Tror det blir svårt att säga något om AIK-matchen som inte redan sagts av andra och bättre. Men helt klart var att det var röva. Vi kan lämna det där. Något vi inte kan lämna är däremot truppbygget och hur bräckligt det är i dagsläget. Jag kan på flera plan köpa att våran offensiv kanske hackar eller att vi inte hotar så mycket framåt med våra centrala mittfältare. Däremot är jag av den åsikten att lag skall byggas bakifrån. Det har varit hänglsen och livrem bakåt under flera matcher nu och vi har på flera sätt blivit avklädda när vi, i mitt tycke, spelat spelare på fel position.

Gustav Svensson och Adam Carlén är väl i stora drag ett helt ok mittbackspar, skulle jag säga. I alla fall när vi har bollen. Båda två är ”egentligen” mittfältare och har för det mesta ett säkert och tryggt passningsspel när vi bygger spel. Däremot tycker jag det lyser igenom när det väl brinner till att själva instinkten kanske inte sitter. Det beror inte bara på att Gurra nickar bollar i eget mål ibland, eller att Carlén skickar långbollar över kortlinjen, utan vid dueller, hur bollar nickas bort, åt vilket håll osv. Sebastian Hausner är väl den enda ”riktiga” mittbacken vi har i A-truppen som jag ser det. Därmed inte sagt att han är bäst. Han är bättre i luftrummet och har ett ok positionsspel, men tar ibland mindre kloka beslut och styr emellanåt motståndare till rätt fot(lex Layouni).

Huvudsaken är i alla fall att vi har problem centralt i backlinjen, enligt mig. Och säkert enligt alla andra också. Med hjälp av analysverktyget PlaymakerAI har jag därför dykt ner i vackra superettan för att se om vi via KPIer, Spiders och annan data kanske kan komma fram till en lista med namn som kan vara av intresse? Låt oss se!

Vad letar vi efter?

IFK Göteborg har under ett par säsongen nu velat förändra sin approach från 4-4-2 och kontringsstarka till att med spela 4-3-3 och spela upp bollen via mer kortpassningsspel från backlinjen istället för att spela längre bollar. Detta ställer lite mer krav på passningsspelet både hos målvakt och backlinje, och med facit i hand tycker jag såhär 10 matcher in i säsongen att själva passningsspelet baktill är bra. Är inte alls orolig när vi trillar boll i eget straffområde, vilket till stor del beror på Elis Bishesari i mål, och Gustav Svenssons säkra fot till höger. Men nu är det så att vi läcker mål bakåt ändå, och det tidigare så ramstarka IFK-försvaret står just nu inte att känna igen. Det bästa vore såklart att hitta en mittback som är likadan hårdför general som kastar sig in i dueller och samtidigt har en silkeslen uppspelsfot. Finns denne?

Hur går vi tillväga?

PlaymakerAI har flera värden och KPIer vi kan använda oss av för att ge oss en ganska bra överblick av hur landet ligger bland superettans mittbackar, i detta scenariot. Jag väljer först att kasta ett stort nät och klickar till slut i 23 olika KPIer att jämföra. Dessa är:

 • 1vs1DefsPct – Hur många procent av 1-mot-1-utmaningar vinner spelaren, procent
 • 1vs1 Succ. Defending – Hur många procent av 1-mot-1-utmaningar vinner spelaren, matchenheter
 • Aerials PG Padj – Luftdueller per match, justerat för bollinnehav
 • Aerials OB PG – Luftdueller i offensivt straffområde per match
 • Aerials % – Procent av vunna luftdueller
 • Avg Pass Dist – Medellängen på passningar
 • Blocks PG Padj – Blockade skott per match, justerat för bollinnehav
 • Challenges PG Padj – Antal utmaningar per match, justerat för bollinnehav
 • Clearances PG Padj – Rensningar per match, justerat för bolleinnehav
 • Def Area Covered – Område där spelaren gör 80% av sina defensiva ageranden
 • Fouls PG – Regelfel per match
 • Fouls % – Andel dueller som leder till regelfel
 • FTE PG – Inträden i sista tredjedel per match
 • Int PG Padj – Brytningar per match, justerat för bollinnehav
 • Line Breaking Passes PG – Antal pass per match som går emellan motstådarens lagdelar
 • Long Balls PG – Antal passningar längre än 25 meter per match
 • Passes PG – Antal passningar per match
 • Pass Prog Dist PG – Längd på passningar mot motståndares mål per match
 • Switches PG – Antal passningar som går mer än 24 meter i sidled per match
 • Tackles PG Padj – Antal lyckade tacklingar per match, justerat för bollinnehav
 • Won Balls OH PG Padj – Vunna tacklingar och brytningar på offensiv planhalva per match, justerat för bollinnehav
 • xG PG – Expected Goals per match
 • xT Prevented PG Padj – Hur mycket spelaren förhindrar att motståndaren ökar sitt bollinnehav per match, justerat för bollinnehav

Samt funktionen Mean KPI score som räknar ihop alla siffror och får ett medelvärde baserat på de KPIer jag listat här ovan. Med detta approach, samt att jag filtrerar på minst 5 spelade matcher, får vi ett resultat som följer:

Dubbelt Sandviken i topp.

Tar vi ut datan som sådan och sorterar från bästa Mean KPI score och nedåt, kommer dessa fem herrar först. Men för visualiseringens skull passar det nog bättre med den klassiska spidern:

Vid första anblick ser ju Sandvikens Emil Enqvist väldigt mumsig ut om vi bara går efter hur fylld spidern är. Värt dock att notera är de relativt låga värdena i luftduells-delen och 1v1-duellerna. Behöver ju inte betyda varken det ena eller det andra, bara en reflektion över lagets spelstil snarare. Ser man till parhästen Harletun istället är denne mer benägen att sparka ner spelare och vända på spelet, till exempel.

Men KPIerna är rätt många. Kanske är det bästa att skala ner till 10-12 KPIer istället. Efter nogrann(nåja) övervägning stannar dessa KPIer kvar:

 • Aerials PG Padj – Luftdueller per match, justerat för bollinnehav
 • Aerials % – Procent av vunna luftdueller
 • Blocks PG Padj – Blockade skott per match, justerat för bollinnehav
 • Clearances PG Padj
 • Int PG Padj – Brytningar per match, justerat för bollinnehav
 • Passes PG Antal passningar per match
 • Pass Prog Dist PG – Längd på passningar mot motståndares mål per match
 • Tackles PG Padj – Antal lyckade tacklingar per match, justerat för bollinnehav
 • xT Prevented PG Padj – Hur mycket spelaren förhindrar att motståndaren ökar sitt bollinnehav per match, justerat för bollinnehav

Vilket leder till följande topp-5:

Så Kasper Harletun och Charlie Weberg hamnade utanför efter att ha filat ner KPIerna något. Ivan Kricak och Ali Suljic tillkommer. Emil Engqvist fortsatt i topp och där Östers unge Mattis Adolfsson klättrar upp. Tar vi spiders-vyn för dessa så:

Jag har här valt att mer gå på ”vanliga” mittbacks-KPIer så gott jag kunnat här. Jag anser att vi har rätt bra täckning på ”spelande mittbacks”-arketypen i Gurra Svensson, Adam Carlén och i viss mån Oscar Wendt. Men om vi nu ska värva mittbackar ser jag nog hellre spelare som är lite mer ”simpla” i sin spelstil. Bollen ska bort, liksom. Mer Mattias Bjärsmyr än Johan Bångsbo, om man så vill.

Vad kom vi fram till?

Emil Engqvist ser ju onekligen spännande ut i ett högflygande Sandviken. Av KPIerna att döma är han dock mer av en spelade mittback som är bra med bollen men inte alls oäven med att blocka och tacklas. Huvudspelet lämnar en del att önska, men kan också bero på lagets spelstil såklart. Sandviken spelar oftast en 3-4-3 variant, så mestadelen av hoten kanske kommer centralt och inte från luften, vad vet jag. Östers unge Mattis Adolfsson ser mer ut som en mittback från den äldre skolan, om vi går efter spidern. Relativt låga värden på passningsdelarna men desto mer på huvudspel, block och tacklingar. Också en bra ålder sett till hur Ola Larsson vill bygga trupp, men tabell-läge och dylikt spelar ju in också.

Detta är bara ett axplock av hur man kan använda Playmakers plattform för att svarva fram en lista på potentiella nyförvärv via datavägen. Nu tror jag ju att IFKs scoutavd mycket väl har koll på alla namnen i superettan värda namnet, men kanske kanske hittas det en diamant bland alla kolbitar här. Emil Enqvist och Mattis Adolfsson är helt klart värda att specialgranska, skulle jag säga.

Ha de!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier