Fakta om IFK Göteborg:

Arena: Gamla Ullevi (18 416 platser)

SM Guld: 18 st

Cupguld: 7 st

UEFA cupguld: 2 st

Antal säsonger i Allsvenskan: 87

Placering i maratontabellen: 2:a F

Säsongen 2019

Förra året summerades här på BaraBen kring IFK Göteborgs bokslut från 2007-2018. I denna artikel fokuserar vi på rapporten för 2019 och vilka händelser som är intressanta i positiv samt negativ bemärkelse.

När säsongen 2019 skulle börja fanns det flera ekonomiska frågetecken som skapade huvudbry. Klubben redovisade en vinst tack vare försäljningen utav Pontus Dahlberg men redovisade oroväckande poster som låg likviditet samt att de kortfristiga skulderna översteg omsättningstillgångarna. Lägg där till sjunkande publik och sponsorintäkter så skulle år 2019 med råge bli ett ekonomiskt dramatiskt år.

När säsongen 2019 sportsligt summeras så klarade IFK Göteborg av att nå en högre tabellplacering än vad generella mediakåren samt experter hade tippat klubben. Lägg därtill att man slog transferrekord när man sålde Benjamin Nygren till belgiska Genk plus ytterligare försäljningar som ska läggas in på kontot. Klubben sålde även Delsjöhallen för 6 miljoner kronor till kommunen för att stärka det egna kapitalet

Med sportslig säsong som slog mångas förväntningar kan man tro att IFK Göteborg nu har byggt upp den grund som behövs för att påbörja klättringen uppåt i tabellen. IFK Göteborg sluta sjua förra säsongen och deras ekonomiska siffror kommer på BaraBen jämföras med övriga klubbar som slutade högre upp i tabellen mer i detalj på kommande bloggar. För en gemensam nämnare klubbarna har som mer eller mindre parkerat sig högre upp i tabellen de senaste säsongerna är ekonomisk stabilitet över tid. Sportslig framgång sker på planen men verktygen kommer med likvida medel.

År 2019 redovisar IFK Göteborg en vinst på 11,7 miljoner kronor vilket är det bästa resultatet under 2010-talet. Är klubben på rätt väg? Kan klubben börja satsa hårdare mot bättre placeringar eller ska man iaktta en försiktighet? Bokslutet visar i mina ögon styrka, hot och utvecklingsmöjligheter.

Omsättning


IFK Göteborg redovisar för andra året i rad en uppgående omsättning för helåret och klubbens näst högsta omsättning i detta diagram. Det är positivt men ska vi ställa siffrorna mot övriga topp sju klubbarna i förra årets Allsvenska så är IFK Göteborgs omsättning den lägsta, förutsatt att Djurgårdens omsättning är högre (klubben har ej redovisat sin omsättning än).

Om vi jämför mellan 2018 och 2019 års omsättning så har intäktsposterna varit fördelade rent procentuellt på följande sätt utifrån de grafer jag valt att titta närmare på där 2018 års siffra anges i parantes

Matchintäkter: 20,9%(21,4%)

Sponsorer: 24,2% (26,2%)

Spelarförsäljning: 28,7% (29,5%)

Tv-Intäkter: 9,4% (7,9%)

Merchandise: 5,7% (5,2%)

Utgår man från ovanstående poster så har fördelningen sett ganska snarlika ut för respektive säsong från 2007 till 2019. Det som sticker ut är att man de två senaste säsongerna har lyckats sälja spelare för högre summor som starkt bidragit till en ökad omsättning. Likt BK Häcken och IFK Norrköping står sponsorerna för en större andel utav omsättningen än publikintäkter.

Ska vi summera omsättningen så är det positivt att klubben har en uppåtgående trend men man har en resa att göra för att komma ikapp övriga topp sju klubbarna. Då Djurgården ej redovisat sina siffror ännu så är närmast att komma ikapp IFK Norrköping som 2019 redovisade en omsättning på 174,5 miljoner kronor. Gemensam faktor för flera av lagen ovan IFK Göteborg i omsättning är att man har dragit in en hel del miljoner från Europaspel som ger en större avvikelse.

IFK Göteborg behöver fortsatt se över sina inkomstkällor och hur man kan få alla kanaler att öka för potentialen finns. Sen skulle ett cupguld ge en ytterligare inkomstkälla med deltagande i Europa League sammanhang

PublikintäkterFrån ett dystert 2018 där publiksnittet landade på under 10 000 åskådare så fick vi 2019 se en tillväxt med 2330 personer. Det är den tredje starkaste publiksnittet sen vi flyttade in till Gamla Ullevi 2009. Det ska läggas till att de första matcherna spelades på Ullevi som hjälpte till att dra upp siffrorna över helåret ett snäpp. Mot övriga topp sju klubbar landar IFK Göteborgs publiksnitt på en femte plats. Övriga lag som kom före har alla en gemensam nämnare i att ha en större arena som man fyller väl och som drar upp siffrorna.

Mindre glädjande är dock publikintäkterna. Dem ökar med cirka 1,6 miljoner kronor men slår man ut det per åskådare så sjunker snittintäkten mellan åren när vi tittar på snittintäkten per åskådare 2017-2019

2017: 187 kr

2018: 183 kr

2019: 157 kr

Vi ser att publiksnittet ligger i paritet med 2017 siffrorna men ändå sjunker intäkterna med cirka 5 miljoner kronor. Klubben har jobbat med kampanjer för att locka folk till arenan vilket är förståeligt i tider där de sportsliga resultaten har sviktat. Klubben behöver få upp publikintäkterna då dessa är en bra bit efter Stockholmsklubbarna samt Malmö FF, speciellt i tider där IFK Göteborg inte deltar i Europaspel.

För att IFK Göteborg ska växa i framtiden så är arenadiskussionen en fråga att titta på. Klubben har en arena som tar över 18 000 personer. I jämförelse med Stockholmslagen och Malmö FF behöver IFK Göteborg en större arena. Åsikter kan då komma att IFK Göteborg behöver fylla sina läktare i varenda match och det håller jag med om, däremot så finns potentialen och ett publikunderlag att jobba vidare på och arenan var allt mer välfylld under 2019 vilket är ett sundhetstecken. Vi ska komma ihåg att i matcherna mot Stockholmslagen och Malmö FF så kan inte publikantalet bli 18 000 då sektioner vid bortaklacken dras ner av säkerhetsskäl. Matcher övriga läktare har varit fullsatta på. IFK Göteborg har inte ekonomi eller med stor sannolikhet möjligheten att belåna en ny arena idag om man vill äga det i eget regi. Fram tills dess så måste Clean court frågan bearbetas fullt ut för att jobba fram ytterligare en inkomstkälla under matcharrangemang.

Sponsorer

Efter två års nedgång har klubben vänt sponsorintäkterna uppåt med liten marginal. Sponsorerna är viktiga för IFK Göteborg då intäkterna är större än publikintäkterna och man kan se utvecklingen på två sätt. Väljer man att se på det positiva sättet så ligger sponsorintäkterna i jämn balans med åren innan och det trots att klubben sen 2016 befunnit sig resultatmässigt i en sportslig kräftgång. Ska man se det mer i en negativ bemärkelse så hade man önskat att sponsorintäkterna hade ökat i högre takt. Detta med hänsyn till att BK Häcken förra året redovisade ökade sponsorintäkter med över 6 miljoner kronor och redovisar nu intäkter som överstiger 30 miljoner kronor. Jag väljer att se det från båda led. Ett stort tack till de sponsorer som pumpar in pengar i vått och torrt och att det finns potential att vidareutveckla affären som är gynnsam för alla parter.

Till 2020 känns det som att sponsorintäkterna kommer ligga kring samma nivå. Vi har en grund som är trygg men varumärket, publikunderlaget och det fina CSR arbete som klubben gör bör ge potential till ytterligare sponsorer så 40 miljoner kronor inom ett par år borde vara ett självklart mål för klubben

Då Hammarby och Djurgården inte släppt sina rapporter än så utgår jag i denna rapport från deras 2018 siffror. Där är IFK Göteborgs sponsorintäkter bra och klubben landar på en andra plats efter Malmö FF i skrivandet stund.

Spelarförsäljningar

IFK Göteborgs strategi att satsa på mer unga spelare betalar av sig väl de två senaste säsongerna. Förra årets intäkter är det näst högsta sen guldåret 2007. Likt vardagen för många andra klubbar i Sverige är spelarförsäljningar en förutsättning för att driva runt verksamheten. Även BK Häcken måste sälja spelare för att redovisa ett positivt rörelseresultat numera.

IFK Göteborg har sen 2007 sålt spelare för 265 miljoner. De klubbar som går att jämföra med som redovisar detta sen 2007 är

Malmö FF: 373 miljoner kronor

AIK: 281 miljoner kronor

Djurgården: 222 miljoner (+ försäljningar för 2019)

IFK Göteborgs ekonomiska situation har gjort det tvingande att spelarförsäljningar måste äga rum för att få ekonomin att överhuvudtaget ska gå runt. Samma sak gäller övriga klubbar men då ekonomin är svagare i klubben så är behovet större då man är mer känslig för ett större förlusttal än övriga klubbar i topp sju. Elaka tungor säger att utan Benjamin Nygren försäljningen så hade det per automatik gått dåligt. Det går att se det på flera sätt. Vad hade hänt om Paka inte skadad sig, vet vi verkligen om att klubbar inte budat på andra spelare men som klubben sagt nej till då man fick in en bra slant för Nygren? För talang finns det i klubben och försäljningar måste ske även i år för att klubben ska redovisa ett positivt resultat. Hur beroende man är är helt avgörande hur det bl.a går i svenska cupen. För bra intäkter får man i Europa League även om man inte går hela vägen till gruppspel

För 2020 behöver IFK Göteborg utifrån satt budget på 121 miljoner kr sälja spelare för kring 30-35 miljoner kronor. Detta grundar jag på att publik och sponsorintäkter ligger på samma nivå, men tar höjd att tv intäkterna stiger några miljoner och att merchandise ligger på samma nivå samt att intäkter som ej är med här ligger på samma nivå. Så ökade intäkter på berörda kanaler skapar ett mindre beroende av spelarförsäljningar men för att klara budgeten och ha tillväxt måste spelarförsäljningar ske i samma nivå som de två senaste åren och att övriga intäktsposter inte minskar

Tv-intäkter

IFK Göteborg får likt övriga klubbar en pott som delas upp mellan klubbarna. Hur stor fördelningen är baseras på klubbens fem senaste placeringar i tabellen. Placeringarna adderas ihop och ju lägre poäng man får desto mer fördelat får man av tv-intäkterna. Av topp sju lagen så ser poängfördelningen ut på följande sätt

Malmö FF/ AIK – 12 p

IFK Norrköping – 17 p

Djurgården – 24 p

BK Häcken – 32 p

IFK Göteborg.- 34 p

Hammarby – 38 p

IFK Göteborg har lägre poäng än Hammarby tack vare starka placeringar 2015-2016 (2:a resp 4:a). Till nästa säsong ryker andra platsen i poängsystemet. En ytterligare sjundeplats kommer leda till att klubben halkar efter än mer.

Trots vikande poäng så redovisar IFK Göteborg en rekordsiffra i tv-intäkter vilket beror på att SEF i slutet av förra året började betala ut mer med hänsyn till det nya tv-avtalet med Discovery. För IFK Göteborg likt övriga klubbar kommer tv-intäkterna öka i år. Då Hammarby och Djurgården ej släppt sina rapporter än kan vi jämföra med övriga topp sju och där landar IFK Göteborg sist i ligan.

Tabellplaceringen är en vital aspekt att ta hänsyn till om. Oavsett om klubben inte har en Europaplats att strida om så är en så bra placering som möjligt värt miljoner för klubben. IFK Göteborg behöver för att ta del av en större pott stabilisera sig i bland topp sju och avancera uppåt då denna intäktspost kommer vara mer betydande för klubbens kommande bokslut

Merchandise

Få klubbar redovisar öppet sin merchandise verksamhet. IFK Göteborg, AIK och Malmö FF gör det av topp sju lagen. För. IFK Göteborgs del så har och är fortsatt vår merchandise en het potatis bland supportrar där ena ledet säger att utbudet är dåligt och andra ledet svarar att det gnälls för mycket. Oavsett leverantör till vår merch så är signalen tydlig att när det går bra sportsligt så stiger souvenirförsäljningen och vice versa. Rekordnoteringen från 2009 står fortsatt ohotad 1:a vilket känns tråkigt då merchandise om vi ska se fotbollsvärlden generellt har blivit en växande ekonomi. I år har vi en ny sponsor i form av Craft. Jag ser det nästan som givet att IFK Göteborg följer den globala trenden när det kommer till matchtröjor att priserna landar kring 1000 lappen. Min personliga gissning är att årets hemmatröja kommer kosta 999 kr. Hammarby tar det redan med samma leverantör. Utöver det lanserar klubben intressant merch kring träning och med förhoppning än mer vardagskläder för att lyfta affären. AIK och Malmö FF som redovisar sin merch omsatte förra året 23,3 respektive 19,5 mkr och där båda i en längre period har varit betydligt starkare än IFK Göteborg

Min teori för att lyfta merch försäljningen är bl.a att få sålt fler årskort. Pengarna till matchen är redan betald, psykologiskt sett kan man unna sig lite mer till matchdagen kontra den som ska punga ut hundringarna på plats varje gång. Fler årskort ger fler spenderare på matchdagen så ökar merch försäljningen. Det ihop med ett snyggt utbud så klart

Personalkostnader

En het potatis vid förra bokslutet var att IFK Göteborg trots sitt prekära läge rent ekonomiskt aviserade att personalkostnaderna kommer att öka. Det fullgjordes och det redovisas en ökad kostnad på lite över 6 miljoner kronor. Det kostar att driva en fotbollsklubb och ska man attrahera bra spelare så är lönen en vital aspekt. Jämfört med övriga topp sju klubbarna så har IFK Göteborg lägst personalkostnader. Hammarby och Djurgården har inte släppt sina rapporter men deras personalkostnader för 2018 var redan högre än det IFK Göteborg redovisar idag.

IFK Göteborg aviserar i sin budget att man kommer minska sina personalkostnader med cirka 6 miljoner kronor så man landar i samma nivå som 2018. Detta är en signal att klubben inte kommer landa spelare som enbart är här. för lönen. Det kan vara en förklaring till att man ännu inte har landat en mittback samt anfallare då ekvationen spelarens kvalité mot erbjuden lön ska gå hand i hand. Detta är även rent ekonomiskt en sund signal att man inte riktigt är redo att gasa för att klättra i tabellen, dock skapar det en svårare situation för sportchefen att kunna attrahera rätt spelare till föreningen denna säsong.

Avskrivningar

Avskrivningar är en post som berör årets resultat negativt. Klubbarna som köper spelare väljer att göra en avskrivning på spelaren istället för att dra hela beloppet. Vi tar exempel Hosam Aiesh

Köpesumma: kring 5 miljoner kronor

Avskrivning på 5 år = 1 miljon/per år

Avskrivningar påverkar årets resultat men inte det faktiska kassaflödet.

IFK Göteborg har sen 2016 sänkt sina avskrivningar rejält vilket beror på att klubben spenderat mindre i spelarköp. Årets avskrivning är av topp sju lagen näst lägst. Enbart BK Häcken redovisar lägre avskrivningar. medan Malmö FF redovisar den högsta på 42 miljoner. Att siffran ökar för 2019 beror på spelarinköp som exempelvis Tobias Sana och Hosam Aiesh. För denna säsong ser jag inte en markant ökning då det enda nyförvärvet klubben har landat i är Jallow. Utifrån budgeten som är satt för året har jag svårt att se att klubben kommer spendera mycket mer pengar än förra året vilket leder till att avskrivningarna kommer öka i lugn takt. Det som kan få avskrivningarna att öka är om IFK Göteborg säljer spelare till sommarfönstret som är över förväntad budget och som ger sportchefen mer utrymme att värva spelare.

Ett lågt avskrivningsvärde år 2020 förbättrar möjligheten till ett positivt resultat vid nästa rapport

Årets resultat

IFK Göteborg har vid två tillfällen redovisat ett positivt rörelseresultat två år i rad från 2007 och det var säsongerna 2015, 2016 och nu 2018 och 2019. Årets resultat är det starkaste resultatet sen 2009. Vi har avhandlat att spelarförsäljningar nådde rekordnivå samt att tv, publik, sponsor, merchintäkterna ökade. Till resultatet ska vi ha med att klubben sålde Delsjöhallen för 6 miljoner kronor och att man betalade tillbaka 8 miljoner kronor till investmentbolaget.

Årets resultat är historiskt sett bra men hur bra är den? Spelarförsäljningarna ökade igen vilket ska ses som ett gott betyg, tv-intäkterna tar viktiga kliv vilket är positivt och att vi har sponsorer som betalar in mer pengar än matchintäkter.

Mindre bra är att snittintäkten per åskådare minskar, mindre bra är att vår merchandise inte lyfter mer, mindre bra är att vi har fortsatt ett jobbigt driftresultat som visserligen har förbättrats.

Årets resultat stärker kassaflödet och det egna kapitalet men för att vi ska redovisa ett plusresultat även nästa år så måste vi göra spelarförsäljningar i nivå med de två senaste säsongerna. För trots detta plusresultat så är inte vår. ekonomi stabil än. Stabil ekonomi resonerar jag utifrån att man som klubb ska klara ekonomiskt ett sämre resultat utan att det ska påverka verksamheten direkt. Där är vi inte, inte än men årets resultat ger ett större andrum än vad som var möjligt förra året.

Jämför vi med övriga klubbar som släppt sitt bokslut (ej. Djurgården och Hammarby) så är IFK Göteborgs årsresultat på tredje plats efter Malmö FF och IFK Norrköping

Eget Kapital

Eget kapital. säger inte vad klubben har i klubbkassan. Eget kapital. är skillnaden mellan tillgångar och skulder. För att beviljas fortsatt spel i serien så måste det egna kapitalet överstiga noll. Skulle det egna kapitalet understiga noll är degradering en risk om man inte har ett cypriotiskt bolag som står och lurar i vassen.

Förra säsongen redovisade IFK Göteborg ett lågt eget kapital. Tack vare årets resultat och ett förbättrat kassaflöde så har det egna kapitalet stigit till en nivå som inte vart så högt som år 2013. IFK Göteborg har som grundmål att det egna kapitalet ska ligga på 30 miljoner kronor. Med goda spelarförsäljningar detta år kommer man över 30 miljoner efter nästa bokslut.

Av topp sju klubbarna är IFK Göteborg på en sjätteplats som kan bli en sjunde plats beroende på Hammarbys bokslut. Högst eget kapital redovisar Malmö FF på 512 miljoner kronor följt av IFK Norrköping på 110 miljoner kronor.

Till säsongen 2021 ser jag framemot ett nytt mål på eget kapital för det behöver vara högre än 30 miljoner kronor för att IFK Göteborg ska kunna ha en ekonomi som bättre kan hantera svängningar och där ett förlustår inte ska vara lika kännbart

Kassa

Vid skrivandets stund nästan ett år tillbaka tappade jag det sista som var kvar av luggen när det redovisades likvida medel i kassan. Pengar som vi kan använda idag för att driva den dagliga verksamheten. Det är just denna period på säsongen där intäktsmassan är lägre och där årskortsförsäljning är en vital inkomst för att få in pengar under en kritisk period. Det är då betryggande att se kassaflödet stiga efter senaste bokslutet men det är fortsatt det näst lägsta kassaflödet sen 2007.

Varför ökar inte kassaflödet i samma takt som året resultat? En anledning kan vara att klubben valt att sälja exempelvis Benjamin Nygren på avbetalning till Genk och lagt det som kommande kundfordringar. Fördelen om man gör så är att slutsumman ofta blir högre än om köpande klubb skulle betala direkt. Har man gjort det är det en styrka och det är ett klokt sätt att kapitalisera kassaflödet då räntan på banken inte ger någon vidare avkastning.

Av topp sju lagen så har IFK Göteborg lägst likvida medel. Våra sportchefer får gräva i fyndhörnan för att hitta rätt och kunna värva utifrån plånbok. Sker nyförvärv så. är det troliga att klubben primärt fokuserar på att köpa en spelare på avbetalning för att inte äventyra likviditeten. Av topp sju lagen redovisar Malmö FF högst likvida medel med 216 miljoner kronor i banken.

De likvida medel IFK Göteborg redovisar är en signal att vår ekonomi har en fortsatt ansträngd resa att göra. Vi har inte råd med större förluster utan behöver hålla i plånboken för att bygga en stabilitet.

Vi behöver med stor sannolikhet leverera två starka rapporter till för att nå en likviditet över 20 miljoner kronor. Först då har vi en grund att stå på. Först då anser jag att klubben kan spendera i större skala på spelare om man inte väljer att involvera intressentbolaget i ett tidigare skede.

Omsättningstillgångar kontra kortfristiga skulder

Av alla grafer anser jag att denna graf visar hur en klubbs ekonomi mår just nu samt att den ger en fingervisning om vad som väntas kommande säsong.

Om en klubb har en sund ekonomisk grund ska omsättningstillgångarna vara högre än de kortfristiga skulderna. IFK Göteborg har gått från att ha en sund balans mellan båda posterna till en ohälsosam.

Vad är då omsättningstillgångar?

Det är en post där klubben aviserar inkomster som kommer inom snar tid. Oftast inom en 12 månaders period. Poster som kan vara med här är exempelvis fodringar mot klubb, där exemplet är att man år 2019 säljer en spelare för 30 miljoner kronor och upplägget är att köpande klubb betalar 15 miljoner direkt och resterande år 2020. Då redovisar klubben en fordran på 15 miljoner kronor. Tv-intäkter är en annan post där man vet vilken ersättning SEF kommer ge under säsongen.

Vad är kortfristiga skulder?

I grund och botten det omvända. Man köper en spelare för 6 miljoner kronor, betalar 3 miljoner kronor direkt och resten år 2020. Då redovisar klubben en kortfristig fordran på 3 miljoner. Det kan vara skulder till leverantörer där man vet vad beloppet landar på.

En klubb med sund ekonomi ska ha omsättningstillgångar som överstiger de kortfristiga skulderna. Så är inte fallet för IFK Göteborg. Övriga klubbar i topp sju har varit med i liknande situationer (förutom BK Häcken) som tenderat i hårda besparningar och som lett till sportsliga misslyckanden. Värst av topp sju lagen hade IFK Norrköping det som till slut fick ett negativt eget kapital år 2009 då de kortfristiga skulderna var allt för höga gentemot omsättningstillgångar

IFK Göteborgs bokslut redovisar en förbättrad balans mot förgående år men det faktum att de kortfristiga skulderna överstiger omsättningstillgångarna gör att verksamheten är fortsatt pressat men där det för tredje året i rad går åt rätt håll. Ett positivt resultat 2020 så ska IFK Göteborg ha passerat smärtröskeln. Då Hammarby inte har släppt sitt bokslut och där även dem hade högre skulder än omsättningstillgångar vid senaste rapporten så får vi se om IFK Göteborg är den enda klubb av topp sju som redovisar denna negativa skillnad.

Med positiv balans kan klubben jobba under lugnare förutsättningar och gör man sina spelarförsäljningar som krävs i år samt bibehåller eller ökar befintliga inkomstposter så är jag fullt övertygad om att det ser bättre ut nästa bokslut

Summering

Klubbdirektörn Max Markusson vill inte prata om nåt guldår. Han vill inte ens prata om en placering. I folkmun kan det upplevas oerhört tråkigt för hallå vi är IFK Göteborg, vi har vunnit UEFA Cupen, vi har 18 sm guld. Max Markusson kan inte sätta ett primärt mål då vår ekonomi går åt rätt håll men är fortsatt i ett prekärt läge. Vi har idag en tunn trupp då vi har inte resurser att välja från de finare hyllorna. Vi är i ett läge där vi måste sälja våra bästa spelare till sommarfönstret, vi är i ett läge där det är osäkert om fansen har det tålamod man hittills har visat upp, vi är i ett läge där villkorstrappor hotar med tomma läktare, vi är i ett läge där övriga topp sju klubbarna i stora drag förbättrar sin ekonomi och möjligheter att agera ute i marknaden.

Bäst ekonomi vinner inte alltid. Djurgården slutade sjua förra säsongen och vann året efter. Men Djurgården gick in i 2019 med en stabilare grund än IFK Göteborg och där man inte behövde sälja spelare under sommarfönstret för siktet var inställt, vi kan gå mot guld. IFK Göteborg måste sälja spelare och visst det gick hem år 2007 men skillnaden idag är att fler klubbar har byggt upp en ekonomisk grund för att rusta till hösten om så skulle behövas. Vi kan satsa det om vi slår nya rekordförsäljningar för talangvärde i truppen har vi helt klart.

Utifrån det ekonomiska läget har vi en tuff sportslig säsong framför oss om vi tror att vi ska kunna hota om Europaplatser. Jag tror helt enkelt vi inte räcker till. Vi kan göra likt förra året en stark vår men där effekten kommer bli tunga spelartapp till sommaren. Spelare som Giorgi, ”Hasse”, Erlingmark är exempel på spelare som kommer ha än mer ögon på sig än idag vid en stark vår och det behövs. Jag hoppas alla tre spelare genererar än mer poäng, för unga spelare som skapar poäng är värda mycket mer än talangfulla grovjobbare. Inledningen av cupspelet har visat goda glimtar att berörda är på väg åt rätt håll.

Svenska cupen kan bli en betydande intäktspost för IFK Göteborg. Seger i cupen och spel i Europa skulle ge oerhört viktiga intäkter. Sist det begav sig åkte vi ut mot Quarabag men spelade ändå in 11,39 miljoner kronor den Europasäsongen. Det är intäkter som gör stor skillnad.

Transferfönstret är fortsatt öppet, det är med stor spänning man följer vad Kennet och Pontus landar, för jobba får dem utifrån förutsättningarna.

IFK Göteborg är på rätt väg, det finns goda förutsättningar för att det rent ekonomiskt fortsatt kommer gå åt rätt håll för att vi därefter ska ha en grund för att bli det vi en gång var. En riktig maktfaktor inom svensk fotboll

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

6 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier