När Blåvitt i våras beslutade att det var dags att starta upp ett seniorlag även för damer blev den positiva responsen – med all rätt –  enorm. Beslutet beskrevs som en milstolpe för Göteborgs damfotboll och IFK Göteborg ska nu bli ett lag för alla. Blåvitt behöver nu gå ett steg längre än så – ge seniorlagsspelarna lika lön och samma möjlighet till bonusar.

Vi alla känner minst en kille som skulle ha blivit fotbollsproffs om det inte vore för den där ljumsken eller knäskadan (karriären uteblev självklart aldrig på grund av bristande talang). Frågar du tjejer varför de slutade spela fotboll kommer du garanterat få ett helt annat svar.

Snittlönen för en damspelare i allsvenskan ligger nämligen på 10 000 kronor i månaden. Motsvarande siffra för män är 90 000 kronor. Lönegapet är inte bara en symbol för en enorm orättvisa utan det sänder också ut en signal till unga tjejer att det inte är värt att satsa på fotboll.

Vi har kommit långt med jämställdhetsarbetet i Sverige. Så sent som i veckan rapporterade medlingsinstitutet att lönegapet fortsätter att minska. Våra normer, lagar och regler förändras ständigt och vi tar avgörande steg framåt för att få helt jämställt arbetsliv. Utom i fotbollen.

Många av de unga tjejerna slutar med fotbollen för att de uppfattar det som en hobby vid sidan av ett annat yrke – snarare än en karriärbana. Våra VM-hjältar som nu dundrar fram i Frankrike har nästan alla tvingats ta extraknäck utöver sina heltidsjobb som fotbollsspelare. Det är förfärligt – inte minst ur ett fackligt perspektiv.

Att båda unga killar och unga tjejer nu kan börja drömma om att göra mål i den blåvita tröjan är fantastiskt, men låt det bli ännu större än så. Låt unga tjejer och killar få drömma om att göra mål för Sveriges (världens?) enda jämställda fotbollslag. Sänd ut en signal till alla Göteborgs unga tjejer att fotbollen är en sport att satsa på och låt oss hylla våra blåvita hjältar likvärdigt.

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier