Den allsvenska premiären är i skrivande stund bara ett knappt dygn bort men hur kommer säsongen egentligen att sluta? BaraBen hörde av sig till tre Blåvita profiler i form av Stefan Rehn, Tobias Hysén och Jonas Wallerstedt som alla har tittat i den allsvenska spåkulan för BaraBens räkning. Dessutom har BaraBen-profilerna Dan Ahlman, Elsa Alm och Magnus Thorn gnuggat geniknölarna för att leverera sina allsvenska förutsägelser.

Jag tror att Malmö vinner årets allsvenska med tanke på den starka truppen, även om resultaten på försäsongen inte har varit speciellt övertygande. Sen tror jag att Stockholmslagen får ett starkt år tillsammans med Häcken och Blåvitt och lär slåss om medaljerna där uppe. Det blir nog något av en mellansäsong för Norrköping och Elfsborg däremot. De som jag tror kommer att få det jobbigast är Halmstad och Varberg. 

Årets Blåvita gäng ser spännande ut med flera bra nyförvärv. I mitt tycke är dock den bästa värvningen Håkan Mild! Det känns nästan lite som 2007 när jag, Jonas och Teddy tränade Blåvitt när vi börjar titta närmre på namnen i truppen. Pontus, Jacob, Sebbe, Berg, Sana och Bjärsmyr, de har fått så mycket mer erfarenhet nu. Det kan bli en spännande mix tillsammans med våra duktiga unga killar som jag hoppas och tror tar nästa steg i utvecklingen. Det ska bli riktigt kul att följa Blåvitt i år, som alla år 😄

Jag tippade Blåvitt som segrare även säsongen 2020 men nu såhär i efterhand ska jag villigt erkänna att jag kanske inte riktigt trodde på det till 100% utan att det var något av en naiv önskan. I år däremot har jag en genuin tro på att Blåvitt kommer vara med i toppen och strida och att man tillslut får lyfta Lennart Johanssons pokal igen. Jag tror att man återigen bygger en förening på Kamratgården som verkligen kommer göra allt för att vinna SM-guld. Att få in en herre som Håkan Mild på KG igen tror jag är oerhört positivt, det kommer inte vara några tveksamheter kring vad som ska ske, inga luddiga målsättningar utan alla kommer behöva prestera sitt max för att föreningen ska blomstra så mycket det bara går.

Blåvitt har en trupp som är overkligt namnkunnig, om alla bara kommer samman, når upp till en rimlig nivå och får vara hyfsat skadefria då ska Blåvitt vara med och fajtas om SM-guldet, kanske till och med vara favoriter. Läs och begrunda följande namn så förstår ni varför: Marek Hamšík, Marcus Berg, Oscar Wendt, Pontus Wernbloom, Jakob Johansson, Simon Thern, Alhassan Yusuf, Mattias Bjärsmyr, Robin Söder, Tobias Sana m.fl. m.fl. och möjligtvis (troligtvis?) även Sam Larsson. Satan i gatan vilka fotbollsspelare!

Vilka utmanar Blåvitt om guldet då? Jo, självklart kommer Malmö vara med i toppen, man har truppen, man har pengarna och man har erfarenheten. Men MFF får nöja sig med en andraplats i år. Bakom MFF kommer Djurgården knipa tredjeplatsen, de har en fin trupp och trivs på sitt ovärdiga konstgräs. AIK kommer höja sig i år nu när deras konstprojekt verkar vara över, man är oerhört stabila bakåt och det räcker till en fjärdeplats.

BK Häcken tippas av många som vinnare av hela serien i år men det kommer självfallet inte att ske, Häcken är ingen vinnarförening. Så enkelt är det, en femteplats kommer kanske ses som ett fiasko hos den svenska sportmediaeliten men ingen annan kommer bry sig. Häcken kommer få köra på i lugn och ro och ses som en häftig utmanare även nästa säsong. Där har ni topp fem!

Vårens raket kommer vara ett piggt och respektlöst Degerfors men man kommer som så många andra nykomlingar rasa under hösten och det leder tillslut till en ändå hedrande tiondeplats. Östersund kommer att få kvala och i kvalet åker man på pisk och det är även slutet på sagan om detta genomkorrupta sketgäng! Varberg åker på en rejäl baksmälla i år, truppen har brandskattats och man får en riktigt svår säsong. Halmstad är bara uppe och vänder, truppen är inte tillräckligt bred och inte tillräckligt spetsig.

Jag tror MFF tar det igen. Det är ett trögstartat MFF, som det faktiskt brukar vara, men de har för bra spelare för att misslyckas. Blåvitts skadeproblematik är just det… problematisk, inte bara med tanke på matcherna, utan även träningar blir lidande av att inte ha tillräckligt med friska spelare. Det kommer behövas att nån kliver fram offensivt, mer än Sana just nu. Vad det gäller botten, så tror jag tappen av Vecchia, Elias Andersson och Ekdal blir för tunga för Sirius. Selmani bar hela Varberg ifjol och det kommer inte hålla i år. Häcken ser bra ut tidigt och får bara Norrköping ordning på sin defensiv, så blir även de livsfarliga…

Det är alltid svårt att tippa allsvenskans utgång – men i år känns det extra svårt. En ganska rörig försäsong där favorittippade lag har underpresterat, och andra imponerat. Överraskande värvningar och nya unga talanger som kan blomma ut.  Vi vet fortfarande inte hur det kommer se ut med publik under säsongen. Kommer vi få finnas på plats alls? Och hur många? Oklart. Det vi vet är att vissa lag påverkades av pandemin mer än andra föregående säsong. Publikfrånvaron hade stor negativ påverkan på IFK Göteborg, men även på Bajen och de resterande Stockholmslagen. Publikglesa lag som Häcken kunde däremot dra nytta av situationen och imponera. 

Trots en skakig försäsong, Corona, skadedrabbningar och allmänt stökiga tider så tror jag på IFK Göteborg i år. Vi har otroliga tillgångar i vår trupp. Ännu har vi inte fått se Marek Hamsik i en Blåvit startelva, men om han lyckas hålla sig skadefri och i form är han allsvenskans odiskutabelt bästa spelare 2021. Vidare får vi tacksamma förstärkningar i Berg och Wendt i sommar, och eventuellt även Sam Larsson. Det är spelare som håller en hög lägstanivå, och som kommer vara extremt nyttiga förstärkningar där vi behöver: i försvaret och anfallet. Tills dess gäller det att hålla den nuvarande tillgängliga truppen skadefri, och framförallt: ha lite självförtroende. Jag ser fram emot en säsong med lite Blåvitt fuck off-kapital där vi lyckas skaka av oss våra motgångar och börja agera som det storlag vi är. Lyckas vi med det ska vi konkurrera om Europaplatserna och kanske till och med börja tina lite guldpytt på uppe på KG…

Man hoppas verkligen publiken får komma tillbaka till arenorna i år och att Blåvitt får höja bucklan inför supportrarna på Gamla Ullevi i höst. Eller vem vet, kanske blir det Nya Ullevi med anledning av det stora publiktrycket av förklarliga skäl. Då lovar jag att jag kommer vara där. Hoppas är en sak men jag tror verkligen att Blåvitt kan få till det i år. Truppen har aldrig känts så spännande sen jag lämnade 2009. Extra roligt att så många bekanta ansikten finns med i den också. Åtta stycken som jag spelade med är helt otroligt och det är mer än 12 år sedan jag lämnade. Att man fick in Marcus och Oscar på slutet är ju för bra för att vara sant.

När det gäller toppen av tabellen så kommer Malmö vara med där uppe som vanligt. Norrköping, ett av mina gamla gäng blir det intressant att se vad min gamla tränare från Sundsvall Rikard Norling kan göra med. De kommer säkert vara med och slåss uppe i toppen av tabellen. Stockholmslagen blir det mitten för i år. Kvala får Östersund göra. Varberg och Degerfors åker ur.

2021 blir ett väldigt roligt fotbollsår tror jag efter ett så tråkigt 2020. Många har abstinens för att gå och titta på bra allsvensk fotboll. Jag stannar till i Göteborg lite då och då och hoppas få till det så jag kan gå och se på någon match i år. Annars blir det såklart till att följa Änglarna genom tv-rutan.

Malmö går trots allt inte att runda i det här tipset, hur usla och skeva de än sett ut i träningsmatcher och i cupen under våren. Med den truppen och de förutsättningarna som finns, inklusive medel att täcka upp för eventuella sommarförsäljningar, så är allt annat än guld ett stort fiasko. Ett fiasko som jag innerligt hoppas på.

Djurgården är alltid tunga att möta, och har sin plastmatta i Stockholm där poängen brukar rulla in. Trots tapp på Ulvestad och Karlström tror jag ändå att man kommer att bibehålla kvaliteten. In har Hjalmar Ekdal kommit, och en annan spelare jag tror på är nyförvärvet från Sirius Elias Andersson. Sent in även Jesper Lövgren. Så när alla pratar om Bajen som aspirant på toppen tror jag Djurgården kan smyga med och överraska.

Blåvitt, IFK Göteborg, Änglarna! Det kommer att lyfta denna säsong, och det kommer att lyfta rejält! Simon Thern kommer att dominera på mitten, Oscar Vilhelmsson kommer att slå igenom och Marek Hamsik kommer spela hem många sköna poäng till Göteborg innan han lämnar (?) efter EM. Bredden i truppen, om än skadebenägen, gör att det finns mycket att plocka av. Hosam Aiesh kommer att blomma, Berg och Wendt tillbaka efter sommaren och det hela gör att jag nästan placerar Blåvitt som SM-guldvinnare. Men eftersom jag aldrig tippar rätt så låter jag bli…

Häcken? Ja, vad ska man säga? De är bra, men de vinner inte i år. Heller.

Gnaget kommer att ligga med i toppen. Mikael Lustig och Sebastian Larsson kan fortfarande göra det de inte kan göra i landslagssammanhang; nämligen tillhöra toppskiktet av spelarna på plan. Kan Haliti från J-Södra höja kvaliteten? Tillsammans med en hyfsat sammansatt trupp och en lagom hybris, kommer Gnaget att ställa till det för många lag.

Bajen hoppas mycket på köpet från Varberg, Astrit Selmani. Och visst kommer han att höja laget och ge laget offensiva möjligheter utöver det vanliga. Men Bajen är fortfarande Bajen, och de saknar vinnarmentalitet, och det blir inget guld detta år heller. Plasten på Tele2 passar ändå laget rätt bra, och då tänker jag mer i en metafor än rent praktiskt utfall av själva spelet.

Norrköping har förlorat sin största kreativa kraft i form av Simon Thern som äntligen får komma till Göteborg. Som hans pappa har längtat. Jag tror ändå att Rikard Norling bygger vidare och ger Peking en slutlig placering strax under toppskiktet.

Elfsborg överpresterade förra säsongen samtidigt som andra lag underpresterade, och de landade till slut på en andraplats. Detta kommer inte att återupprepas denna säsong. Jesper Karlsson är borta, och därmed den stomme vilket i mångt och mycket bar Elfsborg förra säsongen. Knallarna landar i mitten av tabellen.

Även om Kevin Walker kommer hem så förblir Örebro ett grått och ganska ointressant lag. Dock finns en hyfsad kvalitet för att aspirera om platserna ovan kval och nedflyttning.

Henrik Rydström är tillbaka där han hör hemma! Henrik lyckades bra med Sirius, och jag tror han grejar en trygg placering för Kalmar detta år. Tunga spelare har lämnat, och Henrik får förlita sig på det unga gardet i första hand. Jag tror de grejar det bra.

Degerfors är tillbaka i Allsvenskan, och det är förstås kul. En anrik gammal förening. Och jag tror att de kommer att överraska i år och hänga kvar utan att riskera nervdaller i slutet av säsongen. Jag är inte lika säker som många andra att Futsal-Sargon blir den skyttekung man önskar, men nog hänger han några baljor allt. Den andra killen med Blåvita rötter är en annan spelare att hålla koll på. Spelar han hälften så bra som käften är stor, kommer han uträtta stordåd för Degerfors. Och det räcker för nytt kontrakt.

Sirius kommer att gneta vidare. En grym arena (plasten förstör dock) står öde nere vid Fyrisån och väntas på att fyllas av publik. Rydström har lämnat och tappen av Elias Andersson och Stefano Vecchia vägs inte upp av nyförvärven Christian Kouakou och David Mitov Nilsson. Trots det hänger Sirius kvar.

Varberg spelade stundtals en smutsig fotboll förra säsongen, men den gav frukt. Ett tungt lag att möta. Tappet av Astrit Selmani kommer att bli blytungt, men det trygga grundspelet kommer att göra att Varberg ändå kommer att landa med näsan ovanför vattenytan.

Halmstad tillbaka i finrummet, och det tackar jag för. Ett trevligt lag, och en fin liten ort med bra badmöjligheter. Fotbollsmässigt finns dock en del övrigt att önska. Jag tror att de kommer att få det svårt, men kriga sig kvar via kval.

Mjällby får lämna Allsvenskan efter denna säsong. De räcker helt enkelt inte till. Efter en formidabel ”debutsäsong-comeback” i Allsvenskan förra året, blir det tio resor värre nu. En baksmälla av stora mått väntar.

Och äntligen blir vi av med den genomkorrupta föreningen Östersund! De ska förpassas ut ur Allsvenskan, och det kommer att ske i år. Måtte de aldrig återvända.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

3 weeks ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier