Behövs vi?

Sommar-sillyns första nyförvärv är klart och det är banne mig jag själv. Känns otroligt kul att bli en BB-gubbe och kommer synas här med jämna mellanrum framöver. Först ut lite tankar om fotbollsmördare.

Debatten om polisens hårdare tag är intensivare än på länge när lobbyisten Eriksson leder försöken att stänga ner svensk läktarkultur. Herrklubben där cigarrröken ligger tätare än någon bengal kan åstadkomma är platsen för brottet, illdådarna ser sig själva som hjältar och rättskipare. 

Om vi börjar i rätt ände, vad är problemet? Är det när det, ytterst sällan, kastas bengaler? Är det när någon bryter mot ett maskeringsförbud som inte hade behövts om det funnits en fungerande dialog? Är det för att delar av fotbollspubliken känner otrygghet (ironiskt nog allt som oftast personer som sällan/aldrig går på fotboll och får sin ”verklighet” från Gajs-P)? 

Jag skulle svara ja på samtliga av dessa punkter och självklart är i alla fall två av dem problematiska (regler för reglers skull är enbart dravel). Självklart ska du inte känna dig hotad på en fotbollsmatch, du ska heller inte riskera en bengal i huvudet oavsett om du är spelare, åskådare eller ens domare (även om en del verkligen gör sitt yttersta för att förtjäna det). 

Nej det som jag skulle säga är Kling och Klangs problem är utmaningen att de inte är den enda makten i samhället. Ska polisen inte ha våldsmonopolet i samhället då? Självklart, det behövs som världen ser ut just nu, men de ska inte ha rätt att bestämma regelverket. Så ser inte vår demokrati ut. När detta dessutom görs i samråd med en riktig j*vla praktgris som möter (givna) korruptionsanklagelser med hånskratt går steget för långt. Precis som polisen gör i nuläget. Proportion.

Om vi återgår till bengalhystning så är klackarna fullständigt kapabla till att självsanera om de får verka i en öppen miljö av dialog och förståelse. För att göra något ovanligt som göteborgare tänker jag lyfta på haren för Malmöklacken där killen som hystade in en rökbomb på senaste GU-besöket fick ta löpet ut till väntande polis och sen kunde han, helt korrekt, lagföras. Som det borde fungera.

Samtidigt är det något som gör att dialogen oftast inte leder någonstans och det är en samhällsfråga snarare än en fotbollsfråga. För vem står på läktaren? Vem sätter regelverket? En sak är säker de slåss inte båda om samma tim-”anställning” på adecco. Skattesmitare får en klapp på axeln och en ännu mer intrikat bonuskarusell, arbetare halkar ner ytterligare ett pinnhål utsätts för häxjakt och får utstå hatstormar på alla tillgängliga kanaler. 

Till dig som sitter och skriker efter engelsk modell, som min vän med insikt i engelska fotbollen så vist sa, det går inte att jämföra allsvenskan och premier league. Det är som att jämföra min sångröst med Sarah Klangs och om vi nu ändå ska jämföra äpplen och päron, hur kul är läktarkulturen i premier? Skulle säga omvänt läge mot fotbollskvalitén (#95 % turister). 

Med detta sagt finns det självklart problem på läktaren, men i vanlig ordning släcker du inte bränder med bensin och fler bränder. 

Över och ut

Pär

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier