Ny dag, nya Tegnell intervjuer. Senast idag den 13 maj markerade Tegnell att fotbollen inte ska ha någon fripassage. Medan andra länder som Tyskland, Danmark, Norge, Turkiet, Kroatien mfl basunerar ut startdatum för sina ligor från högsta politiska håll så håller Sverige starkt fast i jantelagen. Kom inte tro herr fotboll att ni ska före i kön. Ställ er i led och vänta som alla andra.

Med det sagt är den Allsvenska säsongen fortsatt oerhört oviss. Ingen vet någonting, ingen vet när det ska sparkas boll igen. Ingen vet när vi får se det på plats. Allt är spekulativt men det kan konstatera är att Covid 19 har skadat och kan komma förändra den fotboll vi har varit vana att se ett bra tag fram. När väl säsongen börjar så får vi vara beredda på att det blir en väldigt annorlunda säsong med restriktioner som vi inte vart i närheten utav att ha.

I mitt yrke liv ställs mässor in som skulle äga rum till vintern. Det säger en del, det säger att vi har en lång bit kvar innan vi är åter det vi kan kalla för normaltillstånd. När kan vi resa igen? När kan umgås med våra föräldrar utan att behöva tänka på risken att ge dem Corona? När kan vi ha större folksamlingar så vi kan fylla våra arenor igen? Ingen vet! Det är vårt normalläge idag, imorgon och troligen ett bra tag framöver

IFK Göteborg redovisade för året 2019 ett starkt resultat. Kassan växte från obefintlig till befintlig men fortsatt svag för att bedriva en fotbollsverksamhet som inte bygger på hörnstenen att vi måste sälja spelare för att överhuvudtaget klara oss. Det var med en offensiv budget 2019 som klubben tack vare starka spelarförsäljningar men även tillväxt i publikintäkter kunde leverera ett förbättrat resultat

Budgeten 2020 bygger på att klubben måste sälja spelare för att kunna nå en nollbudget utöver publik, sponsorer och tv-intäkter. Nu är dilemmat detta att vi har ingen publik. Vi vet inte när vi får tillbaka publiken. Vi har en vikande transfermarknad. Agent Mörk sa själv i en intervju att han inte ens har pratat om övergångsummor i över två månader. Vem vill köpa? Vem vill spendera när man inte ens vet vilka intäkter man har? Klubbar runt om i Europa har sänkt spelarnas löner för att överleva.

Corona påverkar hela fotbollsvärlden. Ligorna blöder och hade inte tyska ligan ställts in så hade 13 av 36 klubbar hamnat i ett akut konkurshot. Nu sparkar man igång utan publik och det blir ekonomiskt kännbart för alla klubbar.

De klubbar som värvar från Allsvenskan tillhör inte det absoluta toppskiktet i Europa, det är dem mindre klubbarna som köper, utvecklar och säljer vidare. Det är de klubbarna som lider mest medan de stora drakarna klarar sig bättre.

IFK Göteborg värvar Jakob Johansson, och siktet är inställt på fler spelare. Kul! Jag blir glad men samtidigt bekymrad. Vi gör affärer men på vilken grund? Ja intressenterna betalar men klubben ska betala lön. I dessa tider så räknas varje krona, detta är inte ett normaläge. Vi har inte inom fotbollen upplevt en liknande kris som är så global och som påverkar hela kedjan som denna kris gör. De klubbar som visat intresse för våra spelare har inte den ekonomin idag som man hade i vintras. Jag har svårt att se hur dessa klubbar som exempelvis skulle vara intresserade av Hasse kan lägga samma bud som man kanske planerade först att göra.

Det är med ekonomisk oro vi går vidare mot en extremt oviss tid. Jag har den största respekten för IFK Göteborgs ledning att dem vet vad dem gör, men en sak kan inte Mats eller Max påverka och det är Covid 19. Det är inte kritik jag vill förmedla, jag är glad över att Jakob kommer hem, men jag läser att fler är på gång in. Vi värvar men har vi råd? Vi är inte en ekonomisk stormakt och jag hoppas av detta skäl att vi kommer att sälja spelare för att balansräkningen ska gå hem. För håller detta i sig kan elaka tungor vändas mot Blåvitt att man värvade trots ekonomisk nedgång. Det kan slå fel, det kan slå riktigt fel om tiden kommer där klubben ber om pengar.

IFK Göteborg gamblade 2019 med bra resultat. Kommer gamblingen 2020 klara det lika bra?

Den blåvita familjen är stark. Vi swischar, vi shoppar, vi stöttar. Blåvitt får aldrig dö, men låt oss ha respekt för att virus kan sänka det eller dem vi älskar.

Med det sagt riktar jag slutordet till FHM. Öppna upp fotbollen och låt den leva. Vi behöver detta, låt oss köpa fiktiva biljetter så vår klubb och vår liga får en chans att leva vidare. Vår Allsvenska är det finaste vi har och vi vill ha kvar den.


Tags:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier