Vilken bisarr sak att skriva.

Var börjar man ens? Han är ett år yngre än jag och när vi båda var i våra tidiga 20 förtrollade Hamsik världen medans jag gjöt busshållplatsstenar i betong. Nu verkar det som att vi ska bo, om än tillfälligt, i samma stad och vara engagerade, om än på olika sätt, i samma förening. Slå mig hårt i ansiktet så jag får känna att jag lever.

Marek Hamsik är antagligen inte samma spelare som trollband Neapel. Det är inte samma spelare som gjorde fler mål än Maradona för Napoli. Men det är ingen spelare i hela Allsvenskan som är på den nivån. Rätt få, om ens någon, spelare av den kalibern har satt sin fot på en allsvensk fotbollsplan, men då var då och nu är nu, som Janne ( som var och kollade in Eriksson på bilarenan igår)brukar säga.

Låt oss nöja oss med att konstatera att spelare över 30 har kommit efter en stukad sista tid som proffs (Rosenberg) eller efter att ha vunnit Champions League (Larsson) och levererat bra fotboll. Att Hamsik är 33 betyder inte att han är slut. Dels med tanke på den otroligt höga nivå han spelat på men kanske främst för att han är här för att växla upp inför EM som ligger runt hörnet.

Att han är värderad till 4 miljoner Euro hos transfermarkt säger något om sakernas bestånd. Inte för att Blåvitt kommer kunna sälja honom efter de där åtta matcherna, men summan talar för att spelaren inte checkat ut helt.

I Serie A, där han debuterade som 17-åring, spelade Hamsik inte sällan i en offensiv mittfältsroll men han bemästrar fler positioner på innermittfältet. Poängproduktionen har inte blivit bättre med åren, kanske, men så är det inte Allsvenskan han spelat i.

Det som är glädjande är att han fortfarande ser ut att ta hand om sin kropp och lite, eller inget, tyder på att han börjat trappa ner. Han är ju i någon mening ett unikum och utan att göra alltför stora jämförelser ska vi komma ihåg att Zlatan slaktade Ligue 1 på ett sätt som väl egentligen saknar motstycke när han var i den åldern.

Visst, Zlatan är Zlatan och Hamsik är Hamsik men de har gemensamt att de dominerat på den största fotbollsscenen.

Så, korten är tillrättalagda. Allsvenskan kan börja nu.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier