Fakta om AIK

Grundat: 1891

Arena: Friends Arena (50 000 platser)

Antal SM Guld: 12

Antal cupguld: 8

Antal säsonger i Allsvenskan: 91

Placering i maratontabellen: 2:a

Summerar vi AIK:s sportsliga säsonger från 2007-2009 så ser man utifrån tabellplaceringar att laget får en totalpoäng på placeringar som landar på 45 poäng. Malmö FF är snäppet bättre med 44 poäng.

Bortsett från år 2011 då AIK slutade 11:a så har AIK som sämst slutat 5:a i Allsvenskan åren 2007 och 2008. Därefter har man ständigt varit ett lag som tillhört den absoluta toppen och två SM guld skrivs in år 2009 samt 2018.

Rent ekonomiskt har AIK gjort en resa där man åren 2008-2010 gjorde förluster och var nere på en soliditet på låga 4,95 samt i AIK mått ett lågt eget kapital kring 11 miljoner kronor. De kortfristiga skulderna låg under berörd period på en högre nivå än omsättningstillgångarna vilket gjorde situationen än mer prekär. Besparingar och lån präglade vardagen för en klubb som erkänt har svårt att ha kontinuitet i ledande positioner.

Säsongen 2019 var året då klubben skulle ut i Europa. Hårda ekonomiska satsningar gjordes med Alexander Isak pengarna men säsongen blev sätt till ställda förväntningar ett misslyckande i Europa samt en 4:e plats i Allsvenskan som är klubbens sämsta placering sen säsongen 2012. Hur påverkar detta klubbens kommande säsong och hur mycket kan man satsa?

AIK:s bokslut från 2007 visar en resa hur klubben har vuxit till sig och blivit en maktfaktor i den svenska klubblagsfotbollen. Klubben har stärkt det egna kapitalet och kassaflödet på andra vägar en enbart försäljningen utav Alexander Isak. Nedan väljs intressanta poster ut från klubbens bokslut från 2007 som legat till grund till det ekonomiska läget klubben befinner sig i. 

Omsättning

AIK ökar sin omsättning mot förgående år med över 20 miljoner kronor och där den främsta anledningen är spelarförsäljningar och ersättningar från UEFA ökar i respektive post med över 20 miljoner kronor. Däremot noteras ett omsättningstapp trots Europa spel i matchintäkter från guldåret 2018 cirka 9 miljoner kronor

AIK:s omsättning för 2019 landar lite över 60 miljoner kronor från 2007. Klubben hade en sämre period mellan 2008-2010 rent omsättningsmässigt och ekonomiskt då antingen publikintäkterna sjönk eller lägre spelarförsäljningar genomfördes. Från 2011 och framåt har AIK lyft sig uppåt rent omsättningsmässigt sett då viktiga inkomstkällor som publik, sponsorer och spelarförsäljningar ökar. Lägg där till kontinuerligt spel ute i Europa som gett pengar in. År 2012 spelade AIK i Europa League och har övriga säsonger åkt ut i kval men som ändå genererat pengar in. Senaste Europa äventyret med uttåg ur Champions League samt Europa League gav ändå AIK intäkter på över 28 miljoner kronor.
Alexander Isak affären gav AIK:s största omsättning någonsin år 2017 när man omsatte 215 miljoner kronor varar spelarförsäljningar stod för cirka 95 miljoner kronor.
Jämför man omsättningen med IFK Göteborg har AIK haft högre omsättning alla år förutom 2009 och 2016. Det har varit generellt ganska jämnt mellan klubbarna men där större avvikelser har skett från 2017 och framåt som beror på sportsliga framgångar för AIK och där man ser större avvikelser i publik och sponsorintäkter till AIK:s favör.
För säsongen som kommer tyder en del på att AIK kan få en minskad omsättning. Inget Europa spel (beroende på hur cupen går) samt en trupp som inte har hög potential i transferintäkter ger grund i att år 2020 kan omsättningen ta kliv bakåt. Inte ens matchintäkter från guldåret 2018 kan få upp omsättningen. AIK har aviserat att man behöver dra ner på kostnader för året och det är ett sundhetstecken då klubben genom åren har vart i ekonomisk knipa.


Matchintäkter

Säsongen 2013 bytte AIK hemmaarena till Friends Arena. Hårt kritiserat av många där saknaden till Råsunda fortsatt är stor bland supportrar. Sen flytten till Friends Arena har publikintäkterna för varje säsong bortsett från 2014 varit högre än vad dem var på Råsunda.

AIK tillhör den absoluta toppen när det kommer till matchintäkter och från år 2012 när man spelade.i Europa League har inte intäkterna hamnat under 40 miljoner kronor. Matchintäkterna står för en väsentlig del utav klubbens omsättning. Senaste säsongen så backade matchintäkterna från guldåret där man slog eget rekord med intäkter som landade på över 62 miljoner kronor. Förra säsongen landade matchintäkterna cirka 53.5 miljoner kronor som motsvarar 28,7 % av klubbens totala omsättning. Motsvarande siffra hos IFK Göteborg är 20,9%. Året innan stod matchintäkterna för 38,9 % av den totala omsättningen. Gapet mellan klubbarna matchintäkter år 2019 är cirka 24 miljoner kronor.

Ett ödsligt Friends Arena inspirerar inte. Ett välfyllt Friends ger enorma intäkter och ska man jämföra AIK mot IFK Göteborg så är styrkan att AIK kan få till större publiksiffror när det nalkas derbyn och stormatcher. Där är den stora skillnaden som gör att klubbarnas publiktintäkter avviker mer idag än innan AIK flyttade till Friends Arena. Självklart spelar sportsliga framgångar en väsentlig del men ett fullsatt Gamla Ullevi som blir av även vid sämre säsonger mot ett Friends med över 30 000 åskådare i derbyna ger större avvikelser i publikintäkter .Tidigare säsonger har likt flera Allsvenska lag haft svårt att få dit den stora massan för att se kvalmatcher i Europa. Förra säsongen blev en skillnad med ordentligt med publik mot Maribor och mot Celtic som bidrar till förra säsongens intäkter

Då matchintäkterna historiskt spelar en vital del av AIK:s ekonomi så är villkorstrappan polisen anammat oerhört kritisk för klubben detta år då man troligen inte spelar ute i Europa och där risken finns att spelarförsäljningarna kan sjunka mot förgående år. En upptrappning av villkorstrappan som skulle leda till spel inför tomma läktare skulle vara rent ekonomiskt för AIK denna säsong ett oerhört hårt slag i resultaträkningen.

Ska man analysera AIK:s publikintäkter säsongerna sen flytten till Friends Arena så kan denna säsong bli kännbar i negativ bemärkelse av flera skäl

  • Villkorstrappan som nämnt innan
  • Sen flytten till Friends så blev förra säsongen den sämsta, rent placeringsmässigt sett
  • Nytt spelsystem med målsättning att klubben ska göra fler mål helt enkelt. Har man materialet för detta? Kommer supportrarna ha tålamodet och kommer man acceptera att man kanske inte är en guldkandidat då man tidigare säsonger varit med i den absoluta toppen?
  • Inget Europaspel leder till tappade publikintäkter

Svenska cupen är för AIK:s del oerhört viktig att vinna eller att lagen som kom före dem i tabellen vinner för plocka hem viktiga Europa intäkter samt att skapa en framtidstro bland fansen i en klubb som är erkänt duktiga på att tålamod inte är den största styrkan.

Sponsorer

Trots starka framgångar i den inhemska ligan där AIK under 2010 talet parkerat kring medaljplatserna så har inte sponsorintäkterna lyft. Förra säsongens intäkter ligger på samma nivå sen man flyttade in till Friends Arena och då var lyftet cirka 2 miljoner kronor. Att det därefter trots sportsliga framgångar där guld inkluderas inte har tagit större kliv uppåt med hänsyn till varumärke och publiksnitt ska ses som ett misslyckande i AIK.

AIK har till skillnad från IFK Göteborg flera lag i samma stad på högsta elitnivå som slåss om sponsorpengar. Jämför vi klubbarnas sponsorintäkter är det enbart säsonger 2015 samt 2018 som man håller en högre nivå mot IFK Göteborg. Men oavsett att konkurrensen är större i Stockholm så bör AIK:s arbete kring sponsorerna lyftas fram mer. Klubben har ett starkt varumärke, klubben har i Allsvenska men även Europeiska mått ett bra publiksnitt och man har varit med i toppen flera gånger. Då ska inte sponsorintäkterna under en högkonjuktur vara kring samma nivå sen 2013.

Sponsorerna stod år 2019 för 17,9% av den totala omsättningen. Motsvarande siffra hos IFK Göteborg var 24,2%

Tv-intäkter

AIK är den klubb som drar in mest tv-intäkter. Detta tack vare de senaste fem säsongernas placering i Allsvenskan. Intäkterna SEF fördelar bygger. på ett poängsystem där man adderar klubbens fem senaste placeringar i Allsvenskan som ger en totalsumma. För AIK får man till denna säsong poängtalet 12 (3+2+2+1+4) medan IFK Göteborg får 33 (2+4+10+11+7) som ger större avvikelse än tidigare och som kommer speglas i bokslutet

Till kommande säsong delar AIK och Malmö FF på första platsen för tv-intäkterna som i år kommer öka tack vare det nya avtalet med Discovery. Vitala intäkter i ett år med en del frågetecken kring övriga poster

Spelarförsäljningar

Ser man till perioden 2007-2009 så ligger AIK på en andra plats utav topp 7 klubbarna när det kommer till spelarförsäljningar. Totalt har man sålt för cirka 281 miljoner kronor. Malmö FF är steget före med sina 373 miljoner medan motsvarande siffra hos IFK Göteborg ligger på 265 miljoner kr. Av denna försäljning så var det säsongen 2017 som drog in den stora summan kring 95 miljoner kronor när Alexander Isak såldes till Borussia Dortmund.

AIK är med sin nuvarande drift oerhört beroende utav spelarförsäljningar och de åren man har redovisat ett positivt resultat på sista raden är när man har gjort spelarförsäljningar på minst 30 miljoner kronor. Senaste bokslutet redovisade AIK spelarförsäljningar kring 26 miljoner kronor men redovisade ändå ett positivt resultat vilket bl.a beror på intäkter från Europaspelet. Försäljningen av Kristoffer Olsson som landade kring 50 miljoner enligt media försvann till stor del till förgående klubb Midtjylland samt till agenter. Lägg där till att man värvade Kristoffer Olsson kring 10 miljoner kronor. Så den faktiska avkastningen på Kristoffer Olsson är uppskattningsvis mellan 10-15 miljoner kronor. Dock ska det läggas till att klubben har en vidareförsäljningsklausul som kan generera framtida avkastning på spelaren

Jämför man AIK:s siffror med IFK Göteborg så har IFK varit bättre på att sälja spelare i ett jämnare flöde med pengar in varje säsong medan AIK har haft säsonger med låg spelarförsäljning som slagit hårt på resultatet. Alexander Isak affären gav AIK en ny kassaportfölj och en stabilitet.

AIK kan med sin ekonomiska grund fortsätta sälja spelare på avbetalning och kapitalisera sina likvida medel. Man har vid spelarförsäljningar inte tagit in alla pengar på en gång. Det ser man exempelvis på försäljningen utav Alexander Isak där de likvida medlena ökade rejält 2018 men försäljningen skedde 2017. Fördelen med detta är att man kan få en större slutsumma genom att köpande klubb delar upp betalningarna. AIK ska fortsätta inslagen väg och försöka få ut så mycket som möjligt genom avbetalningar

Ser man till truppen så har AIK till denna säsong påbörjat en föryngring och ser man till startelvan i cupmatcherna har fler yngre spelare matchats in.

Skulle AIK missa Europaspelet och svikta kring matchintäkterna kommer klubben behöva sälja spelare för minst 30 miljoner kronor för att inte resultatet ska bli allt för kännbart. Ser man till dagens trupp och prestation så har jag svårt att se hur man ska kunna sälja för denna summa om nu inte någon under 20 år tar rejäla kliv framåt och fångar blickarna från Europa för några 50 miljoner för Per Karlsson till Kina kommer ej att ske.

AIK kan dock få en trevlig inkomst på två spelare som man har sålt och som gör riktiga bra säsonger i form av Robin Quasion och Alexander Isak. Båda två har potential att säljas för höga summor som skulle ge AIK mer vinst än vad Europaspelet förra året gav.

Internationella cuper

Med kontinuerliga topplaceringar har AIK fått möjligheten att flera år i rad spela ute i Europa. Under periodens redovisning har man under ett tillfälle lyckats ta sig in i ett gruppspel och det var 2012. Det året drog AIK in lite över 37 miljoner kronor vilket är det högst redovisade siffran för berörd period. Idag får man högre ersättning för spel i Europa League och hade man tagit sig in i gruppspel hade klubben fått troligen minst det dubbla oavsett om klubben hade åkt ut ur gruppspelet.

Trots att klubben har misslyckats att komma in i turneringarna utan har åkt ur kvalet så har intäkterna från de Europeiska äventyren varit viktiga. Totalt har man spelat in 129 miljoner kronor och det är näst bäst av topp 7 lagen. Då IFK Göteborg ej redovisat ersättningar från UEFA perioden 2009-2012 går det ej att göra en direkt jämförelse att göra om totalsumman

AIK spelade in över 28 miljoner kronor från UEFA förra året. Det är förmånligt att vinna Allsvenskan när det kommer till kvalspel till Champions League där ersättningen är betydligt högre än kvalspel till Europa League. Intäkterna från UEFA spelade en avgörande del i AIK:s bokslut och utan denna post denna säsong så är klubben i en större mängd beroende av att övriga intäktsposter ska öka för att klubben inte ska göra en större förlust.

Merchandise

AIK och IFK Göteborg är en av få tillsammans med Malmö FF som öppet redovisar merchandise försäljning. Då jag har varit kritisk till att blåvitshoppen inte riktigt lyfter i omsättning över tid så kan man konstatera att AIK rent omsättningsmässigt ligger på en högre nivå. Då siffrorna för 2013-2015 ej redovisats på AIK:s officiella så var guldåret 2018 ett rekordår för merchandise hos AIK där omsättningen landade på 28,8 miljoner kronor. Säsongen 2019 tappade man 5 miljoner i omsättning. Motsvarande siffra hos IFK Göteborg 2019 landade på 7,9 miljoner kronor

AIK är långt före IFK Göteborg och ett par miljoner vassare än Malmö FF. Klubben har jobbat med selektering och unik design för att locka köpare och onekligen verkar dem ha lyckats.

Personalkostnader

AIK har sen 2016 ökat sina personalkostnader med 24,7 miljoner kronor. IFK Göteborg har i sin tur ökat sina med 8000 kr. AIK har tre år i rad ökad kostnadsmassan och satsat hårt för att vinna SM guld som man gjorde 2018 samt att man skulle ha en trupp för att spela ute i Europa. Klubben har aviserat att i år ska man göra besparingar och detta är en trolig post som bör sjunka till kommande bokslut. I personalkostnader räknar man in lön, sign-on bonusar och bonusar till spelare. Det ser man tydligt år 2012 då klubben spelade i Europa League gruppspelet och att klubben betalade ut bonusar till spelarna.

AIK har idag Allsvenskans tredje högsta personalkostnader (förutsatt att Djurgården inte slår siffran i kommande bokslut). Malmö FF är först med sina enorma personalkostnader på 180 miljoner kronor följt av Hammarby med 106,8 miljoner kronor

Personalkostnaderna står för 50,3% av AIK:s omsättning medan motsvarande siffra i IFK Göteborg är 50,1%. Båda klubbarna har med andra ord höga kostnader sett till omsättningen vilket gör båda klubbarna extra beroende utav spelarförsäljningar. IFK Göteborg har budgeterat en minskning av personalkostnader på 6 miljoner medan AIK aviserar att man gör besparingar i år vilket även det bör landa på personalkostnader.

Spelarförvärv

Källa: svenskfotboll.se

Siffrorna för spelarförvärv är inte hämtade från klubbarnas egna bokslut utan från svenskfotboll.se som gör en generell sammanställning kring klubbarnas ekonomi. År 2019 är ej presenterade så redovisning sker fram till 2018. Framgår ej om sign on bonus ingår i spelarförvärv.

Detta är en post där IFK Göteborg har varit en mer köpande klubb än AIK. ska tilläggas att fram till 2010 så hade AIK ekonomiska problem men har mellan åren fram till 2016 hållit lägre transferkostnader än IFK Göteborg som helt klart satsade mer än vad tillgångarna tillät. AIK:s satsning tog fart 2017 med fokus sm-guld och Europa spel. Klubben har aviserat besparingar vilket märks då klubben behöver styrelsens godkännanden enligt media för att värva Alexander Milosevic som Bosman med sign-on bonus. IFK Göteborg har med sin ekonomiska kris sänkt sina möjligheter till transferköp och aviserar för året att man har lite mer utrymme att värva spelare än förgående år

Årets resultat

AIK har sen 2007 inte lyckats redovisa ett positivt rörelseresultat två år i rad. Från ekonomisk kris fram till 2011 har AIK fortsatt pendla mellan vinst och förlust och där den stora skillnaden redovisades 2017 efter Alexander Isak försäljningen. Guldåret 2018 där stora investeringar skedde och där man sålde spelare för enbart 6,5 miljoner kronor slog hårt på resultatet. En kalkylerad risk med ett stabilare kapital där AIK skulle ta nästa kliv ut i Europa. Säsongen 2019 visar man ett lågt resultat och vinsten fick skjuts av ökade spelarförsäljningar samt ökade intäkter från Europa spel

IFK Göteborg redovisar för andra året i rad en vinst och har en rambudget för 2020 som ska landa på 0 kr på sista raden. Ska man följa AIK historiken sen 2007 ska AIK år 2020 redovisa en förlust. Mycket talar för det om man inte når Europa spel, får till spelarförsäljningar eller kammar hem en rejäl slant på vidare försäljningsklausuler om Robin Quaisson eller Alexander Isak säljs under kommande sommarfönster

Avskrivningar

Avskrivningar för båda klubbarna följer i samma cykel som spelarförvärv. IFK Göteborg som värvade mer fram till 2016 har haft betydligt högre avskrivningar men där AIK har gått om och noterar rekordhög avskrivning 2019 som påverkar resultatet negativt. AIK är idag på andra plats (förutsatt att Djurgården inte redovisar en högre avskrivning). Malmö FF har högst avskrivningar på 42 miljoner (ej enbart spelare då tunga poster ligger på materialla tillgångar som arenan)

För kommande år. kommer AIK fortsatt ha en betydligt höga avskrivningar då spelarförvärv skrivs av på flera år. IFK Göteborg kommer med stor sannolikhet öka sina avskrivningar då man aviserar en liten större budget för spelarförvärv men som med stor sannolikhet även nästa bokslut kommer ligga på en betydligt lägre nivå än AIK:s.

Eget kapital

Eget kapital är skillnaden mellan tillgångar och skulder. AIK nådde en rekordnotering 2017 på 80 miljoner kronor och är idag med ett eget kapital på 63 miljoner på en femte plats. Malmö FF är etta med 512 miljoner i eget kapital. följt av IFK Norrköping på 110 miljoner kr. Tack vare ett positivt rörelseresultat kunde AIK:s egna kapital vara intakt från förgående år och ger utrymme att AIK ska kunna klara av ett sämre ekonomiskt år. IFK Göteborgs egna kapital ökar rejält och behöver göra det kommande år för att man ska närma sig AIK:s siffror. Då chanserna är stora att AIK kommande säsong kommer redovisa ett negativt rörelseresultat kommer det påverka det egna kapitalet negativt

Kassa och soliditet

AIK:s ekonomiska kris fram till 2011 märks av i såväl kassa och soliditet där bottennotering 2010 skrivs till 4,91%. Soliditet visar hur mycket av klubbens tillgångar som är finansierat med eget kapital. AIK har efter sin ekonomiska kris fått en ökad soliditet och noterar en rekordnotering 2019. AIK:s soliditet är näst bäst i Allsvenskan. BK Häcken har starkast soliditet på 71.

AIK:s kassa är betydligt starkare än IFK Göteborgs och ger klubben handlingsutrymme och möjlighet att bättre klara av ett ekonomiskt bakslag. AIK:s kassa är på tredje plats av topp sju lagen. Malmö FF är etta med 216 miljoner kronor följt av BK Häcken med 83 miljoner kronor.

AIK kan med sin kassa sälja spelare utan problem med genom avbetalning för att kapitalisera kapitalet på bästa sätt istället för att jaga avkastning på ett bankkonto.

Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder

För en sund ekonomi ska inte klubbens kortfristiga skulder överstiga klubbens omsättningstillgångar. Kortfristiga skulder kan vara betalningar till klubb man köpt spelare av på avbetalning, det kan vara ett lån som ska betalas tillbaka inom 12 månader. Det kan vara skulder till leverantör som ska betalas inom kort tid. Omsättningstillgångar är pengar man har samt tillgångar man avser att omvandla till likvida medel som kommer in inom 12 månader.

Som nämnt har AIK haft ekonomiska problem fram till 2011 vilket denna graf även speglar. Som värst var det 2010 vilket även var året klubben hade sin lägsta soliditet. År 2011 ökade klubbens omsättningstillgångar rejält vilket till stor del beror på att man sålde spelare för 35 miljoner kronor och där en stor del landade som kundfordringar. Största värdet på omsättningstillgångar nådde man 2017 där stor del låg som kundfodringar gentemot Borussia Dortmund som köpte Alexander Isak som betalade av köpet i omgångar samt att den egna kassan ökade rejält

Sen 2017 har de kortfristiga skulderna ökat medan omsättningstillgångarna har minskat. Klubbens omsättningstillgångar hamnar på en fjärdeplats av topp sju klubbarna. Malmö FF har de högsta omsättningstillgångarna på 345 miljoner kronor, följt av BK Häcken med 92 miljoner kronor. IFK Göteborgs omsättningstillgångar ökade 2019 med cirka 5 miljoner kronor och landade på 37,3 miljoner kronor

AIK:s kortfristiga skulder på 60 miljoner kronor placerar dem på en andra plats av topp sju. Malmö FF har högst kortfristiga skulder på 125 miljoner kronor. IFK Göteborgs kortfristiga ökade 2019 med cirka 4 miljoner kronor till 37,7 miljoner kronor

Summering

Negativa rubriker präglar redan kring AIK:s kommande säsong. En ålderstigen trupp och där man inte har talanger som har blommat ut gör att klubben just nu har ganska mörk prognos när det kommer till spelarförsäljningar som man har ett stort behov av att göra i år. Speciellt om man missar Europaspel. Lägg därtill hot om tomma läktare från villkorstrappan som skulle slå väldigt hårt mot AIK då matchintäkter spelar en vital del i omsättningen

AIK har ett högt publiksnitt. Hur stort är tålamodet om inte taktiken sitter efter de fem första omgångarna? Kommer publiken svika eller stötta laget oavsett?

AIK har stora ekonomiska utmaningar kommande år. Det kan dock bli ett väldigt bra år om både Robin Quaisson och Alexander Isak säljs till sommarfönstret. Vidareförsäljningsklausul och moderklubbsersättningarna kan nå nivåer som överstiger förra årets Europa intäkter. Faller de affärerna in väl så kan AIK ha goda chanser att även nästa säsong redovisa ett positivt resultat och bryta trenden att inte klara av att redovisa ett positivt resultat två år i rad. För den som vill gambla ordentligt så är AIK aktien ett hett alternativ där det antingen kan gå snabbt ner eller snabbt upp.

Hur slutar då den sportsliga säsongen? Jag tror inte klubben vinner Svenska cupen och jag tror inte att man spelar i Europa i år. I Allsvenskan slutar AIK fyra i tabellen och missar Europa spel för andra året i rad.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

1 week ago

BaraBen.com
Vår assisterande tränare lirade med detta hår och behövde minsann inget hårband, pannband eller annat runt huvudet likt dagens lirare - även om det gick i dubbel hastighet jämfört med dagens frisyrer... ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier