Blåvitt – Häcken

Två lag och ett knippe oväntat svaga prestationer. Varken Blåvitt eller Häcken hade antagligen räknat med att ligga bättre till efter fyra spelade omgångar. För Blåvitt handlar det om att man skapat ett namnkunnigt lag som skapar stora förväntningar. Häcken å sin sida har genom fina prestationer de senaste åren skapat hopp om placeringar högre upp i tabellen. Det var uppdukat för en intressant match, som Andreas Alm hade sagt.

Speaker Mikael höll ett fint tal inför avspark. Alla på plats enades i en lång, varm applåd följt av ”vi älskar Bebben” från restaurangen.

Häcken tilläts ha mycket boll inledningsvis. Blåvitt föll i en kompakt enhet som följsamt lät motståndet rulla runt. Först efter en billig frispark i minut 6 blev det lite halvfarligt.

Någon minut senare skarvade Sigthorsson fint till en framforsande Thern som i sin tur hittade en djupgående Sana. Dahlberg stötte ut till hörna och det var kvitterat i antal farliga chanser.

Sigthorsson fortsätter att vara ett problem för allsvenska mittbackar med sin tyngd. Han vinner dueller, han får med sig frisparkar och länkspelar på ett fint sätt. Men visst hade man önskat att han oftare stod för de här fina aktionerna längre upp i plan. Om Ante Johansson hade det tufft förra veckan är det ingenting jämfört med hur tufft Friberg hade det idag. Han hängde och klängde och drog men ingenting hjälpte. Kolbeinn gick segrande ur varje duell.

Blåvitt faller snabbt efter att ha blivit av med bollen och någon återerövringspress verkar de inte vara intresserade av inledningsvis. Det är tydligt att man vill ligga rätt i positionerna, vilket jag kan ha förståelse för. Å andra sidan saknas Friberg på det centrala mittfältet och med det saknas en hel del kreativitet.

Blåvitt tar sig framåt genom att spela bollen längs marken, inte sällan genom Marek Hamsik som hittar ytor som en skattesmitare hittar gråzoner. Dessutom fattas beslut i en raskare takt än tidigare. När spelare Hamsik (eller någon annan) hittar en medspelare vet den vad den ska göra i nästa skede. Det går snabbare, helt enkelt. Precis som när Aiesh får en passning i 24:e minuten och hittar en snäv vinkel mot Sana som återigen är nära att göra mål.

Sana var det, ja. Efter ett lite halvtaskigt avslut minuten senare ställdes Aiesh framför ett öppet mål men blev störd och stötte bollen utanför målvaktens vänstra stolpe.

Blåvitt får på kort tid två frisparkar i farliga lägen. Den första tog Hamsik och den räddades tämligen enkelt. Den andra tog Tobias Sana och prickade muren. Blåvitt har ätit sig in i matchen och man ser – i brist på bättre ord – mer taggade ut än under de senaste två matcherna.

Vi gick till paus med 0-0 efter en tämligen välspelad första halva.

Andra halvlek inleds med ett skott i ribban av Simon Thern efter fint förarbete av Hosam Aiesh (och snyggt släpp av Kolbeinn). Halvannan minut senare slår en Häckenspelare bollen i öppet mål, men målet vinkades av för offside.

Fotboll handlar i mångt och mycket om vad man gör med bollen och efter en tilltrasslad situation (bollen såg dessutom ut att vara utanför planen innan bollen spelades på ett Blåvitt ben) får Häcken en hörna i den 56:e minuten. Efter ännu en tilltrasslad situation stod det 0-1. Hur skulle Blåvitt svara på det här?

Häcken svarade genom att ta väldigt lång tid på sig oavsett vad de skulle ta sig för. Blåvitt fortsatte spela på samma sätt som i första, med skillnaden att man såg ut att starta pressen i ett något tidigare skede än i första halvan.

Sebastian Eriksson fortsätter slå sina smått briljanta passningar som skär genom lagdelar.

Tiden går fort när man har roligt eller ligger under fotbollsmatcher och plötsligt har 12 minuter kommit och gått utan att så mycket mer än två resultatlösa hörnor har passerat.

I minut 76 byttes Erlingmark och Aiesh ut och ingen av dem hade väl rosat marknaden under andra halvleks inledningsfas. Samtidigt, Rolle behövde göra något givet hur situationen såg ut just där och då. Man hade kört fast en aning och kanske skulle en rockad få fart på spelet.

I 83:e minuten small det mellan Häckens målvakt och Sebastian Eriksson och det såg faktiskt ut som att målvakten sparkade Eriksson ett par gånger.

Blåvitt blir problematiskt lamslagna vid motgång och man har märkligt svårt för att komma upp i nivå när man släppt in ett mål. Att Häckens målvakt gör sitt livs räddning på nick från Sigthorsson gör inte saken lättare.

I 94:e minuten dras Sigthorsson ner och en solklar straff blir följden. Tobias Sana gjorde sig redo och Häckens målvakt gjorde sitt bästa för att störa skytten genom att ta gott om tid på sig för att göra sig redo och annat störande. En varning hade han nästan samlat ihop till vid det laget.

Sana var dock iskall och satte straffen långt ut till sitt höger. Målvakten gick åt rätt håll men stod utan chans.