Tobias Sana 2009. Foto: Vogler/Wikipedia

Enligt FotbollDirekt är Tobias Sana ”detaljer” från att göra en högst oväntad comeback i den blåvita tröjan. Ett rykte alltså, än så länge, från en källa som inte alltid har varit 100 procent tillförlitlig.

Ändå har den eventuella övergången redan satt igång en polariserad och högljudd debatt i sociala medier som dels visar på det enorma engagemanget kring Blåvitt, dels det märkliga hyckleriet som supportrar kan visa upp ibland.

Alla som läser detta vet vad som hände i matchen mellan IFK och MFF på Gamla Ullevi 2016. Min reaktion och känsla var i vilket fall denna: vad är det för hjärndöd idiot som kastar en smällare mot en spelare? Jag kände ilska, uppgivenhet och äckel. Ärligt talat var jag ett tag inte ens sugen på att se Blåvitt spela. Att en ”supporter” tycker att det är ok att behandla en spelare på det sättet gör mig förbannad. Hade du velat att någon utsatte dig för risken att förlora en del av din hörsel på jobbet?

När det nu talas om att Sana skulle kunna spela i de vackraste färgerna igen vill vissa få det till att det vore helt sjukt och att Tobias inte är välkommen. Om man har åsikter kring Sanas duglighet som spelare eller att han är 30 år gammal kan jag förstå det, och jag har också sett att en del har klagat på en eventuell värvning på dessa grunder. Jag måste erkänna att jag inte har tillräckligt bra koll på Sanas prestationer i Danmark för att kunna uttala mig om detta, däremot vet jag att hans spelstil i grunden är av den typen som IFK faktiskt behöver just nu.

Men att hysa aversioner mot Tobias Sana för att han kastade en hörnflagga instinktivt när han blev utsatt för ett överfall, det köper jag inte.

Supportrar hycklar ibland enormt. Man säger att man står bakom spelare i vått och torrt, men när spelaren tar ett enda beslut man inte gillar blir man besviken och går i vissa fall emot spelaren. Jag får känslan av att en del tycker att ett en spelare måste vara fullständigt lojal på ett sätt som inte är rimligt. Att man inte får göra en enda ”ond” handling ”mot” klubben.

Tycker man att Sana agerade förkastligt mot Blåvitt när han kastade den där hörnflaggan väljer man att blunda för verkligheten, anser jag. Man väljer då att ta hela händelsen ur sitt sammanhang och att anpassa den efter sitt eget, orimligt vinklade, synsätt.

Att det här ryktet har väckt ont blod är inte överraskande. Vissa reaktioner är inte heller överraskande. Men jag tycker att många av dem är orimliga och skadliga. Sett ur den bakgrund som finns med Sana tycker jag snarare att vi borde ge honom stöd och välkomna honom hem till Blåvitt. Där han och så många andra hör hemma.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

6 days ago

BaraBen.com
Mål från @its_s.abdullahi20! Snart tillbaks i matchtruppen @ifkgoteborg? #ifkgbg ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier