Vi har fått in en gästkrönika signerad Kristian. Kristian har ägnat en del tid åt att analysera Blåvitts spel och den här texten förmedlar vad han kommit fram till om försvarsspelet främst. Kristian lanserar också en idé kring hur han vill att Blåvitt ska spela framgent. Håll till godo!

Efter matchen hemma mot Falkenberg står det klart att blåvitt har problem.Flera problem faktiskt.Vi skapar chanser men missar alldeles för många för att det ska vara bra. Vi är dåliga i försvarsspelet.
Jag ska försöka förklara hur jag tänker. Jag börjar prata om korridorer (se bild 1). Korridorerna är 5 till antalet där de tre i mitten är den centrala korridorerna och här vill man inte släppa in motståndet på egen planhalva.

Bild 1

Sen har vi spelytorna som är fyra till antalet (se bild 2). Yta märkt U är utgångsytan och är framför motståndarens anfallare. Yta 1 är framför motståndarens mittfältare. Yta 2 är framför motståndarens försvar. Yta 3 är framför motståndarens målvakt.

Bild 2

Och så har vi även något vi kallar tredjedelar (se bild 3). Första tredjedelen är på defensiv planhalva. Andra tredjedelen är på mitten och tredje tredjedelen är på offensiv planhalva.

Bild 3

Beroende på hur man taktiskt lagt upp hur man ska spela används alla tre:

  1. Korridorer
  2. Spelytor
  3. Tredjedelar

I matchförberedelserna pratar man om hur man ska agera i korridorerna, spelytorna och tredjedelarna. Man pratar om när man ska gå upp i press, hur man ska jobba med överflyttningar och hur man ska krympa ytorna i de centrala korridorerna (2-4).
Men efter matchen hemma mot Falkenberg står det klart att det inte är så. Låt mig förklara hur jag menar med hjälp av bilder:

1: Det röda strecket visar spelavståndet i lagdelen mittfält och som ni ser är avståndet alldeles för långt och Falkenberg kan enkelt spela in bollen centralt genom vårt mittfält till spelyta 2 och här vill vi inte ha någon motståndare rättvänd med bollen under kontroll.

Bild: Dplay/kanal 5

2: Här ser vi ett exempel på när spelavståndet mellan lagdelarna är för stort. Här är mittfältet på väg framåt och backlinjen följer inte med vilket skapar en stor yta i spelyta 2. Här har Falkenbergsspelaren bollen under kontroll och rättvänd. Har flera passningsalternativ. Vi har ingen press och vi har inget understöd.

Bild: Dplay/kanal 5

3: Här ser vi fyra mittfältare i en kvadrat. Vilket lämnar en stor yta ledig för Falkenberg att ta sig igenom. Om ni är uppmärksamma ser ni att alla blåvita spelare tittar på bollen. Man glömmer bort motståndaren vilket leder till att man måste hitta rätt i nästa situation utan att egentligen veta var motståndarna befinner sig, såvida man inte vinner bollen då.

Bild: Dplay/kanal 5

Tyvärr så ser det ut så här i varje match. Ja, vi skapar chanser men det hjälper oss ju inte om vi har ett försvarsspel som inte fungerar. I slutändan är det resultatet som räknas. Det spelar ingen roll att vi skapar chanser för vi vinner inga matcher på att bara skapa chanser när vi inte kan ta tillvara på dessa.

Jag skulle vilja att vi provar ett annat spelsystem men har vi rätt spelare för det? Så här tänker jag: 2-3-2-2-1 (se bild nedan) I anfall ser laget ut som nedan och vid försvar krymper vi ytorna och släpper de yttre korridorerna.

Vi jobbar med överflyttning vilket betyder att vi släpper den bortre ytterkorridoren om bollen är på andra sidan. Är bollen i mitten lämnar vi det två ytterkorridorerna utan spelare men det betyder inte att vi inte försvarar de om bollen kommer dit. Vi jobbar med press och täckning/understöd över hela planen. Vid felvänd motståndare med boll pressar vi hårt för att erövra bollen.

Vi tackar Kristian för analysen och så får vi se om Poya nappar på förslaget.

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier