Vad var det egentligen som hände igår? Östersund som såg så otroligt svaga ut under inledningen av matchen tog över taktpinnen totalt och spelade faktiskt ut Blåvitt. Självklart gjorde Östersund mål i viktiga skeenden av matchen och det tog naturligtvis en stund för spelarna i IFK Göteborg att ställa om efter de psykologiskt tunga målen, hur otroligt starka de än är mentalt. Om poängtappet handlade om det mentala eller ej låter jag vara osagt men här är några saker som jag tycker behöver förändras.

Tobias Sana är mycket men han är inte någon duellspelare, vilket vi fick se prov på flera gånger under gårdagens match (inte minst vid 1-2-målet). Han hamnar i den typen av situationer för att hans utgångspunkt, i mitt tycke, är för låg. Han är dessutom den som är bäst på att bryta mönster varför han bör flyttas upp ett snäpp i planen. Jag tycker att hans främsta egenskaper vaskas (och hans sämsta förstärks) en aning när han kliver ner i backlinjen i uppspelsfas. En sak till om Sana. Han hade tre nyckelpass under gårdagens match. Paka som spelade där jag vill se Sana hade en nyckelpassning under gårdagens match.

Med Hasse, som ju gjorde en fin match med boll igår, på en vänsterkant får man en otroligt rörlig ytter. han är faktiskt så rörlig att han är överallt men inte så mycket på sin kant, vilket kanske inte gör så mycket när tanken är att Wernersson ska forsa fram där. Trots att Hasse tar sig in i planen kommer han inte till så många avslut (ett under gårdagen). En annan viktig komponent som vi förlorar är Hasses uppoffrande presspel. Östersund fick väldigt mycket tid på sig centralt igår och det ser jag som en direkt effekt av att Sana och Erlingmark kamperade tillsammans på mitten. Jämför bild 1 och 2. Bild 1 visar Hasses rörelsemönster från matchen mot Östersund, där han utgick från vänsterkanten och bild två från matchen mot Häcken där han utgick från en central position.

Bild 1 (bild från sofascore.com)
Bild 2 (bild: sofascore.com)

En sista sak till som kan bli bättre är djupledsspelet. Under matchens första 67 minuter har vi i princip inga löpningar in i straffområdet. Sargon håller sig ganska långt därifrån. Sargon gjorde en riktigt bra första halvlek igår, så kritiken är inte mot honom utan mot taktiken. Bjärsmyr, Erlingmark, Jakob Johansson och Christian Kouakou spenderar lika mycket tid eller mer än Sargon i straffområdet. För referens se bild 1, den visar nämligen ungefär samma värme som Bjärsmyr genererar i offensivt straffområde.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

6 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier