Så ytterligare en förlust, denna gång borta mot Kalmar.

Som tränare försöker man i en analys (ofta med hjälp av video) lyfta det man gjort bra, ja jag vet verkar korkat men i lagsporter är spelarna som 12 åringar när det kommer till agerande och mottagande av feedback.

Men låt oss börja med att vi spelade med 4-2-3-1.

Jag såg en del bra intentioner från blåvitt. Kanske det beror på att vi nu provar något nytt som det inte fungerar. Carlén sa i intervjun att man hade anpassat träningen till hur i detta fall Kalmar förväntades spela.

Jag förstår det till viss del, MEN vi behöver vara tryga i vårt grundspel/ spelidé för att inte anpassa träningen till hur motståndet spelar. Det kan man gå igenom sista träningen innan match en så kallad matchförberedande träning.

I övriga ska man träna på hur man själva ska spela, vilka ytor, vilka korridorer man vill ta sig framåt på.

Vi har i matchen ett bollinnehav på 43%. För mig är 43% med en 4-2-3-1 uppställning riktigt dåligt. Spelar man med 4-2-3-1 vill man äga bollen.

Tillbaka till matchen, vi tycks vilja komma runt på kanterna d.v.s. yttrekorridoren med antingen Wendt eller Salomonsson. Slå in bollen i straffområdet och guld zonen (ytan där ca 95% av alla målen görs).

Och för att de ska fungera måste det vara minst 4 helst 5 spelare där. Ja ni vet de 3 offensiva mittfältarna, forwarden och så ytterbacken på andra sidan.

Ungefär så här:

Tyvärr såg det inte ut så men intentionerna finns om än en bit bort innan de sitter på plats.

Så gör Kalmar 1–0 på en omställning orsakade av en för dålig passning med ett tillslag som hamnar rakt på en Kalmar spelare.

Kalmar som vet hur de vill spela och var de vill ta sig fram gör så genom att lägga bollen till en fri spelare i spelyta 1 (utgår från oss annars är det deras spelyta 2) d.v.s. i ytan bakom mittfältet men framför försvaret. Här är vi fel då avståndet mellan mittbackarna är för stort och bollen kan således spelas in där och Kalmar gör mål i guld zonen.

I andra halvlek blir det tyvärr inte bättre och vi blir återigen straffade när vi är på väg framåt.

Hur ser jag på matchen i stort?
Vi byter spelsystem.

Det är klart hur vi vill få bollen till guld zonen och genom vilka ytor och korridorer vi ska spela oss igenom.

Det som ännu inte fungerar är press spelet, går Berg måste resten av laget också följa med annars spelar vi bara alibispel.

I ett 4-2-3-1 måste de offensiva spelarna lämna plats i yttrekorridoren till ytterbackarna, många gånger var de i vägen.

De defensiva mittfältarna bör ta bort motståndarnas anfallare. Det handlar om att skapa överläge i försvar och i anfall. Kalmar gör ju 2–0 på en mot en situation och där vill man ju inte hamna.

Så hem till kammaren och fortsätt skissa på hur vi ska spela, inte skissa på hur vi ska anpassa vårt spel efter motståndaren. Vi ska ha ett grundspel som passar mot alla motståndare.

#ifkgbg #matchanalys

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier