Faksimil: Ekstrabladet.dk

Första halvlek mellan Finland och Danmark är nästan slut. Den danske storstjärnan Christian Eriksen, 29 år, faller handlöst till gräset – till synes inte vid medvetande. Sedan sker allting blixtsnabbt. Domaren Anthony Taylor har på fem sekunder blåst av matchen. Lagkapten Simon Kjaer lägger Eriksen i stabilt sidoläge.

Medicinsk personal rusar in på planen och påbörjar omedelbart hjärt – och lungräddning. Kamerorna följer händelseförloppet i real-tid. Det danska laget ställer sig runt mittfältaren. Tillsammans med den danska staben bildar de en ringmur som blockerar kamerorna så att en hel värld inte ska få följa i närbilder vad som sker: Att där och då så kämpar Christian Eriksen för sitt eget liv.

Ett par av de danska spelarna knyter sina händer och ber. Kamerorna riktas sedan bort från händelserna. De zoomar istället in Eriksens gråtande sambo. Lagkaptenen Simon Kjaer tar tillsammans med målvakten Kasper Schmeichel en löpning på hundra meter. De rusar fram till Sabrina Kvist Jensen och ställer sig runt henne. Givetvis för tröst. Men också kanske för att hennes sorg och oro inte behöver kablas ut över hela världen.

Efter tio minuters livsuppehållande åtgärder rullas Christian Eriksen ut på bår. När han förs till sjukhus spekuleras det fortfarande om hans tillstånd. Spekulationerna över Internet flödar fritt.

”En spöklik tystnad har brett ut sig över Parken”

Målvakten Kasper Schmeichel promenerar runt på planen. Han tröstar sina oroliga lagkamrater och kramar staben kring landslagsledningen. En spöklik tystnad har brett ut sig över Parken i Köpenhamn. När nya rapporter når världen om den danska mittfältsstjärnan ligger han på sjukhus. Hans tillstånd har stabiliserats. Från sängen kommunicerar han att han vill att matchen spelas klart.

På Parken börjar en ramsa öka i styrka. En växelsång mellan danska och finska supportrar tar vid. Den är öronbedövande. Namnet Christian Eriksen ekar plötsligt över hela stadion.

Två timmar senare återupptas matchen. Vid slutsignalen avslutar den svenska kommentatorn Lasse Granqvist sändningen.
— Beskedet är att Eriksen återhämtat sig och är stabil. Jag och Hanna Marklund som kommenterat vill rikta ett stort tack till medicinsk personal på Parken som idag kan ha räddat ett liv.

Han tar en konstpaus.

— Fotbollen. Den vinner Finland över Danmark med 1-0.

150 mil därifrån på Gazprom Arena i St.Petersburg har nästa match i EM redan påbörjats. I den nionde matchminuten kommer den belgiska anfallaren Romelu Lukaku fri i straffområdet. Han vänder bort sin försvarare och placerar säkert in 1-0.
— Chris, jag älskar dig, skriker han in i TV-kamerorna.

Simon Andersson
kontakt@baraben.com

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier