GÄSTKRÖNIKA Med jämna mellanrum publicerar vi åsikter från andra fotbollstyckare än de ordinarie skribenterna på BaraBen.com. Det här är en gästkrönika av Pär Ödlund som uppmanar till bojkott av Göteborgs-Posten. Pär är före detta skribent på SvenskaFans.com och mångårig, inbiten Blåvit supporter.

Jag växte upp med GP på frukostbordet, bredvid hönökakan med kaviar låg del 2 uppslagen. Oftast höll jag redan då inte med om vad som skrevs men jag läste likt förbannat vidare. Jag läste om hets, hot och fick en bild som så avsevärt skilde sig från min egen, som skapats på läktaren, att jag ofta undrade om vi varit på samma match.

GP har sedan dess fortsatt att ha ett, ska vi diplomatiskt kalla det ”vinklat”, fokus. Spelar Blåvitt ut Djurgården efter noter är istället fokus på att det varit bråk på stan med rubriken SKÄMS IFK. Den totala bristen på nyans där Blåvitt-supportrar är en homogen massa som är ansvarig för allt som raketforskare och rikspuckon tar sig för är patetisk. Ändå köps den av allmänheten som litar på GP och vi som på riktigt älskar klubben måste försvara densamma, trots att vi också ser problemen. Det är problemen som är problemen inte fotbollen.

Ingen, inte ens den som bor under en sten, kan ha missat alla turer efter derbyt. Någon som däremot missade att tänka efter innan han fattade pennan var återigen GP:s Balkander. Med rubriken ”Vem vill stötta en klubb utan bollkänsla?” visar han just sin totala brist på känsla och propagerar för att bojkotta Blåvitt. Istället för att köra ett personangrepp och mötas av det vanliga, ”vad var det jag sa? Supportrar är neandertalare”, tänker jag istället gå på Balkanders arbetsgivare. För det är ingen slump att han har den här åsikten. Den ligger i linje med vad GP tror är den allmänna inställningen och anammas därför av tidningen i linje med tesen ”aldrig emot den allmänna viljan, alltid för att kunna säljas”.Jag var en gång på besök hos GP och fick vara med på ett morgonmöte. Där bestäms, för dig som inte är familjär, vad som ska vara med i tidningen och uppdragen delas ut. En av journalisterna klämde då ur sig att man borde ”skriva något om de där zigenarna som tigger” och la snabbt till när han såg oss bredvid, ”jag menar såklart romerna”. Där och då bestämde jag mig för att aldrig sätta min fot på GP vilket hade varit min plan fram tills dess.

Varför hör då det ihop med Balkanders uppstötning? Jo för att GP symboliserar det som är fel med tidningsvärlden och kanske samhället i stort. Information förvrängs, speglas och görs om för att passa in, för att sälja, för att dra klick. Krigsrubriker avlöser varandra och direkta lögner konfronteras aldrig eller tas ansvar för. Obehagliga åsikter görs rumsrena och basuneras oemotsagda ut.

Därför uppmanar jag dig som läser det här att #bojkottaGP

Pär Ödlund

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier