Tyvärr får vi inte se eller höra några ramsor under de allsvenska matcherna i år. Åtminstone inte förrän tidigast till hösten. Något som är dåligt för svensk elitfotboll på många sätt, men som i dagsläget är ett nödvändigt ont.

Publik, var god dröj.

I både Tyskland och Danmark har ligorna också startat utan publik, men där finns det flera exempel på hur klubbarna har försökt få med sig supportrarna på nya intressanta sätt. Därför uppmanar jag nu IFK Göteborg – och alla andra svenska klubbar – att försöka rida på den här vågen.

Redan nu vill jag peta in brasklappen att dessa alternativa former av supporterskap naturligtvis inte ersätter dem som involverar att stå på läktaren och sjunga fram sitt lag. Men tillfälliga lösningar i tuffa tider behövs och kan dessutom ge värdefulla perspektiv på hur man bäst kan stötta sin klubb.

• Storbildsskärmar med publik som ser matchen via Zoom
Bilderna från danska ligan fascinerade mig. Att supportrarna får se matchen tillsammans från distans är en väldigt rolig lösning. Det bör också gå att på något sätt synka sjungande här tror jag. Men oavsett en rolig idé som bör vara fullt genomförbar i det väldigt digitaliserade Sverige.

• Låt supportarna betala för en ”biljett”
Vi har alla läst om klubbarnas krisande finanser när publiken uteblir. Ett sätt att komma runt detta lite skulle kunna vara att utveckla konceptet som IFK Göteborg hade till träningsmatchen mot Falkenberg. Att folk via Swish får köpa en något billigare biljett till hemmamatchen.

• Livesänt uppsnack inför matcherna
Innan matcherna på Gamla Ullevi brukar vi få se ”Bebbens hörna” på storbildsskärmarna. Då och då med någon gammal spelare eller någon från klubbledningen. Det skulle vara lätt att bara göra detta digitalt och sända detta via exempelvis Instagram eller Facebook.

• Digitala tifon
I detta fall vänder jag mig väl mest till Supporterklubben Änglarna (vars nya podd ”Kan ni höra våran podd?” för övrigt är utmärkt, rekommenderas). Det kanske går att på något sätt få folk på Twitter att synkroniserat fylla flödena med blåvita flaggor eller liknande? Denna tanke är inte riktigt konkretiserad från mitt håll ska sägas, men jag tror att vår fantastiska tifogrupp kan komma på något roligt.

• Insamlingar genom legendarerna
Vi är ju alla svaga för våra fina blåvita kulturbärare. Stora före detta spelare som betyder mycket för klubben. Det hade varit kul att se hur de laddar upp inför match, hur de gör när de ser matcherna. Detta skulle kunna vara en form av betaltjänst, där intäkterna går oavkortat till klubben. Betala några hundralappar så får du se Röde Ruben dricka bärs framför tv-apparaten, typ.

Det kanske redan finns planer från olika håll på att göra några av dessa saker – eller helt andra saker – men jag vill att både klubben och supportrarna börjar snacka om detta. När vi alla kommer att behöva se torftiga matcher utan ramsor och tifon behöver vi känna samhörigheten på andra sätt.

Heja Blåvitt hemifrån!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier