Allsvenskan 2019 är över. Djurgården lyckas på nåt sätt vinna guldet och på nåt sätt så säkrade Falkenberg ett Allsvenskt kontrakt utan kval.

Rika Malmö FF vinner inte guldet för andra året i rad och på Söder har ett Hammarby etablerat sig till ett topplag. I Solna har ett ålderstiget AIK som kört all in rent ekonomiskt de två senaste säsongerna åkt på en rejäl plump och vore det inte för Kristoffer Olsson försäljningen så skulle årets bokslut bli en katastrof.

Vi har en säsong där Allsvenskan blev delat i fyra läger. En segmenterad topp med fyra lag som gjorde upp om guldet. Ett segment som inte nådde toppen, ett segment som fastnade i mittenträsket och det sista segmentet som fick se sin säsong i bottenstrid. Det som sticker ut är poängskillnaden mellan de olika segmenten där vi i år tydligt ser att de klubbar som satsat mest hamnade högst upp medan de klubbar som sålde under sommaren och inte ersatte fullt ut tappade mark.

För IFK Göteborg var detta en säsong med mersmak. Förra året skrev jag om att kejsaren var naken och där stod 11 spelare efter 2-3 mot Sirius med känslan att klubben stod där i tron att man hade nåt på gång men där tonerna runt om kände något annat. Poya var enligt källor på vippen att få sparken men där spelarna gav full uppbackning. Säsongen 2018 avslutades med känslan hur nästa säsong ska gå. En rejäl ekonomisk uppförsbacke, en ung och orutinerad trupp och där arbetsplatsen Kamratgården skulle gå igenom stora förändringar. Det var med oro hos många som 2019 trädde i kraft.

Experter och såväl blåvita supportrar tippade IFK Göteborg som ett bottenlag till årets Allsvenska. Årsmötet sen gav en tydlig bild att klubben har två tuffa år framför sig såväl sportsligt som ekonomiskt. Med bokslutet.i hamn så var signalerna tydliga. Klubben måste sälja för att vända skutan men hur mycket betalt kan man få för en talang i en klubb som krisar? Det är en köpares marknad som styr priset och ser man att en klubb går dåligt så finns det en desperation att få in pengar. Det är betydligt enklare att lägga ett skambud i det läget. Alla varningssignaler som fanns innan säsongen följdes upp av en urusel insats mot AFC. Kejsaren var inte bara naken, han stod vid kanten mot en djup havsgrund

Matchen efter mellan IFK Göteborg – Elfsborg är en match där nånting hände. Efter en tuff start gjorde laget 1-0 och sen vände allt. Presspelet blev ett lokomotiv som chockade Elfsborg och kommande motståndare och precis allt vände. Spelet var vackert, effektivt och tryggt. De yngre förmågorna briljerade och IFK Göteborg var plötsligt ett lag som började klättra mot Europaplaceringar.

Sommarfönstret kom sen och blev det mest lyckosamma rent ekonomiskt för klubben där transferrekord slogs. Ett ekonomiskt lugn trädde i kraft vilket var ett måste för året och till det fick vi två bra nyförvärv

Hösten skrivs till en mindre lyckad del av säsongen och när möjligheten till en Europaplats dog så försvann det där extra som krävs för att vinna.

Säsongens avslutades dock med en bra känsla där ÖFK kördes över och där vi summerar säsongen med en mittenplacering med en bra bit från både toppen och botten

Det viktigaste jag vill konstatera med denna säsong är att IFK Göteborg har tagit tag i sina problem. Man har blivit en klubb som får upp talanger från akademin, man har blivit en klubb där spelare från alla stadsdelar slår igenom, man har blivit en klubb som prioriterar och jobbar efter en rödare tråd i hela föreningen.

Det krävs en styrka att erkänna sina problem och ta tag i dem. Det krävs starkt ledarskap och tydlighet. IFK Göteborg insåg att man var en naken kejsare och har nu en kostym men där man jobbar efter att kostymen kommer sitta ännu vackrare i framtiden.

Säsongen 2019 är vändpunktens år. Det finns en spelidé, vi har en ung trupp som har blivit ytterligare en säsong erfaren och vi har blivit en klubb som kommer få lättare att attrahera spelare till kommande säsong.

Årets säsong är även året publiken börjat hitta tillbaka och där tifo gruppen gjort sådana mästerverk som håller hög internationell klass. I tider med villkorstrappor och publikreducering har tifogruppen varit som starkast. Jag säger stort tack till er och till alla som stöttat laget på plats. Er närvaro och lojalitet är fundamentet som gör IFK Göteborgs existens möjlig.

Så hur kommer 2020 gå om man får titta i spåkulan? Vi slutar sjua i tabellen. En placering som Djurgården nådde förra året. SM Guld 2020? Med starka nyförvärv som Gustav Svensson, ny mittback och anfallare så har vi förutsättningarna att bli starkare men vi har begränsningar. Trots starka försäljningar och vad det verkar ett kommande bokslut med rätt färg på slutraden så är grunden fortsatt för bräcklig för att vi ska ta klivet till den absoluta toppen. Vi måste fortsatt sälja spelare nästa säsong för att klara driften. Det som skiljer oss mot Djurgården är att mästarna i år har haft en betydligt stabilare ekonomiskt grund att stå på och som byggts av flera säsonger där man sålt spelare i svenska mått för dyra pengar och ersatt med en betydligt billigare peng. I år har man i Djurgårdens mått öppnat plånboken i större utsträckning och med lyckad taktik vunnit ligan. Till nästa säsong kommer man satsa än mer för att parera Europa med Allsvenskan

Utöver Djurgården har vi till nästa säsong ett Malmö och Hammarby som har växande ekonomi som kommer satsa. Vi har ett Norrköping som fortsätter bygga kapital och som har resurser att värva dyrare än vad man har gjort hittills. AIK kommer genomgå förändringar och det finns stora chanser att man får svårare att nå den absoluta toppen. Media kommer i sedvanlig ordning skriva upp BK Häcken men vi vet hur det kommer sluta med 5-0 segrar mot lag som Falkenberg men med plumpar mot topplagen

Ska man se i spåkulan tror jag år 2020 blir året vi närmar oss Europlapatserna och i bästa fall utmanar om en Europa Leauge plats. Det som avgör är hur sommarfönstret kommer att bli. Hasse, Erlingmark, Giannis, Aiesh, Holm är exempel på spelare om dem inte redan har kommer ha blickar från större ligor. Lägg till de faktum att vi måste sälja. Hur desperat vi måste sälja beror dock på hur det går i Svenska cupen. En cupseger där kommer ge miljoner i bara kvaldeltagande till Europa League som kan vara avgörande hur klubben tänker kring en enskild spelare.

År 2020 tror jag blir året vi kommer göra starka försäljningar, som ger en stabilare kassa att bygga vidare på. Jag hoppas klubben har en högre budget på nyförvärv till 2020 där Gustav Svensson är ett namn men där jag gärna ser att man fyller på med unga talanger som kommer hit och utvecklas. Jag hoppas att tränarstaben blir intakt samt att det blir en större kontinuitet i ledande positioner för att den röda tråden fortsatt ska bli starkare

Jag ser redan framemot nästa säsong, en säsong där vi tar nya kliv som bygger på än mer stabilare grund. För vi ska inte vara en klubb som parkerar oss i toppen när vi väl är där för att sen falla tillbaka. När vi väl kommer tillbaka på riktigt så gör vi det för att stanna

Tack för i år IFK Göteborg! Låt Silly Season börja!

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier