Efter mycket om och men är det äntligen dags att dra igång årets allsvenska! BaraBen hörde av sig till fem Blåvita profiler i form av Torbjörn ”Gud” Nilsson, Thomas Olsson, John Alvbåge, Patric ”Långås” Andersson och David Boo Wiklander som alla har tittat i den allsvenska spåkulan för BaraBens räkning. Dessutom har BaraBen-profilerna Dan Ahlman, Markus Hankins, Antonijo Matanovic, Daniel Andrén och Erik Nilson gnuggat geniknölarna för att leverera sina, mer eller mindre välgrundade, allsvenska förutsägelser.

Det är en svår Allsvenska att tippa i år. Dels för uppehållet och dels för att man inte kan kolla av träningsmatcher. Ibland kan du se om vissa lag fått till det med truppen och du kan avläsa på träningsmatcher att det fungerar.

Malmö FF har sin starka trupp där många spelare som mest får sitta på bänken skulle vara startspelare i många andra lag. Jag tror också revanschbegäret har fått spelarna att tända till.

Hammarby med eller utan Zlatan kommer att slåss om guldet ända in på slutet i år är mitt tips.

IFK Göteborg har fått till sig två starka namn men Jakob har ett tag kvar innan han kan konkurrera om en startplats. När det gäller Alex Farnerud är han en skicklig fotbollsspelare som kommer att passa in i lagets spelstil. Om han sedan har förmågan att dra med sig ett helt lag när det tar emot är jag mer tveksam till.

Varberg och IK Sirius är lagen som får spela i Superettan 2021.

Säsongen 2020 kommer bli ett år som vi aldrig kommer glömma, vi går in i säsongen med förutsättningar som vi aldrig varit med om förut. Vi går rakt in i tävlingssäsongen och det finns inga träningsmatcher eller SC-matcher i färskt minne som man kan analysera och bygga sitt tips kring. Vi går in i en säsong med extremt tätt matchande, ingen publik, möjligheten att göra fem byten… ja det är en mycket märklig och svåranalyserad säsong men jag ska göra mitt bästa!

Vi börjar med det viktigaste, 2020 års svenska mästare det vill säga IFK Göteborg! Jag må vara naiv men vafan nu är det dags att vi levlar upp! Jag väljer att tro på Poyas och Ferrans projekt, nu är det upp till bevis. Tredje säsongen för Poya och andra för Ferran. Blåvitts spelare verkar vara extremt nöjda med tränarstaben, de beskrivs som oerhört professionella och intressanta. Även utomstående personer såsom, exempelvis Jens Fjällström, uttrycker hur de är djupt imponerade över IFK Göteborgs arbetssätt. När jag själv är på Kamratgården gillar jag det jag ser och nu är det dags att skörda frukten av tre års arbete från Poya. Vi SKA vara med och slåss om de finaste placeringarna och då kan vi lika gärna passa på att plocka guldet. Vi har flera unga spelare som kommer ta ytterligare kliv i år, vi har fått in, om han kommer upp till gammal god nivå, allsvenskans klart bästa spelare i form av Jakob Johansson. Alexander Farnerud har kommit in som en spännande joker och får han vara skadefri tror jag att han kommer vara oerhört viktig för laget i år. Jag tror att Aiesh kommer explodera i år och leverera både assist och mål, han kommer ställa till det för varenda vänsterback som får den otacksamma uppgiften att försöka stoppa honom. Kryddar vi dessutom det här laget med en fin mittback (Ragge, Bjärsa?) och kanske till och med får in Marcus Berg ja då är det sannerligen bara guld som ska vara målbilden!

Hammarby hade en oerhört imponerande offensiv senaste säsongen och slipper man Zlatan i år tror jag att de kommer fortsätta leverera. Paulinho är ett intressant nyförvärv och Billborn blir allt mer varm i kläderna. Hammarby blir vår största utmanare och tar det stora silvret!

Malmö FF då säger ni… ja de ska nog vara glada om de tar den tredjeplats som jag har placerat dem på. De må vara, i särklass, det rikaste laget i allsvenskan men truppsammansättningen känns oerhört framtung. Backlinjen är jag inte speciellt imponerad av men offensiven är på pappret oerhört stark, men hur bra är egentligen IKT och Toivonen? Och hur ska Jon Dahl Tomasson hålla övriga anfallare nöjda? Man har Antonsson, Berget, Molins och Prica som alla anser att de ska spela. Det har redan ryktats om att det har skurit sig mellan Tomasson och flera spelare och Malmö har egentligen allt att förlora, nej det här gänget kommer inte plocka något SM-guld i år…

Djurgården får något av en baksmälla i år men likt en rutinerad alkoholist lyckas de ändå ta sig igenom dagen efter på ett acceptabelt vis och släpar sig upp på en fjärdeplats men säsongen 2021 kommer inte vara nådig mot SuperDuperBosses lagbygge, men det tar vi i nästa års tips.

Rikard Norling får fortsätta gnugga vidare med AIK men i år ska han tydligen spela en frejdig och rolig fotboll. För fan Rikard, ta dig inte vatten över huvudet nu… eller jo gör det. Det ska bli kul att se detta AIK ta sin sämsta placering sedan 2010 när man i år landar på en femteplats.

Totte Nyman stänker in några baljor, Haksabanovic blixtrar till ibland och Simon Thern kör på men det räcker inte högre upp än till plats sex.

BK Häcken då? Spännande, roliga Häcken… nej, det här blir inte året då de ”äntligen” levererar. Detta ålderstigna gäng lyfter inte, ekonomin är kaos, personal sparkas och det är bara Balkander som envist kommer ha skygglapparna på och likt Trump gapa om en förträfflighet som helt enkelt inte existerar.

Elfsborg, nä jag orkar fan inte skriva något om Elfsborg. De kommer åtta och så var det med det.

Örebro kommer alltid nia och så även i år.

Jocke Perssons Varberg kommer vara årets överraskning, man kommer in med noll respekt och kommer vara den där roliga uppstickaren som charmar stora delar av fotbollssverige och det räcker till en finfin tiondeplats.

Nanne är tillbaks efter sin sjukskrivning och han kan Kalmar FF utan och innan. Han får jobbet gjort och i år räcker det till en elfteplats.

Helsingborg, föreningen med noll självinsikt, kör på som vanligt. De trycker gasen i botten och hoppas att kommunen ska rädda dem ännu en gång. Jag räknar kallt med att Helsingborgs kommunpolitiker plockar fram hjärtstartaren och tillsammans med Olof Mellbergs ledarskap räcker det till en tolfteplats.

Kennedy Igboananike håller ensam Sirius över kvalstrecket. Han stänker in 13 mål, 13 viktiga mål och det leder till just plats 13 i årets allsvenska.

Mjällby rivstartar säsongen, de är den uppskrivna nykomlingen och rider på den vågen. Man kommer vara uppe och nosa på en europaplats men 10-12 matcher in i säsongen kommer raset och det är ett ras som ger dem en kvalplats.

Falkenberg åker ur i år, man är helt enkelt inte tillräckligt bra och kommer befinna sig under strecket större delen av säsongen.

Östersund förtjänar inget annant än att försvinna från den svenska fotbollsscenen och jag kan inte placera dem någon annanstans än sist. Skäms på er!

IFK Göteborg kom 7:a förra året men var värda mer. Man spelade offensivt och tog kommandot i matcherna. Truppen är intakt och ser bra ut. Framförallt mittfältet där August och Alhassan var riktigt bra förra året. Nu har även Jacob tillkommit och det är en klippa att bygga ett lag kring. Mittfältet ser urstarkt ut! IFK Göteborg blir säsongens överraskning som 2:a.

Malmö FF är inte mycket att göra åt. De har flest spelare med kvalité och kommer klara det täta matchandet bäst.

Norköping är unga och snabba. De vinner sina hemmamatcher men räcker inte hela vägen.

Stockholmslagen har starka trupper men kommer störas mest av europaspel och att det inte är publik på matcherna. De blir en besvikelse allihopa!

Helsingborg gör en bättre säsong än förra året. Mellberg kommer styra upp Helsingborgs defensiv och göra dem svårslagna.

I Östersund går luften ur helt och de åker ur!

Det kommer ju att bli en väldigt intressant allsvenska ur ett sportsligt perspektiv. Utan publik under en längre (eller hela) del av säsongen lär hemmafördelen bli mindre utslagsgivande, vilket i sin tur kan slå lite hur som helst. Det enda jag är ganska säker på är att Bajen kommer att bli svårslagna. Nu när inte Tankovic verkar dra och de kanske kan få in Ibra har de en anfallsuppsättning som inte ens MFF är i närheten av. Med det sagt kan det nog bli väldigt tajt mellan de två i toppen. Blåvitt kommer att göra ett bättre resultat än ifjol tror jag och knipa en fjärdeplats. Men några nesliga förluster mot några bottenlag kan ställa till det. ÖFK åker ut, om de inte t.o.m. blir diskade. Varberg klarar inte heller av första säsongen i allsvenskan. FFF klarar nog sig kvar precis, men kan mycket väl åka ur i kvalet.

Bild: Fredrik Aremyr

Här har ni facit gott folk! ”Tävlingen” är avgjord 🙂 skämt åsido är det alltid lika svårt att tippa en tabell men nu ska ni höra här. Allsvenskan är numera uppdelad i tre tydliga block! Topplagen, mittenlagen och bottenlagen. Extremt tydligt numera om man jämför med för bara 3-4 år sen då det var betydligt jämnare. Något har hänt med den så extremt jämna Allsvenskan. Topplagen blir bara bättre och bottenlagen blir bara sämre och där emellan skvalpar några lag som är i tomma intet, varken dåliga eller bra helt enkelt. Så är det, det är ren fakta. En ganska spännande utveckling ändå må man säga.

Då går vi in på lagen : 
Om vi startar i botten så tror jag Hallandslagen får det svårt även om jag har en känsla att Varberg skulle kunna överraska lite. Varför jag tror det vet jag ej, bara en känsla. Längst ner i botten hamnar då ”Falcon Alkoholfri-gänget”. Något lag ska ju göra det. FFF håller traditionen vid liv att åka ner efter 2-3 år för att sen återkomma efter en kortare sejour i Superettan.

Östersund borde egentligen komma bra till i serien i år då man inte ska underskatta den där ”vi mot dom känslan” som klubben skapat. De ekonomiska bekymren lär bara växa under året och risken är att det skiter sig totalt, en personlig favorit är Aly Keita i Östersunds mål men han blir såld till Potters Brighton mitt i säsongen och sen blir det ännu svårare.

Nannes Kalmar ångar på men med en Elm mindre så ser jag ingen jätteutveckling ifrån förra året. Mitt gamla fina Sirius har en yngre trupp i år och lär få bekymmer när man saknar långtidsskadade Sam Lundholm som tillhör seriens absolut skickligaste spelare. Stefano Vecchia är dock tillbaka men avsaknaden av Robert Åhman Persson och John Alvbåge (!!!!!!) blir för stor och de kommer att få slåss för sin överlevnad 🙂

Helsingborg har kanske seriens bästa keeper i Anders Lindegaard och Allsvenskans absolut bästa fotbollsarena i Olympia men annars så är jag mest trött på deras alltid lika stora ekonomiska bekymmer där kommunen år efter år slänger in skattepengar och ska ”rädda” föreningen. Hade jag varit bosatt i Helsingborg så hade jag gått till kommunhuset och bajsat i brevlådan som ett statement att nu så får det vara nog. (Mitt bryska uttalande grundar sig i att HIF hade 40 mille minus år 2004 och ÖSK hade 349.000kr minus och ÖSK skickades ner och HIF fick vara var, det glömmer aldrig en svartvit)

Mjällby blir årets överraskning. De är ett svinjobbigt lag att möta. Inte ett enda lag i serien gillar att komma till inavelns Mecka, Strandvallen. Ett lag jag har respekt för och jag tror på dem i år. Heja Mjällby.

Sen kommer vi till kampen om att vara bäst utav mittenlagen! Den fighten står emellan fina Örebro SK och fina Elfsborg. Två fina föreningar som är stabila och som har många duktiga spelare men som lag så är de inte där uppe ibland topplagen… än. De kommer att få slåss sinsemellan om att bli det bästa ”mittenlaget”.

Nu kommer vi då till ”topplagen”! BK Häcken har potentialen att vinna hela Allsvenskan men av någon anledning så når de aldrig hela vägen, men det kommer. Inom 3-5 år så kan de mycket väl ta ett guld men just i år så tror jag att de kommer att ligga bra till länge men så fort de själva inser att det inte kommer bli guld så kommer de att krokna. De har en av Allsvenskans absolut bästa keepers i Abrahamsson, han är Allsvenskans Jan Oblak, dvs äckligt stabil och bara jävligt bra. Faktum är att BK Häckens trupp är fantastisk. Erik Friberg och Faltsetas är två personliga favoriter som jag alltid velat spela med. Men ser man till anfallsuppsättningen så är den grym och Søderlund kan bli ett galet bra vapen! Sen årets nykomling på fotbollsgalan 2020 blir Patrik Wålemark, kom ihåg vart ni läste det först gott folk!

Norrköping ogillar jag starkt efter säsongen 2015! 😉 Peking har Isak Pettersson och Simon Thern som jag gillar sen… ja… vi går vidare.

Djurgården är kanske seriens bästa hemmalag, de har gjort Tele2 Arena till sin borg men avsaknaden av Danielsson kan bli för stor och en liten baksmälla efter förra årets succéår kan infinna sig. Peakade hela truppen 2019 eller kan de göra det igen? Det får vi se.

Då kommer vi till vårt kära IFK. Blåvitt tror jag kan bli ett av årets överraskningslag tillsammans med Mjällby och Varberg. Dels för att de fått in bra killar som Jake, Jallow och Farnerud men jag måste ju vara lite positiv när jag ändå ska skriva här också… haha! Skämt åsido så känns det bara som att klubben har fått sina år på sig att göra den ombyggnationen som man velat efter Grens uttåg och det är väl helt enkelt dags för IFK att börja blanda sig i toppen igen efter några års mittenkrig.

Jag väntar fortfarande på den där utlovade nya härliga possessionsfotbollen som skulle komma med Poya och Ferran, men jag vet att de gör enormt bra saker, absolut! Missförstå mig inte men jag tycker fortfarande att man spelar upp för lite bakifrån och kan äga mer boll. Men stooooor kvalité offensivt finns det i fina Sana, härliga Söder och grymma Hosam Aiesh. Jag tror också att både Kharaishvili och Yusuf kommer ta ytterligare steg i år eftersom båda är redo och sugna på att säljas till större ligor, där cashar IFK in ca 20-40 mille efter säsongen. Farnerud är ett smart köp, extremt rutinerad och en av Allsvenskans skickligaste med boll. Jag hoppas man använder honom rätt, man ska veta att han har en enorm erfarenhet och han vet vad som krävs för att gå ifrån att vara en lovande stortalang till att bli ett etablerat proffs. Jag hoppas alla unga spelare talar med Alex och att Alex ”undervisar” alla talanger hur man ska göra för att ta just det så viktiga steget! En förebild. Jag väntar dock lite extra på den där extrema ”talang boomen” som utlovades för sådär 2 år sen. Absolut lyfts det fram många unga killar men faktum är det är få som tar steget till att bli ordinarie (Erlingmark ett undantag) . Absolut Benjamin Nygren var ett extremfall men jag väntar fortfarande på att killar som Alexandersson, Holm, Titi, Wikström och Tolinsson mfl ska få mer speltid. In med minst en av dem i startelvan så man kan se den där stora enorma satsningen som man talade högt om då för bara något år sen. Absolut ska de elva ”bästa” spela men eftersom man talade så varmt om den där egna röda långsiktiga tråden om sin egna akademi så vill man ju som supporter också sen se den tråden. Positiv då med den nya regeln att man får göra fem spelarbyten! Två eller tre av de fem spelarbytena man får göra bör vara egna akademispelare som kommer in i varje match (nästan) om de inte startar, tycker jag. Det tuffa spelschemat kommer att testa alla lagens trupper rejält i år och kanske speciellt i inledningen vilket borde tala för att flera av de unga kommer få en hel del speltid i Blåvitt!

Jag hoppas och tror IFK kan fortsätta ta steg framåt och jag tar nog i lite extra när jag tippar IFK som fyra men det är mycket hjärta i mitt tips och jag hoppas på det bästa för klubben! ”Heja Blåvitt” som Schytts en gång sa!

Sen i den absoluta toppen så är det seriens giganter som kommer att göra upp. MFF utan Rosenberg och med ny tränare som man hör att det tisslas och tasslas omkring kommer inte kunna nå Zlatans Hammarby. Jag tror Zlatan kommer att ansluta och spela i Bajen under året och med honom i Hammarby och i Allsvenskan så blir de för bra och vinner. Wow vad grymt om det blir så! Det måste vi alla erkänna att Z i Allsvenskan skulle vara något alldeles, alldeles extra.(Faktum är att det bara är två spelare ifrån VM truppen 2006 som fortfarande är aktiva, Zlatan är en och gissa vem den andra är? hihi, haha…)

AIK blir trea. Alltid med där uppe och med IFK-supportern Sebastian Larsson på mitten (fantastisk spelare!) så är de ju enormt starka. Det ska bli spännande att se deras nya keeper Jacob Haugaard också, tror han kan bli en bjässe i målet för Gnaget.

1. Djurgården: Stabil ekonomi, stabil trupp där tappen inte är för stora och där Danielsson är på väg tillbaka. Enda frågetecknet är målvaktssidan. Vem tar täten och håller lika bra som Vaio gjorde förra hösten?

2. Hammarby: Går fortsatt åt rätt håll men kommer tappa spelare denna sommar som den avgörande faktorn till att man inte får hem guldet. Ekonomin klarar inte av publiktappet och att ha kvar samma trupp säsongen ut.

3. Malmö FF: Rikast i riket men materialet är inte guldmaterial. Ola Toivonen är ett kanonförvärv men försvaret är inte på den absoluta toppen för att guldet ska bärgas. En bred och namnkunnig trupp. Kommer JDT klara av konflikterna eller räddas han av det täta spelschemat så alla får spela? Jag tror inte det, han är dansk och konflikter kommer råda hela säsongen lång.

4. IFK Göteborg: Vi klättrar uppåt. En mittback in så har vi stabil grund att jobba framåt. Hosam Aiesh blir det stora utropstecknet. Jag ser personligen denna säsong som en framgång. Fina Europaplatsen 2021 säkras tack vare cupguld.

5. IFK Norrköping: Satsar ungt, kommer sälja och kommer ha det som prio för att ekonomin ska vara i balans. Tappar fäste från toppstriden.

6. AIK: Tråkiga gnaget ska bli roliga Atalanta. Från att vinna guld 2018 till att vara med i toppen 2019 så ska AIK ändra sin spelstil. Det ska vara roligare att kolla på laget. Har man truppen för detta? Både ja och nej, men kommer Norling klara av trycket? Svar ja, men det tar tid att bygga nytt.

7. BK Häcken: Bra norskt förvärv annars skrämmer inte Häcken. Enda som talar emot mitt tips är erfarenheten att spela inför nästintill tomma läktare som kan ge det vanliga drivet men nej, inte i år Häcken.

8. Elfsborg: Börjar gå åt rätt håll säger jag men det är myrsteg framåt. Jesper Karlsson blir en attraktion denna säsong.

9. Helsingborg: Bra, spännande trupp dock väldigt tunn. Det blir HIF:s fall bakåt men tabellmässigt tar man över ÖSK placeringen tack vare mixen av ungt och gammalt som tar klubben framåt. Ekonomin löser kommunen IGEN

10. Kalmar FF: Nanne löser biffen. Hejdå förra årets kvalspel, hello klättring uppåt. Kalmar blir Kalmar igen.

11. Mjällby: Farliga Mjällby! En kaxig nykomling.

12. Örebro: Värvar Div 1- och Superettanspelare och tappar spelare. ÖSK:s nedmontering fortsätter

13. IK Sirius: Det blir kval för Rydströms gäng. Farväl till flertalet trotjänare för en föryngring utav truppen. Kennedy I in förvisso men F-kassans hatklubb inom fotbollen ska inte komma ovanför kvalplats i år. No Haglund, no party.

14. Varberg: Jocke Perssons mannar klarar kvalet. Kommer imponera under våren för att sen falla ner totalt under hösten.

15. Falkenberg: Vi vinkar farväl till den alkoholfria arenan. Det gick inte denna gång.

16. Östesunds FK: Går i konkurs senast i september.

Vad kul det skall bli med fotboll igen. Det var längesedan jag var så taggad på att få se matcher igen, hoppas ni alla tycker detsamma. Sverige har ju alltid haft en lång försäsong men i år har den blivit ännu längre och vad kan det ha för betydelse? Jo, jag tror att vi får se lag som är superduktiga taktiskt och förhoppningsvis kommer vi få se lag som är väldigt taggade på att spela bra fotboll. Hur serien kommer sluta har jag ju ingen aning om, men jag skall ge mig på ett försök att gissa. Min utgångspunkt i livet är att göra det mesta med hjärtat och så får det bli även nu när jag ska tippa. Vilket jag aldrig gör annars…

Topp tre är det ju ingen tvekan på. Bajen, Peking och Blåvitt. Inte bara för att de har (utan tvekan) de bästa inmarschlåtarna, speciellt nu när även Norrköping har en fin låt som jag tycker Marcus Krunegård har gjort förbannat bra.

Bajen – På första plats tänker jag spontant. Hade serien 2019 varit några omgångar längre så hade de tagit guldet förra året, ingen tvekan om det. Dessutom har de haft en bra kvalitet på träningarna, speciellt under tiden Z var på plats, enligt rapporter från mina källor. Fysen sitter som en smäck. Till och med Imad har blivit uthållig och då finns det inget som stoppar dem!

Norrköping har några yngre förmågor som jag tror kommer växa in i laget mer och mer och få bärande roller. Nyman, Fransson och Gerson är bra på att låta andra växa i deras närhet. Och så har de ju målvaktstränaren Maths som aldrig lämnar något åt slumpen och det gör att de unga känner trygghet och vågar ta för sig.

Blåvitt ser jag som ett gäng som har spelat ihop sig bra efter några tuffa säsonger. De spelar en rolig fotboll och är fotboll kul i Göteborg då hamnar man i toppen, Poya är dessutom mycket bättre fotbollstränare än padelspelare och det kommer han och laget ha stor nytta av under säsongen. När Ferran är klar med Johansson och Farnerud så kommer det duka upp faten för de unga och hungriga och Söder gör ju alltid mål, behövs inte mer än så.

Malmö tippar jag då på fjärdeplats och det är väl endast för att de har ett för bra lag för att vinna. Kanske konstigt resonemang men ibland faller inte alla bitarna på plats, hur bra man än är.

Lite kort om botten. En sak är säker, Östersund skall inte spela Svensk Elitfotboll just nu på grund av anledningar som ni säkert förstår. Dock önskar jag alla spelare och ledare en grym säsong så att de kan spela vidare i Allsvenskan med de lag som gör rätt för sig efter bästa förmåga och resurser eller att grabbarna tar sig ut till Europeiska klubbar! Hoppas verkligen vi ses snart på en Allsvensk arena, det är först när man lever utan något som man faktiskt förstår hur mycket man saknar det.

Om vi börjar i botten tror jag att Varberg kommer att få åka tillbaka med vändande post, trots att de ställer upp med en och annan tidigare Blåvitt-junior. Truppen är varken spetsig eller bred, med allsvenska mått mätt. Lägger in en liten brasklapp för att de kommer kunna ställa till det lite för något eller några konstgräslag, men inte på ett sätt som renderar åkpass även för allsvenskan 2021.

Östersund plågas av inre stridigheter och håglösheten man visade upp i sista omgången 2019 var talande. Luften hade gått ur dem och inte mycket positivt har skrivits om klubben sedan dess. Påhittade sponsorer räddade elitlicensen och det man kan hoppas på är att de klarar säsongen så att de inte ställer till med någon form av omräkning av tabellen. Även Sirius är ett lag som sägs plågas av stridigheter där det ryktas om att truppen och tränare Rydström inte drar helt jämt. Släpper väletablerade spelare som Jesper Arvidsson och Philip Haglund inför säsongen. Spelare som jag tror hade varit viktiga att kunna luta sig mot ett år som detta.

Mjällby kan bli något av en överraskning. En jobbig bortamatch för många av konstgräslagen. Min känsla är att man kommer låta gräset växa, strunta i att vattna och göra allt som står i deras makt för att göra det svårt när konstgräslagen från nor…när konstgräslagen kommer på besök.

Falkenberg drar nytta av att serien ser relativt svag ut och de vet vad som krävs av dem för att överleva. De kommer ha stor nytta av all dramatik som förra säsongen inbringade. Örebro är Örebro och kommer hamna någonstans i det nedre skiktet av mittenriket. Kalmar FF slipper lägga upp sitt spel kring den evigt skade- och sjukdomsförföljde Rasmus Elm och det blir nog en blessing in disguise. Nanne Bergstrand tar dem tillbaka till grunderna och en trygg placering i årets allsvenska.

Helsingborg med Olof Mellberg vid rodret kan vara så väl fågel som fisk, men jag väljer att placera dem mittemellan. De har nog inte kvalitet nog för att blanda sig i toppen och frågan är hur vinnarskalle Mellberg tacklar motgångar.

AIK på plats åtta? Ja, var skulle du själv placera dem? Klart är att de har kvalitet i truppen. Vad som också står klart är att en stor del av truppen med stormsteg närmar sig pension. Hur ska den här ålderstigna truppen klara ett tvåfrontskrig? Reviderar min bild av AIK om de åker ur kvalet till Europa League i ett tidigt skede.

Häcken, Norrköping och Djurgården kommer att göra upp om platserna strax under den absoluta toppen. Vad jag hör är man inte helt nöjda med Gustaf Nilsson, å andra sidan har de två riktigt fina anfallare i Tuominen och Søderlund. Kanske underskattar jag BK Häcken? Djurgården kommer att få det tufft med att balansera kval och allsvenska. Buya Turay lämnade och tog med sig djupledshotet. Kujovic är en stabil allsvensk forward som kommer att göra sina mål, men han kommer inte att trycka ner motståndarnas backlinje på samma sätt som föregångaren gjorde. Vinden verkar ha vänt lite för IFK Norrköping i och med att skriverierna har börjat handla om maktkamp och en missnöjd spelartrupp snarare än Jens Gustafssons (förlåter aldrig att han lät Selakovic sitta kvar på bänken i sin sista match) förmåga att gjuta nytt mod i stukade talanger.

Hammarby får se upp för pollen i år. Klart att de flesta i Bajen kan spela på gräs, men hoppandet mellan gräs och plast (dags att förbjuda eländet snart, va?) kommer att kosta på och slita på en relativt bred trupp. Tankovic är väl i princip borträknad och hur ersätter man honom? Hur många mål har Paulinho i sig 2020? Vem ska de ställa i mål? Frågorna är många. Om det visar sig att Zlatan skriver på ett kontrakt med sitt senaste projekt är jag beredd att säga att Hammarby joggar hem allsvenskan, men vad jag förstår tyder väldigt lite på det.

Blåvitt står inför en intressant säsong med en, sett till mittfält, relativt bred trupp. Paka ska vara redo och kan lyckligtvis användas på flera positioner, detsamma gäller för Sana som kan vikariera på i stort sett samtliga positioner. Jakob Johansson kommer att tillföra allt. Hasse är ett år äldre med allt vad det innebär. Robin Söder får hjälp av rutinerade Alexander Farnerud med avlastning. Bli inte förvånad om Farnerud noteras för omkring tio poäng i år. Ytterbackarna gick från klarhet till klarhet under fjolåret och så ska August Erlingmark in någonstans också.

Malmö FF står bäst rustade för ett tvåfrontsslag med sin breda trupp. Deras räddning är i mångt och mycket tätt matchande eftersom det kommer tvinga Dahl Tomasson till rotation, något som kan skapa viss harmoni bland alla vinnarskallar i truppen. Men hur tänker han handskas med en missnöjd Molins? Nyckelspelare som Rasmus Bengtsson kan gå sönder utan att det för den delen skapar panik.

Jag är förmodligen inte ensam om att ha Malmö som segrare. De har överlägset bäst spelartrupp på pappret. Tror även att de är oerhört revanschsugna efter fjolårets andraplacering.

De som kan utmana Malmö är enligt mig Hammarby. De hade en fantastisk offensiv förra året och i år har de fått in Paulinho som är en pålitlig målskytt.

IFK Göteborg kan ta ytterligare kliv i år. Starten blir väldigt avgörande för hur det senare kommer sluta. Man har värvat bra där Jakob Johansson naturligtvis sticker ut. Kanske även kan bli fler nyförvärv under sommaren?

I botten kommer det vara tajt mellan fyra lag. Då jag är hallänning hoppas jag att Falkenberg klarar sig kvar och att Varbergs Bois med Joakim Persson får kvala.

Jon Dahl Tomassons Malmö FF har inte bara ett favorittryck, utan de förväntas vinna i princip varenda match. Och favorittrycket i all ära, men inför serien kan jag inte se hur någon ska stoppa dem, mer än i någon enstaka match. Interna käbbel i all ära, lyxen att (eventuellt) ha kvalitetsspelare som Guillermo Molins utanför startelvan är en som inga andra lag i Sverige har.

Bajens satsning i all ära. Bajen ja, som framför allt norpat BK Häckens fixstjärna Paulinho – som det ska bli ytterst intressant att se i denna nya miljö. Före corona, i en värld med publik, hade jag sagt att detta var en perfekt miljö för brassen att ta nästa (/sista) steg i karriären, att lyfta sig en nivå till. Men utan den ”elektriska” atmosfären – i alla fall i sommar – blir det platt fall här. Bajen får problem av favorittrycket i år, där fjolårssäsongens prestation fått dem att segla upp som en guldkandidat i förhandstipsen. Jag tror Bajen skulle må bättre av att slippa pressen och har troligtvis den enskilt största nackdelen av årets publiklösa ligastart.

En stor fördel av att spela utan publik har däremot det enda ”topplaget” som gör detta till vardags: BK Häcken. Jag menar inte det här skämtsamt. Att ha en mindre publik och därmed vara vana vid att prestera utan den ”12:e spelaren” lyfter en över dagens egentliga förmåga kan ge Häcken (och en del andra lag med mindre publiktryck) en flygande start 2020. Men vad händer när restriktionerna lyfts i höst och fans väller in på arenorna likt kalvar på grönbete? Blir det en motsatt effekt då, tro? Jag tror det. Och hur ska en förening som bygger sin interna story kring underdog-perspektivet prestera när det är tomt på läktarna? När varje match är en La Manga-match som faktiskt gäller poäng och tabellpositioner? Hur taggar man till då? Jag tror Häcken rusar som en raket i sommar och faller ihop som ett korthus till hösten.

AIK tror jag blir något av den diametrala motsatsen till lilla Häcken. Det blir lite trögt att hitta rätt till en början, men Goitom, Ofori, Bahoui och islänningen med namnet jag inte orkar Googla, men Kålben heter han la i förnamn – så kommer AIK:s styrka visa sig efterhand. Jag tycker det här laget är underskattat och är minst lika bra som regerande mästarna och hajpade Bajen. Det tar emot för en blåvit själ, men jag tror Gnaget har smygläge i år och trots, eller kanske tack vare, Norlings excentriska idéer kan det bli medaljläge för Solnalaget. Vilket är välbehövligt med tanke på den ekonomiska situation man försatt sig i genom en våldsam satsning precis före Corona slog till. AIK är i behov av publikintäkter och det snabbt…

Blåvitt då? Jag tror att de håller ungefär samma nivå som Peking, Bajen, DIF och Häcken. Egentligen AIK med, det här är klustret bakom MFF där positionerna egentligen kan hamna precis hur som helst – men där en bra start kan bli helt avgörande för om det är Europaplats eller svidande ”usel” sjundeplats som blir slutresultatet… Silly Season är avgörande för Blåvitt då det är en, eller kanske två, försvarsspelare som måste in för att lyfta laget från ett hotande mittenträsk. Emil Holm hade varit borta hela våren, men tack vare Covid-19 hinner han spela en större del av säsongen – och blir i mina ögon ett av allsvenskans största utropstecken. Kombinerat med att Aiesh, Paka och Giorgi alla tre har en fot genom dörren till det internationella genombrottet, ger Blåvitt ett otroligt intressant lag. Lägg in en Bjärsmyr eller Ragnar i mittlåset på det? Ja, då kan det här laget snabbt joina AIK, DIF och Peking i kampen om att utmana MFF.

Så: om Bajen vinner SM-guld i år lovar jag att cykla till Christiania och köpa en rökbar lunch iklädd en grönvit tröja. It ain’t gonna happen.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier