Lite info innan vi börjar: Alla bilder är skapade av mig, men datan är framställd av PlaymakerAI, som samlar in event data bland annat från Allsvenskan. Då de släppt hela event-loggen för Allsvenskan 2021 har detta gett mig access till massor av data, bland annat för inläggen som denna analys kommer ta upp. Inläggen som slagits den här säsongen är event data som företaget Wyscout tagit fram. Bara så ni vet!

Förra säsongen fick jag en hang-up på hur, var, när och varför vi slog inlägg som vi gjorde. Detta var under Roland Nilssons 3-5-2 era och jag tyckte aldrig det riktigt fanns någon sans och balans i våra inlägg. Visst fanns det en Kolbeinn Sightorsson längst fram som var enorm på huvudet, så vart tanken kom ifrån är ju inte oklar. Däremot var leveransen många stunder under all kritik. Det var i alla fall känslan jag hade när jag såg matcherna. Men vad säger statistiken? Var inläggen så dåliga som jag minns eller blev jag för färgad av mina egna tankar? Jag har i detta inlägg(no pun intended) sammanställt data på de 4 spelare som var de mest förekommande kantspringarna under förra säsongen: Alexander Jallow, Hosam Aiesh, Tobias Sana och Oscar Wendt.

Liten brasklapp också: Siffrorna visar bara vilka inlägg som datan räknat som lyckade eller inte. Det ligger alltså ingen assist-data i just denna analysen.

Alexander Jallow
Det finns saker att tänka på vad gäller samtliga fyra spelare jag tar upp här. I Jallows fall var det bland annat så att han ofta fick spela vänsterback/wingback under förra säsongen, vilket ledde till färre räder fram i banan och färre inlägg då han är högerfotad naturligt. Jallow hade också, precis som hela laget, problem med att få till det offensiva spelet under den första halvan av säsongen, vilket också påverkar resultatet, så klart.

Procent av lyckade inlägg: ca 30%

Jallows inläggskarta från förra året är ganska spretig, vilket förklaras i att han spelat på båda kanterna ganska frekvent. Något man kan notera är de flesta av de lyckade inläggen hamnar i bortre ytan av straffområdet. Jallow hamnar också på en fjärdeplats när man kollar datan på vilka spelare som slog flest inlägg till rätt adress(Magnus Eriksson slog flest, 21, tätt följd av Viktor Edvardsen och Mohanad Jeazhe, på 20.), så Jallow skall ha lite upprättelse, inte minst från min sida.

Procent av lyckade inlägg: ca 11%

Efter sex matcher har Jallow nu slagit 10 inlägg totalt, där ett blev lyckad(assist till och med). Min bild efter dessa inledande sex matcher är att han inte bombar fram till inläggslägen riktigt lika aggressivt som förra säongen, mycket beroende på att Hosam Aiesh spelar framför och är det mesta hotet framåt på högerkanten. Förra säsongen var Jallow ofta ensam som wingback, så inläggsrollen föll naturligt på honom. Vad datan säger just nu är att vi inte kommer få se riktigt lika många inlägg från Jallows sida. Också värt att notera att flera av de misslyckade inläggen fastnar på första motståndare, eller i alla fall i främre delen av straffområdet.

Oscar Wendt
Oscar var ju inte med hela förra säsongen, vilket kommer spegla siffrorna rätt rejält jämfört med andra. Men något vi också får ha med oss är att vänsterkanten inte riktigt har används på samma sätt som högerkanten med Jallow-Aiesh gjort sedan Stahres återtåg till föreningen. Oscar har oftast fått säkra hemåt och främst låtit sin vänsterfot tala genom fasta situationer eller skott utifrån snarare än rena inlägg.

Procent av lyckade inlägg: ca 29%

Även om jag förstår tanken på att överbelasta högerkanten när Aiesh var såpass het som han var under slutet av förra säsongen, så tycker jag ändå att Oscar Wendt lite grann slösas bort. Hans inläggsprocent är något sämre än Alexander Jallows, men då ska man veta att han bara spelat hälften av matcherna samt att han hade en rejäl uppförsbacke de första matcherna. De lyckade inläggen hamnar allt som oftast i den farliga ytan vid straffpunkten, så leveransen är det inget fel på. Tror vi kan ha en hel del mål latent från Oscars vänsterfot fortfarande. Kanske ska ta steget upp till mittfältet?

Procent av lyckade inlägg: ca 66%

De inledande matcherna nu tycker jag talar för Oscars favör också. De misslyckade fastnar oftast på den gubbe som stöter mot honom eller vid främre ytan, som i Jallows fall, men leveransen på de lyckade inläggen hamnar nästan uteslutande centralt framför mål.

Tobias Sana
Det man ska ha med sig om Tobias Sana är att han inte är en ytterspringare av inläggsskolan. Under Roland Nilssons styre fick han ofta operera centralt på mitten eller som droppande anfallare, och under Mikael Stahres 4-4-2-period har han haft en hyfsat fri roll till vänster på mittfältet där han får skära in lite som han vill, likt en Emil Forsberg i landslaget, typ. Inläggskartan blir lite därefter.

Procent av lyckade inlägg: ca 12%

Kartan ovanför sammanfattar Sana som inläggsspelare ganska bra tycker jag. Många inlägg kommer då han går på högersidan för att göra plats för sin högerfot, därav många inlägg som slås från kanten av straffområdet. Även om procenten inte är något att skryta med så hamnar många inlägg i den farliga zonen runt målområdet. Finns att jobba på!

Procent av lyckade inlägg: ca 55%

Min känsla är att Sana haft en ganska tung start på säsongen, men datan i just det här fallet säger att han har i alla fall ganska bra flyt på inläggen. Två assists har det också blivit, så det finns ju sparkapital. Också här ser vi många inlägg som fastnar på första motståndare, vilket ÄR ett problem att slå ner på, i min mening.

Hosam Aiesh
Så då till den här analysens förgrundsfigur, i mångt om mycket. Hosam hade en tuff start på förra säsongen, när han väl fick spela var det i en ovan roll som wingback där han förväntades delta i offensiven samt stänga sin kant defensivt, något som inte alls flög, i alla fall inte defensivt, där många stötbrytnignar gick snett och motståndare kunde komma i farliga lägen. Allt ändrades egentligen när Mikael Stahre kom in, ändrade formationen så Aiesh kom tillbaks som yttermittfältare med mer ansvar framåt än bakåt. Resultatet vet vi om, Hosam var en av allsvenskans bästa spelare under slutet av förra säsongen. Siffrorna:

Procent av lyckade inlägg: ca 17%

Något man kan säga om Hosams inlägg är att de antingen fastnar på främre motståndaren, eller så sätter han dem centralt. Hosam är också den spelare som mest i IFK går ner till kortlinjen för att slå sina inlägg, vilket är en effekt av att han gillar att utmana i den positionen.

Procent av lyckade inlägg: ca 58%

Hosam har på sex matcher slagit lika många lyckade inlägg som under hela förra säsongen. Det säger en hel del om mycket, men Stahres taktik att överbelasta offensiven till högerkanten visar sig väldigt mycket i denna statistiken. Sana-Wendt har slagit 24 inlägg ihop jämfört med Jallow-Aieshs 40. Även om jag inte tycker han kommit riktigt loss se sista matcherna mot Malmö och Kalmar nu senast, så känns det mer eller mindre fastslaget att våran offensiv är väldigt beroende av en Hosam Aiesh i form. Kanske lika mycket, om inte mer, än vad vi är beroende av Marcus Berg.

Slutsats
Jag hade gärna hört någon från tränarstaben prata om vilket jobb man har gjort vad gäller tänket kring inlägg, om nu något ens har gjorts. Kanske är de bättre procenten hittils i år uteslutande beroende på självförtroende och form, men jag tror inte det är så enkelt. Alexander Tengryd kanske kan uttala sig, om inte Stahre själv vill. Klart är ändå att siffrorna är klart bättre redan nu än var de var förra året. Kommer detta att fortsätta? Vem vet, men jag skulle tro att Hosam Aiesh kommer hamna högt upp på listorna över ”slagna inlägg” efter säsongen. Något jag också vill dra till stacken är att Oscar Wendt har en bra inläggsfot, fortfarande. Det finns mer att ta från våran vänsterkant, det är jag säker på.

En sista grej: enligt datan från Playmaker slog Kadir Hodzic 119 inlägg förra säsongen, varav 9 blev lyckade. Ger lite perspektiv!

Tack återigen till PlaymakerAI för att ni låtit mig leka med event datan. Mer spännande analyser kommer!
Playmaker hemsida: https://www.playmaker.ai/
Playmaker twitter: https://twitter.com/PlaymakerAI
Wyscout: https://wyscout.com/

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier