Så var det livat kring Allsvenskan igen. Glenn Hysén satt under påskledigheten och kastade ur sig vitsar till höger och vänster. Den ena sämre (eller bättre, beroende på hur man är lagd) än den andra. Det har han rätt att göra. Men så plötsligt kommer den, vitsen om att ”Allha heter Glenn i Göteborg”. Hosam Aiesh tycker att Hysén har gått över gränsen. Det har han rätt att göra.

Glenns tweet och Hosams reaktion

Det är en fin lag vi har i yttrandefriheten. Den går väl i princip ut på att en person får yttra sig fritt så länge den inte skadar någon, något förenklat. Sedan har vi religionsfrihetslagen som innebär att vi har rätten att tro på vad vi vill. Den ger oss också rätten att inte tro på ett smack. Vi behöver inte berätta för någon vad vi tror på, men vi har faktiskt rätten att göra det om vi vill.

Jag tänker inte ta rätten att skämta om vad man vill från Glenn Hysén (jag saknar för övrigt jurisdiktion att göra det). Jag tänker heller inte, genom att sitta tyst, ge de som nu hatar på Aiesh rätten att oemotsagda klanka ner på en av våra spelare. Hatet som riktas mot 25-årige Hosam Aiesh har gått över alla gränser, för det som skrivs om honom skyddas inte nödvändigtvis av yttrandefrihetslagen (ni vet den lagen ni hänvisar till).

Några reaktioner

Nu kommer vi få kämpa lite. Vi ska försöka hålla två tankar levande (bollar i luften) samtidigt. Det kan vara svårt. Glenn bröt antagligen inte mot lagen, det vågar jag nästan fastslå, min ringa erfarenhet av lagboken till trots. Men skämtet är riktat mot en minoritet och det reagerar Aiesh på. En person med så mycket erfarenhet borde veta bättre än så, menar han. Så utifrån min tolkning av det som hänt säger Aiesh att Glenn gått över gränsen genom att från sin uppburna position rikta ett skämt mot en grupp med mindre makt i samhället.

Jag kan hålla med Aiesh om att skämtet var onödigt (framför allt var det inte så roligt). Jag kan hålla med om att Glenn borde veta bättre. Jag kan också hålla med Glenn om att man får skämta om vad man vill och kan, från mitt perspektiv, hålla med om att skämtet var ganska harmlöst.

Båda nyttjar rätten att yttra sig fritt. Någonstans är det för mig, från mitt majoritetsperspektiv, så att ingen av dem per definition gjorde något fel. Fel gjorde däremot alla de som skriver obehagliga kommentarer om muslimer i allmänhet och Aiesh i synnerhet.

Sammanfattningsvis hoppas jag att de som skrivit de hatiska kommentarerna tänker ett varv till, raderar sina twetts, ber om ursäkt och går vidare. Sedan hoppas jag att de inte är supportrar till IFK Göteborg.


Categories:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier