En grekisk gud. Foto: IFK Göteborg

Jag är korpenmålvakt. Vi har gjort en bedrövlig säsong hittills och även om jag kanske är lite väl hård mot mig själv ibland vet jag att jag inte har spelat på topp. En bra målvakt kan verkligen göra så enormt stor skillnad för ett fotbollslag.

När IFK Göteborg plockade in den förhållandevis okända greken Giannis Anestis från Israel inför säsongen var vi många – inklusive mig själv – som var ganska tveksamma till värvningen. Den allsvenska premiärförlusten mot AFC gjorde inget åt den känslan.

Men efter ytterligare 21 matcher har alla blåvita lyckligtvis fått ändra sig. Och det rejält.

Nio hållna nollor säger egentligen allt. Att hålla nollan är givetvis något väldigt viktigt för målvakter, men kanske ännu viktigare är att känna att man gör en bra match. Mot IFK Norrköping på bortaplan höll inte Giannis nollan, men stod som bekant för en monstermatch och var matchens lirare. Och det är inte enda gången. Man kan lyfta fram insatserna mot Häcken borta, mot MFF och Bajen hemma och kvällens match mot Giffarna bland annat.

Även om vår offensiv är sanslöst fin och effektiv bör även våra defensiva pjäser hyllas ibland. När Sana, Söder och Aeish har lekt fotboll de senaste matcherna har Anestis varit den där stabila och trygga sista utposten som vi behöver.

Firande i blått och vitt. Foto: Erik Nilson

Likt många andra spelare har Anestis barn. Jag har hört att hans fru mår bra i Göteborg och sitter och sjunger med i ramsorna på hemmamatcherna. Mot AFC var det grekiskt tema och Giannis gjorde en oväntat bra skådespelarprestation i årets bästa hetsklipp. Efter segern gick vår målvakt ut på planen med sin bebis i famnen och insvept i den fina blåvita grekiska flaggan. Det var fint och kändes som ett tydligt tecken på den ömsesidiga respekten klubben och spelaren hyser för varandra.

– I dag kändes det som att jag var i Aten, som Giannis Anestis sa till Fotbollskanalen efter matchen.

Det är fortfarande oklart om Anestis förlänger sitt nuvarande kontrakt, som sträcker sig till nästa sommar, men IFK bör verkligen lägga mycket krut på att försöka övertala honom om att stanna. Ingen kan naturligtvis klandra honom om han väljer ett utlandsäventyr med mer pengar och flärd, men jag hade så gärna sett honom fortsätta utveckla sitt spel i Blåvitt och få chans att göra en favorit i repris i Europa League.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier