I en gästkrönika delar Carl Hubner med sig av sina tankar kring Blåvitts taktiska upplägg.

I början av 2017 flyttade jag till Spanien och det har medfört att jag ser de flesta matcherna på TV, vilket i sin tur har gjort att jag börjat analysera vårt spel på ett sätt som tidigare ej varit möjligt från läktaren. Till skillnad från många andra anser jag att vi under denna säsongen spelar bra, men inte i de avgörande delarna av planen. Första och sista tredjedelen är där matcherna avgörs och där är vi inte tillräckligt bra.

Denna texten kommer vara uppdelad i tre olika delar: spelsystem/startelva, anfallsspel och försvarsspel.

Spelsystem/Startelva

Jag ser gärna att vi fortsätter med 4-2-3-1 då det i grund och botten ger oss möjligheten att enkelt skydda backlinjen, hålla i bollen eller gå på omställningar.

Backlinje:

Jag vill först och främst inte se VW i laget från start igen. Min känsla är att han ligger bakom väldigt många av våra baklängesmål och slår bort alldeles för många bollar offensivt. Många hade nog hellre velat se Tolinsson från start, så även jag, men som läget ser ut nu i tabellen så ser jag hellre att vi spelar med lite mer rutin därav har jag Calisir (i ett twitterinlägg häromdagen hade jag KDG där men efter lite eftertanke är nog detta ett bättre val).

Bjärs är ett givet alternativ istället för August om han är frisk, men med tanke på hans ålder och att det verkar vara ljumsken som spökar, tror jag han kommer vara borta i ett par matcher.

Sist men inte minst så känner jag att efter matchen mot Kalmar råder inga frågetecken om att Jallow skall starta som högerback.

Mittfält:

Jag ser gärna att Sana spelar i nummer 10-rollen, dels för att Paka behöver bänkas efter ett par riktiga alibi-insatser men också för att Sana gör sig mer tillrätta i en offensivare roll. När han hamnar som sittande mittfältare så går det lite för långsamt och det påverkar vårt offensiva spel i negativ bemärkelse.

JJ skall spela på mitten punkt slut, det är där han spelat hela sin karriär och även där han spelat när han varit med i landslaget.

Aiesh, Giorgi, Hasse är mitt tycke givna sett till vilka andra spelare vi har att tillgå.

Anfall:

Kouakou är för tillfället den enda renodlade anfallaren vi har i truppen bortsett från Vilhelmsson som inte verkar vara redo att axla rollen som startspelare.

Anfallsspel

Här finns det många positiva delar att ta upp från vårt spel, dessvärre finns det också många negativa delar. Vi skapar tillräckligt många chanser för att vinna våra matcher; jag kan ha fel här men när man kollar på statistiken efter matcherna så känns det som att vi har betydligt fler chanser i år än vad vi haft de senaste 4-5 åren.

Men vi får inte in bollen i mål.

Det går ofta för långsamt, det är inte bara en gång vi haft möjlighet att gå för en omställning som slutar med att vi väntar in motståndarna så att de kan hamna rätt i positionerna och vips så var den möjligheten borta. Vi är dessutom i mångt och mycket väldigt förutsägbara när vi lägger ut bollen till Aiesh på högerkanten, med all rätt. Aiesh skall ha mycket boll då han är en av de bästa i en mot en-situationer i Allsvenskan, men inte varje gång. Då blir det för enkelt att försvara sig mot.

Såhär vill jag att vårt spel skall se ut när vi anfaller.

Jallow är bra på att ta offensiva löpningar och jag vill att han fortsätter med det, hittills har han fått alldeles för lite bollar att jobba med från Aiesh. Men även när han inte får bollen så måste motståndarna följa med Jallow vilket öppnar ytor.

Resterande del av backlinjen bör stanna kring mittlinjen. Titi har en väldigt fin vänsterfot och jag tvivlar inte på att han kan servera fina bollar in i boxen, men han är inte särskilt snabb vilket gör att han i många fall inte skulle hinna tillbaka tillräckligt snabbt vid bolltapp. Då är det bättre att han stannar defensivt då vi hittills varit väldigt sårbara när vi tappar boll.

Jag vill att JJ skall stanna centralt och inte ta offensiva löpningar.

I bilden ovan har Hasse en diagonal pil, återkommer till detta lite senare. Men jag ser gärna att Hasse gör det han är bäst på, med andra ord vara överallt. Han har en så enorm löpstyrka som jag inte tror jag sett i Allsvenskan tidigare, det skall vi fortsätta att utnyttja tills den dagen han säljs.

När vi kommer till våra offensiva pjäser så behöver vi variera mer än vad vi har gjort hittills. Jag ser gärna att de tre spelarna som ligger precis bakom forward (i detta fall Giorgi, Sana & Aiesh) skall ha delvis fria roller.

Med det menar jag att vi skall ha ett par grundspel att utgå ifrån men att dessa spelare även får utrymme att gå utanför grundspelet, för att vi inte skall bli alldeles för förutsägbara.

I mitt exempel ovan så breddar Aiesh på högerkanten, Giorgi och Sana löper in i boxen. Då har vi tre spelare i boxen istället för 0-1 st som vi sett i många matcher denna säsongen.

I de lägen som Giorgi löper in i boxen vill jag att Hasse lägger sig i en position lite mellan vänsterkant och centralt för att täcka de ytor som Giorgi lämnar. Om Jallow då skulle stanna defensivt kan August ta några steg upp och stötta JJ centralt på mitten.

Jag vill att vi utöver exemplet ovan ibland gör tvärtom, att Giorgi breddar och Aiesh tar löpning in i boxen, att Sana ibland stannar strax utanför straffområdet och både Aiesh och Giorgi går in i boxen, att Hasse tar offensiva löpningar in i offensiv box.

Men kanske det som vi har saknat mest i år, att alla offensiva spelare tar löpningar i djupet, speciellt när vi möter lag som försvarar lågt. Om motståndarna har elva gubbar bakom bollen kommer vi aldrig att skapa tillräckligt bra chanser utan djupledslöpningar, detta gäller både centralt och ute på kanterna. Det spelar liksom ingen roll om Aiesh drar 3-4 st gubbar för när bollen väl kommer in i straffområdet så har motståndaren 6 st spelare där och vi har 1 st. Det förstår till och med mina snart sju månaders söner.

Sista delen av anfallsspelet är att få in bollen i mål, vilket vi inte varit bra på under de 15 första matcherna. Det beror i stora delar på att våra avslut kommer väldigt nära mål och gärna på första stolpen där målvakten enkelt kan göra sig stor.

Dessvärre sitter det nog djupt nere i det mentala hos spelarna efter att man missat så många chanser. Men något gång kommer det lossna, ju förr desto bättre. Men jag vill se att vi tar mer oväntade avslut, inte bara centralt i boxen utan som Giorgi brukar göra. Känner du att du har ett läge, skjut!

Här tror jag vi kommer ha nytta av Kouakou, bland det första han gjort mot Kalmar var att ta avslut från en närmast omöjlig vinkel, klockrent i kryssribban. Visst det blev inte mål, men tar vi inte de avsluten utan enbart försöker ta avslut centralt i box så blir det väldigt lättläst.

Försvarsspel

Här finns det inte riktigt lika mycket positiva delar, tyvärr.

Poya har tidigare sagt (2018) att vi behöver vila med boll med tanke på det aggressiva presspel vi kommer ha.

Jag ser inte mycket av det i årets upplaga av Blåvitt, första pressen är fortsatt aggressiv men mittfältet går inte upp i press utan ligger kvar och det öppnar ytor för motståndarna, det gör att dom kan komma rättvända centralt i banan. Jag tycker mig också se att pressen lite för många gånger är osynkad vilket gör att vi har färre spelare bakåt de gånger motståndarna lyckas spela sig förbi vår första press. Detta i kombination med att backlinjen droppar lite för snabbt och även här är det ofta osynkat. Det är inte bara en gång i år vi har en mittback som går som understöd till en av våra ytterbackar, vilket gör att vi endast har en mittback i egen box. Detta medför att ytterbacken på andra sidan går in centralt i egen box och varken Jallow eller VW är särskilt bra i huvudspelet.

Det jag vill illustrera med den här bilden är hur vi bör agera när motståndarna spelar vi förbi vår press. Våra yttrar bör vara de som kommer med understöd till våra ytterbackar. Vår forward bör gå in och ta en mittfältsposition.

Sana bör stanna relativt offensivt, dels för att han är sämst på försvarsspel av de elva spelarna i min elva men också för att har han en fin passningsfot. Vid bollvinst bör vi i första läge tänka omställning, om vi då har tre spelare som går i djupet (Giorgi, Kouakou & Aiesh) så har Sana en bra möjlighet att frispela någon av dessa. Man skulle kunna säga att vi i uppställt försvarsspel formerar laget enligt en 4-5-1 uppställning, där Hasse ligger och jagar som en vakthund.

Slutord


Ingen av oss vet om det är en skada eller om det är en försäljning på gång för Giorgi, men om han inte kommer till spel på ett par omgångar så ser jag gärna att vi flyttar Sana till vänsterkanten och spelar Sargon som nummer 10, som jag nämnde innan behöver Paka nöta bänk några omgångar då han verkar vara helt under isen just nu. Dessutom så tycker jag att Sargon blivit lite av en hackkyckling, visst han har bränt obeskrivligt många 100% chanser men i alla andra delar av spelet tycker jag han gjort det riktigt bra bortsett från en några kortslutningar i beslutsfattandet mot Kalmar.

#trusttheprocess eller #poyaout?

Inget av dom. Jag gillar Poya, men ingen är större än klubben. Däremot tror jag inte att klubben idag har ekonomin att låta Poya gå för att sedan ta in en annan chefstränare. Jag är inte heller helt säker på att ett tränarbyte skulle få en positiv effekt, finns ett färskt exempel på det uppe i Stockholm.

Däremot ställer jag mig frågande till hur Kennet och Pontus byggt årets trupp.

Detta är mina tankar kring startelva och hur vi bör justera vårt spel under sista halvan av allsvenskan. Som många andra supportrar har jag ingen som helst utbildning inom fotboll och kan heller ingenting om taktik.

Tack för mig!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

7 days ago

BaraBen.com
Det här var åt helvete! #ifkgbg #ahlmansfemling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier