagsläget. Med sina 26 år är Adam inte heller de unga talangen som behöver tid och inte heller för långt åt andra hållet åldersmässigt. Lite av en Norlin-spelare, kan man säga, men jag tror Bergmark Wiberg hade kunnat göra nytta för oss. På kort sikt i alla fall.

Unga, sexiga och dyra(!) valet: Camil Jebara
Det är många klubbar som rycker i 20-åringen från Landskrona och med god anledning. X-faktorn är hög och det är ingen styv chansning på att Jebara minst kommer spela allsvenskt nästa säsong. Frågan är i vilken klubb. Jag tror Jebara hade varit kanon på en högervinge i IFK Göteborg, problemet är mer hur vi oftast lyckats slarva bort den här typen av spelare genom åren. Men kan man får det att funka med en front-trea bestående av Carneil – Carlstrand – Jebara…ja, det vattnas i munnen på mig i alla fall. Men svår att lösa, tror jag.

”Säkra” kortet: Jake Larsson
Ta säkert-kortet med lite nypa salt då Jake Larsson har sina frågetecken sedan innan. Men han har kommit igång bra den här säsongen och känns klart mer på gång nu än tidigare. Kanske har saker och ting fallit på plats mer? IFK har varit här och kollat innan så intresset finns där sedan innan. Kan gå på båda kanterna så vore en klart stabil truppspelare som också kan bidra med lite edge där det behövs.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier